MO/Prabhupada 0285 - Singurele obiecte adorabile sunt Krișna și pământul Său VrindavanaLecture -- Seattle, September 30, 1968

Deci Kṛṣṇa obișnuia să meargă la pășune, iar gopii, acasă ... Ele erau fete sau femei. Ele... Femeilor sau fetelor nu le era permis să lucreze. Acesta este sistemul Vedic. Ele trebuiau să stea acasă și să li se acorde protecție din partea tatălui, a soțului sau a fiilor mai vârstnici. Nu ieșeau în lume. Așa că stăteau acasă. Dar Kṛṣṇa era, să zicem, la pășune, la câteva mile distanță, și acasă gopii se gândeau: "Oh, picioarele lui Kṛṣṇa sunt atât de moi. Acum El merge pe terenurile aspre. Mici pietre îi înțeapă talpa Lui. Așa că El trebuie că simte o durere. Gândind astfel, ele plângeau. Doar să vezi. Kṛṣṇa se află la mai mulți kilometri, iar ceea ce simte Kṛṣṇa, ele se gândesc pur și simplu la acea senzație: "Kṛṣṇa poate simți așa." Aceasta este dragostea. Aceasta este dragostea. Ele nu-l întreabă pe Kṛṣṇa: "Dragul meu Kṛṣṇa, ce ai adus de la pășune? Cum ți-este buzunarul? Stai să văd." Nu. Pur și simplu gândindu-mă la Kṛṣṇa, cum va deveni mulțumit Kṛṣṇa. Ele obișnuiau să se îmbrace pentru că... Și să meargă înaintea lui Kṛṣṇa cu rochii frumoase: "O, El va fi fericit să vadă asta". În general, un băiat sau un bărbat devine fericit să-și vadă iubita sau soția frumos îmbrăcată. Aceasta este, prin urmare, natura femeii, să se îmbrace frumos. Și conform sistemului Vedic, o femeie ar trebui să se îmbrace foarte frumos doar pentru a-și satisface soțul. Acesta este sistemul Vedic. Dacă soțul ei nu este acasă, atunci nu ar trebui să se îmbrace frumos. Există ordonanțe. Proṣita bhartṛkā. Există diferite rochii de femeie. Văzând rochia, cineva va înțelege ce este ea. Văzând rochia se poate înțelege că este o fată necăsătorită. Se poate vedea pur și simplu după rochie că este soție, căsătorită. Se poate vedea după rochie că este văduvă. Se poate vedea după rochie că ea este prostituată. Rochia este atât de importantă. Deci proṣita bhartṛkā. Deci nu discutăm despre treburile sociale. Noi discutăm despre afacerile de dragoste ale lui Kṛṣṇa. Deci gopii ... Kṛṣṇa și gopīi, relația a fost atât de intimă și atât de pură încât Kṛṣṇa Însuși a recunoscut: "Dragi gopii, nu este în puterea mea să vă răsplătesc pentru manifestările dragostei voastre". Kṛṣṇa este Personalitatea Supremă a Lui Dumnezeu. El a dat faliment, precum "dragele Mele gopii, nu este posibil pentru Mine să-Mi răscumpăr îndatorarea pentru dragostea voastră față de Mine". Aceasta este cea mai înaltă perfecțiune a iubirii. Ramyā kācid upāsanā vrajavadhū.

Doar descriu misiunea Domnului Caitanya. El ne dă instrucțiuni, misiunea Lui, cum că singurul obiect adorabil este Kṛṣṇa și pământul Său Vṛndāvana. Iar procesul de a-L iubi este un exemplu viu, cel al gopilor. Nimeni nu poate atinge asta. Există diferite stadii ale devoților, iar gopīi se consideră că se află pe cea mai înaltă platformă. Și dintre gopii, suprema este Rādhārāṇī. De aceea nimeni nu poate depăși dragostea lui Rādhārāṇī. Ramyā kācid upāsanā vrajavadhū-vargeṇa yā kalpitā, śrīmad-bhāgavatam amalaṁ purāṇam. Acum, pentru a afla acest lucru, toată această știință a iubirii lui Dumnezeu, trebuie să existe o carte, o literatură dintr-o sursă autorizată. Da. Caitanya Mahāprabhu spune: śrīmad-bhāgavatam amalaṁ purāṇam. Śrīmad-Bhāgavatam, este o descriere fără de pată a înțelegerii cum să-L iubești pe Dumnezeu. Nu există nici o altă descriere. De la început ne învață cum să-L iubim pe Dumnezeu. Cei care au studiat Śrīmad-Bhāgavatam, primul verset din primul canto este janmādy asya yataḥ, satyaṁ paraṁ dhīmahi (SB 1.1.1). Începutul este că "Eu îmi ofer devotamentul meu pur Celui Suprem, de la Cine totul a emanat. " Janmādy asya yataḥ. Deci, este o, știi, este o descriere magnifică. Dar, Śrīmad-Bhāgavatam ... Dacă vrei să înveți cum să-L iubești pe Dumnezeu sau pe Kṛṣṇa, atunci studiază Śrīmad-Bhāgavatam-ul. Și pentru a înțelege Śrīmad-Bhāgavatam-ul, studiul preliminar este Bhagavad-gītā. Așa că studiați Bhagavad-gītā pentru a înțelege natura reală, sau identificarea lui Dumnezeu și a ta proprie și a relației voastre, și atunci, când ești puțin mai informat, când ești mai pregătit, că "Da, Kṛṣṇa este singurul obiect adorabil" apoi luați cartea următoare, Śrīmad-Bhāgavatam. Și continuați. La fel cum Bhagavad-gītā așa cum este, este intrarea. La fel ca studenții, aceștia își promovează examenele școlare, apoi intră la facultate. Deci voi treceți examenele școlare, cum să-L iubiți pe Dumnezeu, studiind Bhagavad-gītā așa cum este. Apoi studiați Śrīmad-Bhāgavatam și ... Asta este un studiu la nivel universitar. Și când sunteți încă și mai avansați, la nivel post-universitar, apoi studiați Învățăturile Domnului Caitanya.