MO/Prabhupada 0295 - O forță vie asigură toate cerințele tuturor celorlalte entități viiLecture -- Seattle, October 4, 1968

Această viață, această viață umană ... Avem acum ... În altă viață, ne-am bucurat de plăcerile simțurilor în cea mai mare măsură. De de ne putem bucura în această viață umană? În altă viață... Desigur, potrivit teoriei lui Darwin, chiar înainte de această viață omenească a existat o viață de maimuță. Deci maimuța ... Nu ai nici o experiență. În India avem experiență. Fiecare maimuță are cel puțin o sută de fete cu el. O sută, o sută. Deci, de ce ne putem bucura? Fiecare are o petrecere, și la fiecare petrecere, o maimuță are cel puțin cincizeci, șaizeci, nu mai puțin de douăzeci și cinci. Deci, viața porcului, și ei au duzini de ... Duzini. Și ei nu fac nici o distincție: "Cine este mama mea, care este sora mea, care este ruda mea". Vezi? Deci ei se bucură. Deci vrei să spui că viața umană este înțeleasă astfel - cum fac maimuțele și porcii și pisicile și câinii? Este aceea perfecțiunea vieții umane, de a satisface simțurile? Nu. De acelea ne-am bucurat în alte diferite forme de viață. Iar acum? Vedānta spune, athāto brahma jijñāsā. Această viață este pentru căutarea și înțelegerea lui Brahman. Ce este Brahman? Īśvaraḥ paramaḥ brahma sau parama, īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (Bs 5.1). Și Kṛṣṇa este Para-Brahman. Brahman, noi toți suntem Brahman, dar El este Para-Brahman, Brahmanul Suprem. Īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (Bs 5.1). La fel cum voi toți sunteți americani, dar președintele vostru Johnson este supremul american. Este natural. Vedele spun că supremul fiecăruia este Dumnezeu. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Cine este Dumnezeu? El este cel mai perfect etern, El este cea mai perfectă forță vie. Acela este Dumnezeu. Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān.

Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Înțelesul este că o forță vie asigură toate cerințele tuturor celorlalte entități vii. La fel cum într-o familie tatăl furnizează necesitățile soției, copiilor, slujitorului - o familie mică. În mod similar, extindeți asta: guvernul sau statul sau regele furnizează necesitățile tuturor cetățenilor. Dar totul este incomplet. Totul este incomplet. Poți să-ți aprovizionezi familia, poți aproviziona societatea, poți aproviziona țara ta, dar nu poți aproviziona pe toată lumea. Dar există milioane și trilioane de entități vii. Cine furnizează de mâncare? Cine furnizează sute și mii de furnici în gaura din camera ta? Cine furnizează de mâncare? Când te duci la Lacul Verde, sunt acolo mii de rațe. Cine are grijă de ele? Dar ele trăiesc. Există milioane de vrăbii, păsări, animale, elefanți. Într-un moment mănâncă sute de kilograme. Cine furnizează mâncarea? Nu numai aici, dar există milioane și trilioane de planete și universuri, pretutindeni. Acela este Dumnezeu. Nityo nityānām eko ​​bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Toată lumea este dependentă de El și El furnizează toate necesitățile, toate necesitățile. Totul este complet. La fel ca această planetă, totul este complet.

pūrṇam idaṁ pūrṇam adaḥ
pūrṇāt pūrṇam udacyate
pūrṇasya pūrṇam ādāya
pūrṇam evāvaśiṣyate
(Isopanisad Invocation)

Fiecare planetă este astfel făcută încât este completă în sine. Apa este acolo, pusă în mări și oceane. Apa este îndepărtată de soare. Nu numai aici, dar și pe alte planete, același proces se desfășoară. Se transformă în nori, apoi se distribuie peste tot pământul, și există o creștere a legumelor, a fructelor și a plantelor, toate. Deci, totul este un aranjament complet. Noi trebuie să înțelegem cine a făcut acest aranjament complet peste tot. Soarele se înalță la timp, luna se ridică la timp, sezoanele se schimbă la timp. Deci cum poți spune? Există dovezi în Vede că există Dumnezeu.