MO/Prabhupada 0326 - Dumnezeu este tatăl suprem, proprietarul suprem și prietenul suprem



Lecture on BG 2.13 -- Pittsburgh, September 8, 1972

Acum, cum transmigrează sufletul? Presupunând că după această viață obțin o viață mai bună, asta e frumos. Dar dacă primesc o viață inferioară, atunci care sunt condițiile? Presupunând că primesc o viață de pisică sau câine sau vacă. Și că vă nașteți iar în America. Dar dacă schimbați corpul, toate circumstanțele se schimbă. Ca ființă umană, vi se acordă protecție de către stat, dar imediat ce deveniți alt corp, ori un copac ori un animal, tratamentul este diferit. Animalele ajung la abatoare; copacii sunt tăiați. Și nu protestează nimeni. Deci aceasta este condiția vieții materiale. Uneori obținem condiții mai bune de viață, alteori primim condiții inferioare de viață. Nu există garanții. Asta va depinde de activitatea mea. Este foarte practic. Și în această viață, dacă sunteți educați, atunci viitorul e foarte bun. Dacă nu sunteți educați, viitorul vostru nu e atât de luminos. La fel, în această formă umană de viață, putem găsi o soluție la aceste nașteri și morți repetate. Și aceasta este singura ocupație a formei umane de viață cum să scăpăm de aceste condiționări materiale ale vieții: naștere, moarte, bătrânețe și boală. Putem găsi o soluție. Și acea soluție este conștiința de Kṛṣṇa. Imediat ce devenim conștienți de Kṛṣṇa... Conștient de Kṛṣṇa înseamnă că Kṛṣṇa, Supremul, El este Domnul, Dumnezeu. Noi suntem parte integrantă din Kṛṣṇa. Aceasta este conștiința de Kṛṣṇa. Ușor de înțeles. La fel cum înțelegeți că există tatăl, frații voștri și voi. Sunteți toți fiii tatălui. Deci nu e foarte dificil de înțeles. Cum tatăl întreține întreaga familie, la fel Kṛṣṇa, Domnul Suprem sau Dumnezeu, El are nenumărați fii, entități vii și El întreține întreg corpul, toată familia. Care e dificultatea? Următoarea datorie e să îți dezvolți conștiința. La fel cum un fiu bun, când simte că "Tatăl a făcut atâtea pentru mine. Trebui să-l răsplătesc, sau cel puțin trebuie să mă simt dator pentru ceea ce tatăl a făcut pentru mine", acest sentiment este numit conștiința de Kṛṣṇa. Deci ca să devii conștient de Kṛṣṇa, trebuie să înțelegem doar trei lucruri:

bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ
sarva-loka-maheśvaram
suhṛdaṁ sarva-bhūtānāṁ
jñātvā māṁ śāntim ṛcchati
(BG 5.29)

Fiecare dintre noi încearcă să fie fericit, mulțumit. Aceasta e lupta pentru existență. Dar dacă înțelegem aceste trei principii, că Dumnezeu este tatăl suprem, Dumnezeu este proprietarul suprem, Dumnezeu este prietenul suprem, dacă înțelegem aceste trei lucruri, atunci deveniți liniștiți imediat. Imediat. Căutați prieteni care să vă ajute, atât de mulți. Dar dacă doar Îl acceptăm pe Dumnezeu, Kṛṣṇa, ca prieten, ca suprem prieten, problema prieteniei e rezolvată. La fel, dacă-L acceptăm pe Dumnezeu ca suprem proprietar, atunci cealaltă problemă e rezolvată. Pentru că în mod fals pretindem a fi proprietarii unor lucruri care aparțin lui Dumnezeu. Pretinzând în mod fals că "Acest pământ, această America, aparține americanilor; pământul Africii aparține africanilor". Nu Tot pământul aparține lui Dumnezeu. Suntem diferiți fii ai lui Dumnezeu în diverse haine. Avem dreptul să ne bucurăm de proprietatea tatălui, Dumnezeu, fără a încălca drepturile altora. La fel cum în familie, trăim cu mulți frați. Deci orice ne dă tatăl, mama să mâncăm, mâncăm. Nu atentăm la ce e în farfuriile celorlalți. Aceasta nu este o familie civilizată. Similar, dacă devenim conștienți de Dumnezeu, conștienți de Kṛṣṇa, toate problemele lumii - sociologie, religie, dezvoltare economică, politică - toate sunt rezolvate. Acesta e un fapt.

De aceea încercăm să răspândim această mișcare a conștiinței de Kṛṣṇa, pentru beneficiul întregii societăți umane. Cerem persoanelor inteligente, mai ales comunităților studențești, să adere la această mișcare, să încerce să înțeleagă științific ce este această mișcare. Avem multe cărți, cel puțin douăzeci de cărți mari, mari, voluminoase. Puteți să le citiți, puteți încerca să înțelegeți această mișcare și să vă alăturați nouă,

Mulțumesc foarte mult. Hare Kṛṣṇa. (aplauze)