MO/Prabhupada 0348 - Dacă cineva doar cântă Hare Krișna timp de cincizeci de ani, e sigur că el va deveni perfectLecture on BG 7.14 -- Hamburg, September 8, 1969

Băiat englez: Este posibil ca cineva să facă acest lucru în această viață? Aceasta? Este posibil ca cineva să decadă?

Prabhupāda: Este posibil într-o secundă, cu condiția să fiți serioși. Nu e greu. Kṛṣṇa-bhakti ... Bahūnāṁ janmanām ante jñānavān māṁ prapadyate: (BG 7.19) "După multe, multe nașteri, cineva, când cineva este inteligent, înțelept, matur, înțelept, el mi se predă Mie ", spune Kṛṣṇa. Deci, dacă sunt inteligent, atunci eu voi vedea că "Dacă acesta este scopul vieții, ca după multe-multe nașteri trebuie să mă predau lui Kṛṣṇa, atunci de ce să nu mă predau imediat?" Aceasta este inteligența. Dacă acesta este un fapt, că cineva trebuie să ajungă la acest punct, după cultivarea științei timp de multe, multe nașteri, atunci de ce nu ar accepta aceasta imediat? De ce să aștept eu multe, multe nașteri, dacă acest lucru este adevărat?

Deci, asta necesită puțină inteligență. Nu necesită multe, multe nașteri. Este nevoie de puțină inteligență. Luați în serios această conștiență de Kṛṣṇa, și problemele voastre sunt rezolvate. Acum, dacă nu credeți în ea, atunci veniți la discuții, veniți la filosofie, veniți la rațiune. Continuați să argumentați. Sunt volume de cărți. Fii convins. Puteți învăța asta. Fiecare răspuns există acolo în Bhagavad-gītā. Puteți încerca să o înțelegeți cu rațiunea, cu argumentele dvs. Este deschis. (pauză) La fel ca Arjuna. Arjuna a fost învățat Bhagavad-gītā, în cât timp? Cel mult, în jumătate de oră. Pentru că el era foarte inteligent. Această Bhagavad-gītā, oamenii din lume o citesc. Oameni foarte-foarte învățați, înțelepți, ei o citesc. Ei încearcă să o înțeleagă, oferind o interpretare diferită. Există mii de ediții, comentarii. Dar Arjuna era inteligent; el a înțeles-o într-o jumătate de oră.

Deci, aceasta necesită o relativă inteligență. Totul, această lume este relativă. Legea relativității. Aceasta este științifică. Teoria profesorului Einstein? Legea relativității? Deci, este relativ. O persoană poate deveni imediat conștientă de Kṛṣṇa într-o secundă, iar altcineva nu poate deveni conștient de Kṛṣṇa după multe, multe nașteri. Deci este relativ. Dacă aveți suficientă inteligență, o puteți accepta imediat. Dacă există mai puțină inteligență, atunci va dura ceva timp. Nu poți spune că "va fi posibil după atâția ani". Asta nu se poate spune. Este relativă. Totul este relativ. Pentru o ființă umană, de aici până aici, e un pas; și pentru un mic microb, este la zece mile de aici până aici, e la zece mile pentru el. Deci totul este relativ. Această lume este o lume relativă. Nu există o formulă precum: "Unii pot fi conștienți de Kṛṣṇa după atâția ani". Nu. Nu există o astfel de formulă. Nu putem deveni conștienți de Kṛṣṇa chiar după milioane de nașteri, și cineva poate deveni conștient de Kṛṣṇ într-o secundă. Dar, pe de altă parte, în această viață putem deveni perfecți în conștiența de Kṛṣṇa dacă o luăm în serios. Mai ales că sunteți băieți tineri. Ne așteptăm că veți mai trăi cel puțin cincizeci de ani mai mult. Asta este suficient timp. Suficient. Mai mult decât suficient. Mai mult decât suficient. Dacă timp de cincizeci de ani cineva cântă doar Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, este sigur că el va deveni perfect. Nu e nici o îndoială. Pur și simplu dacă el va cânta această mantră, Hare Kṛṣṇa, oh, nu există nici o îndoială despre asta.