MO/Prabhupada 0351 - Când scrii ceva, țelul trebuie să fie doar de a-l glorifica pe SupremLecture on SB 1.5.9-11 -- New Vrindaban, June 6, 1969

Deci, întrucât există o distincție naturală între ciori și lebede, în mod similar, există o distincție între o persoană conștientă de Kṛṣṇa și o persoană obișnuită. Persoanele obișnuite sunt comparate cu niște ciori, și o persoană conștientă în întregime de Kṛṣṇa este la fel ca lebedele și rațele.

Apoi el spune:

tad-vāg-visargo janatāgha-viplavo
yasmin prati-ślokam abaddhavaty api
nāmāny anantasya yaśo 'ṅkitāni yat
śṛṇvanti gāyanti gṛṇanti sādhavaḥ
(SB 1.5.11)

Dimpotrivă, aceasta este un fel de literatură, foarte frumos scrisă, metaforică, și poezie, de toate. Dar nu se pune problema de a-l glorifica pe Domnul. Acest lucru este comparat cu, la fel cu același loc, locul în care ciorile se vor desfăta. Pe de altă parte, un alt fel de literatură, ce este aceea? Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavo yasmin prati-ślokam abaddhavaty api (SB 1.5.11). O literatură prezentată oamenilor, publicului, pentru a citi, care sunt chiar gramatical incorecte, dar pentru că există acolo glorificarea Domnului, ea poate produce o revoluție. Ea poate purifica întreaga societate umană. Guru Mahārāja, când a selectat articolele care urmau să fie publicate în The Harmonist, dacă el vedea pur și simplu că acolo, de câteva ori scriitorul a scris "Kṛṣṇa", "Lord Caitanya", astfel, el scria imediat: - În regulă, e în regulă. (Râsete) E în regulă. De atâtea ori a rostit "Kṛṣṇa" și "Caitanya", așa că este bine.

Deci, în mod similar, chiar dacă prezentăm Înapoi la Dumnezeu sau orice altă literatură într-o limbă stâlcită, nu contează pentru că glorificarea Domnului este acolo. Acest lucru este recomandat de Nārada. Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavaḥ. Janatā agha. Agha înseamnă activități păcătoase. Dacă se citește o linie a acestei literaturi, deși este prezentată stâlcit, dar dacă aude doar Kṛṣṇa, atunci activitățile păcătoase dispar imediat. Janatāgha viplavaḥ. Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavo yasmin-prati-ślokam abaddhavaty api nāmāny anantasya (SB 1.5.11). Ananta înseamnă nelimitatul. Numele Lui, faima Lui, gloria Lui, calitățile Sale sunt descrise. Nāmāny anantasya yaśo 'ṅkitāni. Dacă glorificarea există, chiar dacă acestea sunt prezentate într-un limbaj stâlcit, atunci śṛṇvanti gāyanti gṛṇanti sādhavaḥ. La fel cum Guru Mahārāja, sādhu, o persoană sfântă, aproba imediat: - Da, e în regulă. Totul este în regulă. Pentru că există glorificarea Domnului. Desigur, publicul larg nu va înțelege. Dar aceasta este versiunea standard, standard, vorbită de Nārada. Tu scrii ceva; scopul ar trebui să fie pur și simplu acela de a glorifica Supremul. Literatura ta este pavitra, purificată. Și oricât de frumos, literar sau metaforic sau poetic, tu scrii niște literatură care nu are nimic de-a face cu Dumnezeu sau cu Kṛṣṇa, aceea este vāyasaṁ tīrtham. Acesta este un loc de desfătare al ciorilor.

Aceasta este versiunea lui Nārada Muni. Ar trebui să luăm act de asta. Pentru vaiṣṇava există o calificare: poetic. Ar trebui ... Toți ar trebui să fie poetici. Așa de... Dar acea poezie, acel limbaj de poezie, ar trebui să fie pur și simplu ca să-l slăvească pe Domnul.