MO/Prabhupada 0369 - Discipolii mei sunt parte integrantă a meaRoom Conversation with Life Member, Mr. Malhotra -- December 22, 1976, Poona

Dl. Malhotra: Cum poate fi că atât de mulți înțelepți din trecut, ei au proclamat că ahaṁ brahmāsmi.

Prabhupāda: (Hindi). Sunteți Brahman. Pentru că sunteți parte integrantă a lui Parabrahman. Cum am mai spus deja că ... Aur, aur mare și particulele mici, sunt tot de aur. În mod similar, Bhagavān Parabrahman, și noi suntem parte integrantă din El. De aceea eu sunt Brahman. Dar nu sunt Parabrahman. Kṛṣṇa este acceptat ca Parabrahman de către Arjuna: paraṁ brahma paraṁ dhāma pavitraṁ paramaṁ bhavān (BG 10.12). Parabrahman. Deci param, acest cuvânt este folosit, Paramātmā, Parabrahman, Parameśvara. De ce? Aceasta este diferența. Unul este suprem și unul este subordonat. Brahman subordonat. Sunteți Brahman, nu există nici o îndoială. Dar nu acel Parabrahman. Dacă ești Parabrahman, atunci de ce faci sādhana ca să devii Parabrahman? De ce? Dacă ești Parabrahman, atunci ești întotdeauna Parabrahman. De ce ai decăzut în această condiție ca să trebuiască să faci sādhana ca să devii Parabrahman? Aceasta este nebunie. Nu sunteți Parabrahman. Sunteți Brahman. Ești aur, o particulă mică. Dar nu poți spune că "sunt o mină de aur". Asta nu poți să o faci. Paraṁ brahma paraṁ dhāma pavitraṁ paramaṁ bhavān (BG 10.12).

Gopāla Kṛṣṇa: Deci, el verifică dacă este timpul să plecăm. Vrei să vii și tu cu noi? Foarte bine.

Prabhupāda: Aduceți puțină apă. Aceștia, discipolii mei, ei sunt parte integrantă din mine. Întreaga misiune se desfășoară prin cooperarea lor. Dar dacă el spune că eu sunt egal cu Guru Mahārāja al meu, atunci este o ofensă.

Dl. Malhotra: Uneori gurul dorește ca discipolul său să se ridice mai presus decât el.

Prabhupāda: Asta înseamnă că el este în stadiu inferior. Trebuie să acceptați asta în primul rând.

Dl Malhotra: La fel cum fiecare tată vede că cresc copiii lui.

Prabhupāda: Da, tatăl rămâne tată și un copil nu poate deveni tată.

Dl Malhotra: Tatăl rămâne tată, dar simte că poate, va progresa ...

Prabhupāda: Nu, nu. Tatăl poate vrea să vadă că fiul este la fel de calificat, dar tatăl este tată și copilul este copil. Acest lucru este perpetuu. În mod similar, o parte integrantă a lui Dumnezeu poate fi foarte puternică, dar asta nu înseamnă că el a devenit Dumnezeu.

Dl Malhotra: Alte tradiții, discipol guru, apoi discipolul devine guru, apoi discipol. Guru, ei se pot schimba.

Prabhupāda: Nu se pot schimba. Dacă există schimbare de guru, discipolul acționează, dar nu, nu va spune niciodată că am devenit egal sau una cu guru. Nu este așa.

Dl Malhotra: mă gândesc la acest lucru, Swamiji, că Guru Mahārāja propovăduiește prin tine, și tu propovăduiești prin ei.

Prabhupāda: Da.

Dl Malhotra: Deci discipolul este un guru prin discipolii săi.

Prabhupāda: E în regulă. Evaṁ paramparā prāptam (BG 4.2). Dar asta nu devine, el a devenit ... El poate fi reprezentant al lui guru, reprezentant al Lui Dumnezeu, dar nu înseamnă că el a devenit Dumnezeu.

Dl Malhotra: Dar el devine guru cu discipolii săi.

Prabhupāda: Asta e bine.

Dl. Malhotra: Niciodată egal cu gurul său.

Prabhupāda: Nu egal, reprezentant. Nu este egal. Trimite un reprezentant al acestui om și el poate fi foarte expert, face treburi foarte bune, totuși el nu poate fi egal cu mine. El acționează ca reprezentant al meu, asta este altceva. Dar nu că el a devenit titularul original.

Dl. Malhotra: Dar, ca discipolii voștri, sunteți luați ca guru.

Prabhupāda: Dar ei nu vor spune niciodată că au devenit egali cu mine. "Am avansat ca să fiu gurul meu." Nu spun asta niciodată. Ca și băiatul acesta, el oferă închinăciuni. Poate că el este expert în predicare mai mult decât mine, dar el știe că "sunt un subordonat". În caz contrar, cum trebuie să ofere plecăciuni? El poate să se gândească: "Oh, acum sunt atât de învățat. Sunt atât de avansat. De ce să-l accept în calitate de superior? "Nu. Asta se continuă. Chiar și după moartea mea, după dispariția mea, el va oferi plecăciuni pozei mele.

Dl Malhotra: Dar printre discipolii săi el va fi venerat ...

Prabhupāda: E în regulă, dar rămâne discipolul gurului său. El nu va spune niciodată că "Acum am devenit guru, așa că nu-mi mai pasă de gurul meu". El nu va spune asta niciodată. Asa cum fac eu, dar tot mă mai închin gurului meu. Așa că rămân subordonatul gurului meu, mereu. Chiar dacă eu am devenit guru, încă sunt subordonat gurului meu.