MO/Prabhupada 0443 - Nu exista nicio intrebare despre impersonalismLecture on BG 2.8-12 -- Los Angeles, November 27, 1968

Prabhupāda: Continuă.

Devotat: "Dacă individualitatea n-ar fi fost un fapt, atunci Kṛṣṇa nu ar fi insistat atât de mult chiar și pentru viitor."

Prabhupāda: Da. El spune că nu a existat niciun moment în care să nu fi fost individuali, și nu va fi niciun asemenea moment în viitor când să nu rămânem individuali. Și în ceea ce privește prezentul, suntem individuali. Știți. Și atunci cum se poate pierde individualitatea? Să devenim impersonali? Nu. Nu există această posibilitate. Acest nihilism, impersonalism, ele sunt moduri artificiale de a nega varietatea uimitoare a acestei existențe materiale. Aceasta e doar partea negativă. Nu e partea pozitivă. Partea pozitivă este după cum spune Kṛṣṇa, tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti kaunteya (BG 4.9). "După ce cineva renunță la acest corp material, el vine la Mine." La fel cum după ce ieșiți din această cameră, trebuie să intrați în altă cameră. Nu puteți spune că "După ce ies din această cameră, voi trăi în cer." La fel, după ce părăsim acest corp, dacă mergeți la Kṛṣṇa în regatul spiritual, individualitatea voastră va exista, doar că veți avea un corp spiritual. În corpul spiritual nu mai există nedumeriri. La fel cum corpul vostru e diferit de corpul viețuitoarelor acvatice. Viețuitoarele acvatice nu au nicio problemă în apă deoarece corpul lor e astfel făcut. Ele pot trăi acolo liniștite. Voi nu puteți. La fel peștii, dacă îi scoateți din apă nu pot trăi. La fel, pentru că sunteți suflete spirituale, nu puteți trăi liniștiți în această lume. E o lume străină. Dar imediat ce intrați în lumea spirituală, viața voastră este eternă, fericită și plină de cunoaștere, pace adevărată. Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9). Kṛṣṇa spune "După părăsirea acestui corp, el nu se mai întoarce la încurcăturile lumii materiale." Mām eti, "El vine la Mine." "Mine" înseamnă regatul Său, accesoriile Sale, asociații Săi, totul. Dacă un om bogat sau un rege spune "Bine, hai la mine," asta nu înseamnă că el este impersonal. Dacă un rege spune "Hai la...", asta înseamnă că are palatul său, secretarul său, are un apartament frumos, totul e acolo, Cum ar putea fi impersonal? Dar el pune doar "Hai la mine." Acest "la mine" înseamnă totul. Acest "la mine" nu înseamnă impersonal. Și obținem informația din Brahma-saṁhitā, lakṣmī-sahasra-śata-sambhrama-sevyamānaṁ... surabhīr abhipālayantam (Bs. 5.29). Deci El nu este impersonal. El crește vaci, El este cu mii și mii de zeițe ale norocului, prietenii Săi, accesoriile Sale, regatul Său, casa Sa, totul este acolo. Deci nu se pune problema de impersonalism.