MO/Prabhupada 0448 - Trebuie să învățăm despre Dumnezeu din șastra, de la guru și de la sadhuLecture on SB 7.9.3 -- Mayapur, February 17, 1977

Pradyumna: Traducere - "După aceea, Lordul Brahmā l-a rugat pe Prahlāda Mahārāja, care se afla foarte aproape de el: Dragul meu fiu, Domnul Nṛsiṁha-deva este extrem de mânios pe tatăl tău demonic. Te rog du-te și liniștește-l pe Domnul. "

Prabhupāda:

prahrādaṁ preṣayām āsa
brahmāvasthitam antike
tāta praśamayopehi
sva-pitre kupitaṁ prabhum
(SB 7.9.3)

Deci Nṛsiṁha-deva era foarte, foarte mânios. Acum, clasa de oameni atei, care nu știu care este natura Personalității Supreme a Lui Dumnezeu, ei vor spune: "De ce să se mânie Dumnezeu?" Deci, Dumnezeu, de ce nu ar trebui El să se mânie? Dumnezeu trebuie să aibă totul; altfel cum este complet Dumnezeu? Pūrṇam. Furia este, de asemenea, o altă calitate a simptomelor vieții. Piatra nu se înfurie, pentru că este din piatră. Dar orice ființă vie se înfurie. Aceasta este o calitate. Și de ce Dumnezeu nu ar trebui să se mânie? Ei și-l închipuiesc pe Dumnezeu; nu au o concepție reală despre Dumnezeu. Ei își închipuie că "Dumnezeu trebuie să fie așa. Dumnezeu trebuie să fie nonviolent. Dumnezeu trebuie să fie foarte pașnic". De ce? De unde vine furia? Ea vine de la Dumnezeu. Altfel nu există nici o furie.

Totul este acolo. Janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Aceasta este definiția lui Brahman. Orice despre ce avem o experiență și totul despre ce nu avem nici o experiență ... Nu avem totul în experiența noastră. La fel ca în cazul lui Nṛsiṁha-deva, cum se spune că Lakṣmī nu avea nici o experiență despre El, cum că Domnul poate deveni jumătate de leu, jumătate om. Chiar și Lakṣmī, ce să mai vorbim despre alții. Lakṣmī, ea este însoțitoare constantă a Domnului. Așa se spune, aṣruta. Ce este asta? Adṛṣṭa. Adṛṣṭa aṣruta pūrvatvāt. Ei i-a fost frică pentru că nici ea nu a văzut niciodată, o formă gigantică, jumătate de leu, jumătate om. Dumnezeu are atâtea forme: advaita acyuta anādi ananta-rūpam (Bs 5.33). Ananta-rūpam; totuși, advaita. Deci, în Bhāgavata se spune că încarnările lui Dumnezeu sunt exact ca valurile râului sau ale mării. Nimeni nu le poate număra. Veți obosi dacă doriți să numărați numărul valurilor. Este imposibil. Astfel încarnările lui Dumnezeu sunt la fel de multe ca și numărul valurilor. Deci nu poți număra valurile; prin urmare, nu poți înțelege câte încarnări are El. Chiar și Lakṣmī, chiar și Anantadeva, nici ei nu au. Deci experiența noastră - e foarte limitată. De ce ar trebui să spunem că "Dumnezeu nu poate avea acest lucru, Dumnezeu nu poate ..."? Aceasta este necredința în Dumnezeu. Ei fac o secțiune. Ei spun... Chiar și în așa-numita Vedic Ārya-samājī, ei afirmă că Dumnezeu nu poate să se încarneze. De ce? Dacă Dumnezeu este atotputernic, atunci de ce El nu va putea accepta încarnarea?

De aceea nu ar trebui să luăm lecții despre Dumnezeu de la acești ticăloși. Ar trebui să luăm lecții despre Dumnezeu din śāstra, de la guru și de la sādhu - de la cineva care l-a văzut pe Dumnezeu, tattva-darśina. Tad viddhi praṇipātena paripraśnena sevayā, upadekṣyanti tad jñānam (BG 4.34). Tad jñānam înseamnă cunoaștere spirituală. Tad-vijñānam.

tad-vijñānartham sa gurum evābhigacchet
samit-pāṇiḥ śrotriyaṁ brahma-niṣṭham
(MU 1.2.12)

Deci tad-vijñānam, nu vă puteți imagina, nu speculați. Nu este posibil. Trebuie să învățați de la o persoană care este tattva-darśinaḥ, care l-a văzut pe Dumnezeu. Chiar și prin a vedea, nu poți ... La fel ca Lakṣmīdevi, ea vede în fiecare clipă, în mod constant. Chiar nici ea nu știe. Asruta-Purva. Adrstāsruta-purva. Deci orice vedem sau nu vedem, totul este acolo. Ahaṁ sarvasya prabhavaḥ (BG 10.8). Kṛṣṇa spune: "Orice ai vedea, orice experiență ai, eu sunt originea a tot." Deci mânia trebuie să fie acolo. Cum poți spune că "Dumnezeu nu ar trebui să fie mânios. Dumnezeu nu ar trebui să fie așa. Dumnezeu nu ar trebui ... ?"Nu, nu este adevărat. Aceasta este lipsa noastră de experiență.