MO/Prabhupada 0475 - Tremurăm de îndată ce auzim că trebuie să fim slujitori ai lui DumnezeuLecture -- Seattle, October 7, 1968

Noi nu putem deveni Supremul. Cel puțin, nu găsim în literatura vedică autorizată, cum că o entitate vie poate deveni la fel de puternică ca și Dumnezeu. Nu. Nu este posibil. Dumnezeu este măreț. El este mereu măreț. Chiar dacă sunteți eliberați din ghearele materiale, totuși El este măreț. Asta este ... Prin urmare, acest verset, govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. Relația noastră veșnică cu Dumnezeu este, să ne închinăm Lui sau să-l slujim pe El. Acest serviciu este foarte plăcut. Nu-l crede ... De îndată ce vorbim de serviciu, s-ar putea să credem asta "Oh, noi suferim aici prin adoptarea acestui serviciu." La fel cum într-o seară un băiat se întreba: "De ce să ne închinăm?" Nu știu dacă e prezent aici. Să se plece cuiva cu închinăciune nu este ceva rău, dar pentru că noi suntem într-o situație diferită, prin predarea către altcineva, este foarte inconfortabil. La fel cum nimeni nu vrea să fie dependent de altă națiune, nimeni nu vrea să fie dependent de alte persoane. Toată lumea vrea să fie independentă, pentru că această lume materială este o reflecție pervertită a lumii spirituale. Dar în lumea spirituală, cu cât mai mult vă predați, cu cât sunteți mai servitor, cu atât sunteți mai fericiți. Sunteți fericiți. Dar noi în prezent nu avem o astfel de înțelegere. Nu avem nici o idee spirituală, nici o realizare spirituală; de aceea noi tremurăm de îndată ce auzim că trebuie să fim slujitori ai lui Dumnezeu. Dar nu este vorba de a tremura. Este foarte plăcut să devii servitor al lui Dumnezeu. Vedeți atât de mulți reformatori, ei au venit, ei au slujit misiunii lui Dumnezeu și sunt încă venerați. Deci, pentru a deveni servitor al lui Dumnezeu, slujitor al lui Dumnezeu, nu este un lucru tare nesemnificativ. Este cel mai important lucru. Govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. Dar nu acceptați asta. În primul rând încercați să înțelegeți. Prin urmare Vedānta-sūtra spune, athāto brahma jijñāsā. Încercați să înțelegeți ce este Brahman. (microfonul face un sunet) De ce e acest sunet? Încercați să înțelegeți ce este Brahman și încercați să înțelegeți relația voastră. Și atunci, când vă predați cu adevărat, veți simți viața voastră eternă, plină de cunoștințe.

Și acest lucru este foarte frumos explicat în Învățăturile Domnului Caitanya. În Bhagavad-gītā, aceeași învățătură este acolo, dar ... Avem două cărți deja publicate, una e Bhagavad-gītā așa cum este; iar o altă carte e Învățăturile Domnului Caitanya. Astfel, Bhagavad-gītā predă procesul de predare de sine. Sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66). "Tu predă-te Mie", spune Domnul. Și învățăturile Domnului, învățăturile lui Caitanya Mahāprabhu, sunt despre cum se face predarea. Pentru că am fost obișnuiți, în viața noastră condițională actuală, să ne revoltăm împotriva predării. Sunt atât de multe partide, atât de multe "ismuri" iar principiul principal este că "De ce să mă predau?" Aceasta este boala principală. Indiferent ce partid politic există, la fel ca și partidul comunist ... Revolta lor este împotriva autorității superioare pe care o numesc capitaliști. "De ce să ..." Peste tot, același lucru este: "De ce să mă predau?" Dar trebuie să ne predăm. Aceasta este poziția noastră constituțională. Dacă nu mă predau unei anumite persoane sau la un anumit guvern, la o anumită comunitate sau la o societate sau altceva, dar în cele din urmă mă predau. Mă predau legilor naturii. Nu există nici o independență. Trebuie să mă predau. Când mă cheamă mâinile crude ale morții, imediat trebuie să mă predau. Atât de multe lucruri. Deci ar trebui să înțelegem ... Aceasta este brahma-jijñāsā, cum că "De ce există procesul de predare?" Dacă nu-mi place să mă predau, atunci sunt forțat să mă predau. În stat, de asemenea, dacă nu vreau să respect legile statului, statul mă obligă să mă predau cu forța polițienească, prin forță militară, cu atâtea lucruri. În mod similar, eu nu vreau să mor, dar moartea mă forțează să mă predau. Nu vreau să devin bătrân, dar natura ma forțează să îmbătrânesc. Nu vreau nici o boală, dar natura ma forțează să accept un fel de boală. Deci, acest proces de predare este acolo. Acum trebuie să înțelegem de ce este așa. Aceasta înseamnă că poziția mea constituțională este de a mă preda, dar dificultatea actuală este că mă predau unei persoane greșite. Când înțeleg că trebuie să mă predau Domnului Suprem, atunci poziția mea constituțională este reînviată. Aceasta este libertatea mea.