MO/Prabhupada 0542 - Care e calificarea unui guru? Cum poate deveni toată lumea guru?Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973

Astfel, Kṛṣṇa spune că ācāryaṁ māṁ vijānīyān: (SB 11.17.27) "Acceptați-l pe ācārya ca și pe Mine." De ce? Eu văd că este un om. Fiii lui îl numesc tată, sau arată ca un bărbat, Deci, de ce ar trebui să fie el la fel de bun ca Dumnezeu? Pentru că vorbește așa cum vorbește Dumnezeu, asta e tot. Prin urmare. El nu face nici o schimbare. Așa cum spune Dumnezeu, Kṛṣṇa spune: sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66). Guru spune să te predai lui Kṛṣṇa sau lui Dumnezeu. Același cuvânt. Dumnezeu spune man-mana bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Guru spune mereu să te gândești la Kṛṣṇa, să i te predai Lui, Tu oferă-i rugăciuni, tu devino devotatul Lui. Nu există nici o schimbare. Pentru că el spune tot așa cum spune Personalitatea Supremă, el este guru. Chiar dacă vedeți că este născut material, comportamentul său este ca și al altor bărbați. Dar, pentru că spune același adevăr ca în Vede, sau cum e spus de Personalitatea Lui Dumnezeu, de aceea el este guru. Pentru că nu face nici o schimbare capricioasă, prin urmare, el este un guru. Aceasta este definiția. Este foarte simplu. Caitanya Mahāprabhu a cerut tuturor să devină guru. Toata lumea. Pentru că este nevoie de guru. Lumea este plină de ticăloși, de aceea este nevoie de atâția guru, pentru a-i învăța. Dar care este calificarea lui guru? Cum poate toată lumea să devină guru? Aceasta poate fi întrebarea, întrebarea următoare. Deoarece spune Caitanya Mahāprabhu, āmāra ājñāya guru hañā tāra ei deśa (CC Madhya 7.128). Ei deśa înseamnă că oriunde trăiești, devii un guru și îi mântuiești. Să presupunem că locuiți într-un cartier mic, puteți deveni un guru al acelui cartier și să îi eliberați. "Cum este posibil? Nu am educație, nu am nici o cunoaștere. Cum pot să devin guru și să-i eliberez? " Caitanya Mahāprabhu a spus că nu este deloc dificil. Yāre dekha tāre kaha 'kṛṣṇa'-upadeśa (CC Madhya 7.128). Aceasta este calificarea ta. Dacă transmiteți pur și simplu mesajul dat de Kṛṣṇa, deveniți guru. Kṛṣṇa a spus: sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66). Predicați, cereți-le tuturor: "Domnule, predați-vă lui Kṛṣṇa". Tu devii guru. Foarte simplu lucru. Kṛṣṇa a spus: man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Spui că "tu devino devotatul lui Kṛṣṇa, oferă-i plecăciuni. Aici este un templu; aici este Kṛṣṇa. Te rog vino aici. Oferă plecăciuni și dacă poți oferă patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ (BG 9.26). Nu oferiți ... Dar este foarte simplu. Oricine poate avea o floare mică, un mic fruct, puțină apă. Nu este deloc dificil.

Deci, aceasta este calificarea lui guru. Guru nu prezintă lucruri magice sau nu produce lucruri minunate ca să devină guru. Deci, practic, eu am făcut asta. Oamenii consideră că am făcut minuni, dar minunea mea este că am purtat mesajul lui Caitanya Mahāprabhu: yāre dekha tāre kaha 'kṛṣṇa'-upadeśa (CC Madhya 7.128). Deci acesta este secretul. Deci, oricare dintre voi, puteți deveni guru. Nu este faptul că sunt un om extraordinar, un zeu extraordinar provenind dintr-un loc misterios. Nu este așa - este un lucru foarte simplu.