MO/Prabhupada 0625 - Necesitățile vieții sunt aigurate de supremul etern, DumnezeuLecture on BG 2.13 -- Pittsburgh, September 8, 1972

Deci noi ființele umane civilizate - indiferent dacă suntem americani, indieni, germani sau englezi - suntem foarte puține. Deci avem probleme economice. Încercăm să ne îmbunătățim situația economică. Ce este situația economică? Mâncat, somn, împerechere și apărare. Suntem permanent ocupați dar și animalele sunt ocupate să mănânce, doarmă, se împerecheze sau să se apere, dar ele nu au nicio problemă. Noi avem probleme. Deci încercați să înțelegeți, dacă marea parte a entităților vii nu au probleme... Necesitățile vieții sunt asigurate de supremul etern, Dumnezeu. Precum un elefant. Există milioane de elefanți în jungla africană. Ei mănâncă cincizeci de kilograme o dată. Dar ei își primesc mâncarea. La fel, o mică furnică, are nevoie de un grăunte de zahăr. Dar și ea își primește hrana. Supremul etern a avut grijă de mâncare, sau problemele economice sunt rezolvate de natură. Ele nu fac afaceri, nu merg la școală sau universități ca să învețe materii tehnice, pentru a-și câștiga traiul, ci ele sunt întreținute. Sunt sănătoase. Nu există boli.

Deci progresul civilizației înseamnă că am creat probleme. Asta e tot. Acesta este progresul civilizației noastre, și nu știm care este natura sufletului, cum transmigrează dintr-un corp în altul, care este viața următoare, dacă obținem în viața următoare o formă umană, sau o formă mai bună, sau inferioară formei umane. Și dacă e așa, cum primim acea formă de viață apoi? Pentru că suntem eterni, schimbăm acest corp. Nici nu știm că există două feluri de corpuri: corpul grosier și corpul subtil. Corpul grosier este făcut din pământ, apă, foc, aer, eter; iar corpul subtil este compus din minte, inteligență și ego. În acest corp subtil există sufletul. Acum, când acest corp grosier devine inutil sau nefolosibil, atunci corpul subtil mă duce în alt corp grosier. Aceasta se numește transmigrarea sufletului. Dar noi nu vedem corpul subtil. Fiecare dintre noi, știm că avem o minte, dar nu putem vedea mintea. Nici nu putem vedea inteligența sau egoul. Dar ele există. Deci nu e necesar ca tot ce aveți să poată fi văzut cu ochii voștri limitați. Ochii nu sunt perfecți. La fel cum în cealaltă parte a camerei e întuneric, nu vă văd. Chiar dacă am ochi. Deci chiar dacă avem ochi, sunt foarte limitați. Nu pot vedea în orice condiții. În unele condiții, putem vedea. De aceea nu ar trebui să credem doar prin vedere. Dar un lucru, chiar dacă nu vă văd, mă puteți auzi, sau pot înțelege că mă auziți. Urechile sunt mai puternice decât ochii. Deci lucrurile care sunt dincolo de experiența noastră, putem auzi despre ele. Chiar dacă nu le putem vedea, asta nu înseamnă că nu există lucruri. Același exemplu: chiar dacă nu pot vedea ce e mintea, inteligența, ce este egoul, dar pot auzi despre el. De aceea cunoașterea perfectă este obținută prin auzire. Deci accept cunoașterea, cunoașterea perfectă, prin auzire. Alt exemplu: presupunem că un om doarme. În acel moment, dacă cineva vine să-l ucidă, el doarme, nu știe. Dar dacă un prieten îl avertizează, "Dragul meu domn Cutare-și-cutare, cineva vine să te omoare. Trezește-te!" el poate auzi, se poate trezi și să ia măsuri. De aceea, când celelalte simțuri nu funcționează, urechile noastre sunt foarte puternice. De aceea este recomandat să încercați să auziți de la o persoană cu autoritate. Sistemul educațional este așa. De ce veniți la universitate, școală și liceu? Pentru a auzi de la un profesor experimentat. El știe, și voi obțineți cunoaștere prin auzire.