MO/Prabhupada 0628 - Nu acceptăm astfel de lucruri ca "probabil", "poate". Nu. Acceptăm ceea ce este fapticLecture on BG 2.13 -- Pittsburgh, September 8, 1972

Deci aici, cunoașterea perfectă este vorbită de Kṛṣṇa:

dehino 'smin yathā dehe
kaumāraṁ yauvanaṁ jarā
tathā dehāntara-prāptir
dhīras tatra na muhyati
(BG 2.13)

Dehinaḥ sufletului viu, corpul, se schimbă. La fel după moarte, așa numita moarte... Pentru că nu există moarte. După oprirea funcționării corpului grosier, sufletul este transferat în alt corp grosier. Această afirmație este din Bhagavad-gītā. Și dacă acceptăm această afirmație, "Acesta e un fapt", atunci viața noastră spirituală începe imediat. Fără această înțelegere nu se pune problema înțelegerii spirituale. Totul neclar, doar speculație mentală, "poate", "probabil". Aceste teorii sunt enunțate de așa numiții oameni de știință și filozofi. Dar noi nu acceptăm lucruri ca "poate", "probabil". Nu. Acceptăm ceea ce este faptic. Nu e vorba de credință; e vorba de un fapt. Deci acesta este un fapt.

Acum, cum transmigrează sufletul? Presupunând că după această viață primesc o viață mai bună, asta e plăcut. Dar dacă primesc o viață inferioară, care sunt condițiile? Să presupunem că primesc o viață următoare de pisică sau câine sau vacă. Și că vă nașteți tot în America. Dar dacă vă schimbați corpul, toate condițiile se schimbă. Ca ființă umană, vă este oferită protecție de către stat, dar imediat ce deveniți alt corp, fie copac sau animal, tratamentul este diferit. Animalele ajung la abatoare; copacii sunt tăiați. Nu protestează nimeni. Deci aceasta e condiția vieții materiale. Uneori primim condiții mai bune, alteori primi condiții inferioare de viață. Nu e nimic garantat. Asta depinde de activitatea mea. E practic. Și în această viață, dacă deveniți educați atunci viitorul vostru este plăcut. Dacă nu sunteți educați, viitorul nu e așa luminos. La fel, în această formă umană de viață, putem găsi o soluție acestor nașteri și morți repetate. Și aceasta e singura datorie a formei umane de viață, cum să iasă din condițiile materiale de viață, naștere, moarte, bătrânețe și boală. Putem găsi o soluție. Iar soluția e conștiința de Kṛṣṇa. Imediat ce devenim conștienți de Kṛṣṇa. Conștient de Kṛṣṇa înseamnă Kṛṣṇa, Supremul, Domnul, Dumnezeu. Noi suntem parte integrantă din Kṛṣṇa. Aceasta este conștiința de Kṛṣṇa. Doar înțelegeți asta... La fel cum înțelegeți că există tatăl, frații voștri și voi. Sunteți toți fiii tatălui. Deci nu e greu de înțeles. Așa cum tatăl întreține întreaga familie, la fel Kṛṣṇa, Domnul Suprem sau Dumnezeu, El are nenumărați fii, entități vii și El întreține întreg corpul, întreaga familie. Unde e dificultatea? Următoarea datorie e să vă dezvoltați conștiința. La fel cum un fiu bun, când simte că "Tatăl a făcut atât de mult pentru mine. Trebuie să-l răsplătesc, sau măcar să mă simt dator pentru ceea ce a făcut tatăl meu", acest sentiment este numit conștiința de Kṛṣṇa.