MO/Prabhupada 0671 - Bucuria înseamnă doi - Kṛṣṇa și cu tineLecture on BG 6.16-24 -- Los Angeles, February 17, 1969

Devotat: "Aceasta se caracterizează prin capacitatea cuiva de a vedea sinele prin mintea pură și de a se bucura și de a savura ..."

Prabhupāda: Mintea pură. Aceasta este mintea pură. Mintea pură înseamnă să înțelegeți că "eu aparțin lui Kṛṣṇa". Aceasta este mintea pură. Minte, în momentul de față mintea mea este contaminată. De ce? Mă gândesc că aparțin acestui lucru, eu aparțin, că eu aparțin. Dar când mintea mea este fixată, "Eu sunt al Lui Kṛṣṇa". Aceasta este perfecțiunea mea. Da.

Devotat: "... Și să savurați și să vă bucurați de sine. În acea stare de bucurie se află fără limită ..."

Prabhupāda: Această bucurie în sine, înseamnă că Kṛṣṇa este Super-sinele. Practica yoga. Că eu sunt sinele individual. Când sunt în samādhi cu Viṣṇu, Super-sinele, aceasta este neclintirea minții mele.. Deci, Super-sinele și sinele, când ei doi se bucură. Bucuria nu poate fi de unul singur. Trebuie să fie doi. Ai vreo experiență de bucurie de unul singur? Nu. Deci, nu este posibilă bucuria de unul singur. Bucuria înseamnă doi - Kṛṣṇa și cu tine. Supersufletul și sufletul individual. Aceea este calea. Nu te poți bucura de unul singur, aceea nu este poziția ta. Da, continuă.

Devotat: ... Cineva este situat într-o fericire transcendentală fără limite și se bucură prin simțurile transcendentale. Întemeiat astfel, cineva nu se îndepărtează niciodată de adevăr, iar după ce a câștigat acest lucru, el crede că nu există vreun câștig mai mare. Fiind situat într-o astfel de poziție, nu este niciodată zdruncinat nici măcar în mijlocul celei mai mari dificultăți. Acest…

Prabhupāda: În cea mai mare dificultate. Dacă sunteți convins că "sunt parte integrantă a lui Kṛṣṇa" atunci chiar dacă e este cea mai dificilă situație a vieții voastre, aceea e predarea. Știți că Kṛṣṇa vă va oferi protecție. Încearcă să-ți folosești inteligența, dar să crezi în Kṛṣṇa. Bālasya neha pitarau nṛsiṁha (SB 7.9.19). Dacă Kṛṣṇa vă neglijează, nici un alt remediu nu vă poate proteja. Nici o altă măsură nu te poate proteja. Să nu credeți ... Să presupunem că cineva este bolnav. Mulți medici specializați îl tratează. I se oferă un medicament bun. Este această garanție pentru viața lui? Nu. Nu este o garanție. Dacă Kṛṣṇa-l neglijează, în ciuda tuturor acestor medici și medicamente bune, el va muri. Și dacă Kṛṣṇa îl protejează, chiar dacă nu are un tratament expert, el va supraviețui. Deci, cine este fixat în Kṛṣṇa, predat pe deplin ... Și unul dintre punctele de predare este acela că Kṛṣṇa mă va proteja. Atunci sunteți fericiți. Ca și copilul. El s-a predat pe deplin părinților si are încredere în asta "Tatăl meu este acolo, mama mea este acolo". Deci e fericit. Kadāham aikāntika-nitya-kiṅkaraḥ (Stotra-ratna 43 / CC Madhya 1.206). Dacă știți că cineva este acolo care este patronul vostru, care este salvatorul vostru, nu sunteți foarte fericiți? Dar dacă faci totul în contul tău, pe răspunderea ta, ești fericit? În mod similar, dacă sunteți convinși în conștiența de Kṛṣṇa, că "Kṛṣṇa îmi va da protecție" și dacă sunteți adevărați lui Kṛṣṇa, acesta este standardul fericirii. Nu poți fi fericit altfel. Nu este posibil. Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13).

Asta este un fapt. Chiar și în condiția voastră rebelă, Kṛṣṇa vă oferă protecție. Fără protecția lui Kṛṣṇa nu puteți trăi nici măcar o secundă. El e atât de bun. Dar când accepți asta, atunci când o recunoști, atunci vei deveni fericit. Acum, Kṛṣṇa vă oferă protecție, dar nu știți asta pentru că v-ați luat viața pe propriul vostru risc. De aceea El ți-a dat libertate: "Bine, fă tot ce-ți place. Te voi proteja cât de mult pot". Dar când vă predați pe deplin, toată răspunderea este a lui Kṛṣṇa. Este ceva special. Aceasta este o protecție specială. Ca un tată. Copilului care a crescut nu-i pasă de tată, el acționează liber. Ce poate face tatăl? - Bine, fă ce vrei. Dar copilul care este pe deplin protejat de tată, el primește mai multă grijă.

Acest lucru este indicat în Bhagavad-gītā: samo 'haṁ sarva-bhūteṣu (BG 9.29). "Sunt egal cu toată lumea". Na me dveṣyaḥ: "Nimeni nu este dușmanul meu". Cum poate fi El inamic? Toată lumea este fiul lui Kṛṣṇa. Cum poate deveni cineva inamic Lui Kṛṣṇa? El este fiul. Nu este posibil. El este prietenul tuturor. Dar noi nu profităm de prietenia Lui. Aceasta este boala noastră. Aceasta este boala noastră. El este prietenul tuturor. Samo 'haṁ sarva-bhūteṣu. Dar cine recunoaște, poate să înțeleagă că "Kṛṣṇa îmi oferă protecție în acest fel". Acesta este calea fericirii. Continuă.