MO/Prabhupada 0673 - O vrabie încearcă să usuce oceanul, asta se cheamă determinareLecture on BG 6.16-24 -- Los Angeles, February 17, 1969

Devotat: "În ceea ce privește determinarea, ar trebui să urmați exemplul vrabiei care și-a pierdut ouăle în valurile oceanului. O vrabie și-a pus ouăle pe țărmul oceanului. Dar marele ocean le-a dus pe valurile sale. Vrabia a devenit foarte supărată și a cerut oceanului să-i returneze ouăle. Oceanul nu a considerat deloc recursul ei, așa că ea a decis să usuce oceanul. A început să ... "

Prabhupāda: Vezi, o vrabie încearcă să usuce oceanul. (râde) Aceasta se numește determinare. La fel ca Gandhi. El a declarat război împotriva britanicilor. Războiul non-violent, necooperarea. Vezi? Dar determinarea era acolo. Că "trebuie să-i îndepărtez pe britanici". Și el a făcut asta. Și care-i era arma? Nonviolența. "Bine, te lupți, mă omori, eu nu te voi ataca". Vezi? A devenit, ce este asta? Determinare. Oamenii râdeau. "Gandhi declară război cu britanicii, atât de puternici, imperiul britanic". Și, de fapt, după ce britanicii au pierdut India, au pierdut tot imperiul. Pentru că asta a fost bijuteria imperiului britanic. Au pierdut toate posesiile lor din Orientul Îndepărtat, au pierdut posesia Egiptului, au pierdut posesia Canalului de Suez, totul a fost pierdut. Deci determinarea este un lucru atât de frumos. Continuă.

Devot: "A început să adune apa în ciocul ei mic și toată lumea a râs de ea pentru determinarea ei imposibilă. Vestea activității sale s-a răspândit și, în sfârșit, pasărea Garuḍa, purtătorul gigantic al Domnului Viṣṇu, a auzit asta. Ea a devenit plină de compasiune față de micuța surioară pasăre, așa că a venit să o vadă pe vrabia cea mică și i-a promis ajutorul. Astfel, Garuda a cerut imediat oceanului să-i returneze ouăle, ori altfel el însuși va face munca vrabiei. Oceanul s-a speriat de asta și a dat înapoi ouăle. Astfel, vrabia a devenit fericită datorită lui Garuda. "

Prabhupāda: Da. Așa că Garuda a venit s-o salveze, da. Continuă.

Devotat: În mod similar, practica yoga, în special bhakti-yoga, în conștiența de Kṛṣṇa, poate părea a fi o muncă foarte dificilă, dar dacă cineva urmează principiile cu mare determinare, Domnul îl va ajuta cu siguranță, pentru că Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri.

Prabhupāda: Asta e tot. Vreo întrebare?

Devotat: Prabhupada, când ați spus că determinarea este factorul important pentru obținerea succesului ... Și cum să păstrăm întotdeauna acest entuziasm, cum să alimentăm întotdeauna focul acestui entuziasm sau determinarea? Când ne ocupăm cu atâtea lucruri care ...

Prabhupāda: Determinarea, însea mnă că vei fi și tu entuziast. Aceasta este una dintre părțile determinării. Utsāhād dhairyāt, tat-tat-karma (NOI 3). Utsāhā, acel entuziasm este începutul real al determinării. Dacă nu sunteți entuziaști, cum poate continua determinarea dvs.? Deci, determinarea, entuziasmul, răbdarea, muncind în principiile regulatoare, acestea sunt diferitele funcții ale determinării. Determinarea este un cuvânt pentru toate aceste lucruri, entuziasm, răbdare, muncind cu încredere. Acestea sunt trăsăturile diferite ale determinării.