MO/Prabhupada 0682 - Dumnezeu nu este furnizorul meu de comenziLecture on BG 6.30-34 -- Los Angeles, February 19, 1969

Viṣṇujana: "Este stagiul de după realizarea de sine, la care devotatul devine una cu Kṛṣṇa în sensul că Kṛṣṇa devine totul pentru devotat și devotatul devine deplin în iubirea sa de Kṛṣṇa. Există o relație intimă între Domnul și devot. În acest stadiu nu există nici o șansă ca entitatea vie să fie anihilată, nici personalitatea Lui Dumnezeu nu este niciodată pierdută din privire de către devotat ".

Prabhupāda: Cum poate să iasă din vedere? El vede totul în Kṛṣṇa și pe Kṛṣṇa în toate. Totul în Kṛṣṇa și Kṛṣṇa în toate. Atunci cum poate să-l piardă din vedere pe Kṛṣṇa? Da.

Viṣṇujana: "A fuziona în Kṛṣṇa este o anihilare spirituală. Un devotat nu-și asumă un astfel de risc. Se spune în Brahma-saṁhitā: "Mă închin Domnului primordial, Govinda, care este văzut întotdeauna de către devotatul ai cărui ochi sunt unși cu unguentul iubirii. El este văzut în forma Sa veșnică, Śyāmasundara, situat fiind în inima devotatului. "

Prabhupāda: Śyāmasundara, acesta este Śyāmasundara, acea Kartamasi. Śyāmasundara.

premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santaḥ sadaiva hṛdayeṣu vilokayanti
yaṁ śyāmasundaram acintya-guṇa-svarūpaṁ
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi.
(Bs 5.38)

Deci, cine și-a dezvoltat această iubire față de Kṛṣṇa, el îl vede pe Śyāmasundara, Kartamasi, mereu în inima lui. Aceasta este perfecțiunea yoga. Kartamasi, eu i-am dat numele acesta, desigur. El este Śyāmasundara, da. Bine atunci? Paragraful următor.

Viṣṇujana: "În acest stadiu, Domnul Kṛṣṇa nu dispare niciodată din vederea devotatului, nici devoții nu-L pierd vreodată din vedere pe Domnul. În cazul unui yoghin care îl vede pe Domnul precum Paramātmā în inimă, același lucru se aplică. Un astfel de yoghin se transformă într-un devot pur și nu poate suporta să trăiască nici un moment fără să-L vadă pe Domnul în sine ".

Prabhupāda: Asta e tot. Acesta este procesul de a-L vedea pe Dumnezeu. (râde) Altfel, Dumnezeu nu este furnizorul meu de comenzi, "Vă rog să veniți și să vedeți". Trebuie să vă calificați ca să-L vedeți pe Dumnezeu, în fiecare moment, peste tot. Și această calificare este simplă. Nu este foarte dificil.

Viṣṇujana: "Yoghinul care știe că eu și ... Yoghinul care știe că eu și Supersufletul din toate creaturile suntem una, Mă adoră și rămâne întotdeauna în Mine în toate circumstanțele. "

Prabhupāda: Hmm. Comentariul este acolo, continuă.

Viṣṇujana: Comentariu: "Un yoghin care practică meditația asupra Supersufletului din sine însuși, vede această porțiune plenară a lui Kṛṣṇa precum Viṣṇu - cu patru mâini, care țin ghiocul, roata, buzduganul și floarea de lotus ".

Prabhupāda: Această imagine, imaginea Lui Viṣṇu. Acesta este obiectivul concentrării pentru un yoghin. Aceasta este yoga reală. Și această manifestare a Lui Viṣṇu este porțiunea plenară a lui Kṛṣṇa. În Brahma-saṁhitā se spune:

yaḥ kāraṇārṇava-jale bhajati sma yoga-
nidrām ananta-jagad-aṇḍa-saroma-kūpaḥ
viṣṇur mahān sa iha yasya kalā-viśeṣo
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs 5.47)

"Mă închin Lui Govinda, Domnul cel primordial." Govindam ādi-puruṣam. Puruṣam înseamnă că Domnul este bărbat, beneficiarul bucuriei, ādi, originalul. Govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. Și cine este Govinda? Acela a Cui doar o parte plenară este Mahā-Viṣṇu. Și care este funcția lui Mahā-Viṣṇu? Yasyaika-niśvasita-kālam athāvalambya jīvanti loma-vilajā jagad-aṇḍa-nāthāḥ (BS 5.48). În fiecare univers există o entitate vie șefă, cunoscută sub numele de Brahmā. Brahmā este persoana originară din fiecare univers. Deci, viața lui Brahmā, sau viața unui univers, există numai pe perioada respirației Lui Mahā-Viṣṇu. Mahā-Viṣṇu se află culcat pe Oceanul Cauzal și în timp ce El respiră, milioane de universuri ies precum niște bule și se dezvoltă din nou. Iar când El inspiră, milioane de universuri intră în El. Așa este poziția acestei lumi materiale. Ea iese și apoi merge din nou. Bhūtvā bhūtvā pralīyate (BG 8.19). În Bhagavad-gītā se mai spune că aceste universuri materiale sunt create pe o anumită perioadă și apoi din nou devin anihilate. Acum, această creație și anihilare este dependentă de expirarea și inspirarea lui Mahā-Viṣṇu. Imaginați-vă doar care este calibrul acelui Mahā-Viṣṇu.

Dar acel Mahā-Viṣṇu, se spune aici: yasyaika-niśvasita-kālam athāvalambya jīvanti loma-vilajā jagad-aṇḍa-nāthāḥ viṣṇur mahān sa iha yasya kalā-viśeṣaḥ (BS 5.48). Acest Mahā-Viṣṇu este o parte plenară a porțiunii plenare a lui Kṛṣṇa. Kṛṣṇa este originalul. Govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. Astfel, acest Mahā-Viṣṇu intră din nou în fiecare univers precum Garbhodakaśāyī Viṣṇu. Și din Garbhodakaśāyī Viṣṇu este Kṣīrodakaśāyī Viṣṇu. Acel Kṣīrodakaśāyī Viṣṇu intră în inima fiecărei entități vii. În felul acesta manifestarea Viṣṇu este prin toată creația. Deci concentrarea minții yoghinului asupra acestei forme a Lui Viṣṇu, aceea e explicată aici. Acel Viṣṇu, care este atoate-pătrunzător. Cine este īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61). În Bhagavad-gītā veți descoperi că Mahā-Viṣṇu, care Kṣīrodakaśāyī Viṣṇu, El stă în inima fiecăruia. Acum, yoghinul trebuie să afle unde stă El și să-și concentreze această minte acolo. Acesta este procesul de yoga. Continuă. "Yoghinul ar trebui să știe", continuă.

Viṣṇujana: "Yoghinul ar trebui să știe că Viṣṇu nu este diferit de Kṛṣṇa".

Prabhupāda: Da.