MO/Prabhupada 0687 - Concentrarea minții asupra a ceva vid este foarte dificilLecture on BG 6.35-45 -- Los Angeles, February 20, 1969

Devotați: Toată gloria lui Srila Prabhupada.

Devotat: Versetul treizeci și cinci: "Domnul binecuvântat a spus: O, fiule măreț înarmat al lui Kuntī, este, fără îndoială, foarte greu să înfrânezi mintea neliniștită, dar este posibil prin practică continuă și prin detașare (BG 6.35). "

Prabhupāda: Da. Acum, Kṛṣṇa spune: "Da". Kṛṣṇa nu spune că nu este dificil. Kṛṣṇa spune: "Da, este greu." Dar este posibil prin practică continuă. Această practică constantă este să ne angajăm la ceva care ne reamintește de Kṛṣṇa. Fă ceva, și ... De aceea avem atâtea activități. Nu numai kīrtana, ci activitățile templului, activitățile de prasādam, activitățile de publicare, atâtea activități. Toată lumea este angajată la anumite activități și Kṛṣṇa este punctul central. Prin urmare, o persoană care scrie pentru Kṛṣṇa, ea este în sistemul de yoga. O persoană care gătește pentru Kṛṣṇa, ea este în sistemul de yoga. O persoană care cântă pe stradă, distribuind literatura noastră, este și ea în Kṛṣṇa. Deci prin obiceiuri obișnuite noi suntem angajați, precum în viața noastră materială am fost implicați în atâtea lucruri. Dacă ne formăm viața în conexiune cu Kṛṣṇa, atunci în fiecare activitate există conștiență de Kṛṣṇa și, prin urmare, această perfecțiune yoga este acolo în mod automat. Da, continuă.

Devotat: Versetul treizeci și șase: "Pentru cineva a cărui minte este neînfrânată, realizarea de sine este o muncă dificilă. Dar cel a cărui minte este controlată și care se străduiește prin mijloace corecte, este sigur de succes. Aceasta este judecata Mea (BG 6.36). " Comentariu: "Personalitatea Supremă a Lui Dumnezeu declară că cine nu acceptă tratamentul adecvat pentru a detașa mintea de angajamentul material cu greu poate atinge succesul în auto-realizare. Încercarea de a practica yoga în timp ce angajați mintea în plăcerea materială este ca și cum ați încerca să aprindeți un foc în timp ce turnați apă pe el. În mod similar, practica yoga fără control mental este o pierdere de timp ".

Prabhupāda: Pentru că eu stau jos pentru meditație. Desigur, dacă meditația concentrează mintea asupra lui Viṣṇu, asta este foarte bine. Dar există atât de multe societăți de yoga, ei își educă practicanții ca ei să-și concentreze mintea asupra a ceva vid, vreo culoare. Nu exact pe forma Lui Viṣṇu. Vezi. Deci, este o sarcină foarte dificilă. Acest lucru este explicat și în Bhagavad ... Kleśo 'dhikataras teṣām avyaktāsakta-cetasām (BG 12.5). Cine încearcă să-și concentreze mintea asupra a ceva impersonal sau a ceva vid, asta este foarte dificil și problematic. Cel puțin aici în acest templu - acești discipoli încearcă să-și concentreze mintea asupra lui Kṛṣṇa. Dar, pentru a vă concentra mintea pe ceva vid, este foarte dificil. Deci, în mod natural, mintea sare într-una. În loc să aflu ceva vid, mintea mea este angajată la altceva. Deoarece mintea trebuie să fie angajată la ceva. Dacă nu este angajată în Kṛṣṇa, atunci trebuie să fie angajată în māyā. Deci, dacă nu puteți face acest lucru, atunci această așa-numită meditație și posturi de ședere sunt doar o inutilă pierdere de timp. Continuă.

Devotat: "Un astfel de spectacol de practică yoga poate fi material lucrativ, dar inutil în ceea ce privește realizarea spirituală".

Prabhupāda: Da. Lucrative material. Să presupunem că eu deschid o astfel de clasă de yoga și percep cinci dolari pentru o ședință. Banii nu sunt foarte rari în țara dvs., voi veniți. Dar pur și simplu vă dau niște posturi de ședere sau o apăsare de nas și asta și aia, dar dacă nu puteți atinge adevăratul, vreau să spun, rezultatul practicii de yoga, atunci ți-ai irosit timpul și banii iar eu te-am înșelat. Asta e tot. Nu este posibil. Nu este posibil. Trebuie să ne concentrăm mintea asupra formei Lui Viṣṇu, neclintit, în mod constant, ceea ce se numește samādhi. Deci același lucru se face într-o manieră diferită, potrivită pentru această epocă. Aceasta este conștiența de Kṛṣṇa. Continuă.

Devotat: "De aceea, mintea trebuie controlată prin angajarea ei constantă în serviciul iubirii transcendentale a Domnului".

Prabhupāda: Da.

Devotat: Dacă cineva nu este angajat în conștiența de Kṛṣṇa, el nu-și poate controla în mod constant mintea. O persoană conștientă de Kṛṣṇa atinge cu ușurință rezultatul practicării yoga, fără eforturi separate, dar un practicant de yoga nu poate obține un succes perfect fără a deveni conștient de Kṛṣṇa ".

Prabhupāda: Atunci? Continuă.