MO/Prabhupada 0696 - Bhakti-yoga este devoțiune purăLecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Devotat: "În realitate, bhakti-yoga este scopul final, printr-o analiză bhakti-yoga minuțioasă, cineva trebuie să înțeleagă celelalte yoga mai minore. Yoghinul care progresează este așadar pe calea adevărată a norocului veșnic. Cineva care stă într-un anumit punct și nu face progrese suplimentare este denumit cu acel nume particular. "

Prabhupāda: Da. Acum, dacă cineva practică jñāna-yoga, dacă crede că acest lucru este terminat, el greșește. Trebuie să progresăm în continuare. Așa cum am exemplificat de mai multe ori, există o scară. Trebuie să te ridici la etajul cel mai înalt, care e, să zicem, etajul o sută. Așa că cineva e la etajul cincizeci, cineva e la etajul treizeci, cineva e la etajul al optzeci. Deci, dacă venind la etajul particular, al optzecilea, al cincizecilea sau al optzecilea, cineva se gândește că: "Acest lucru s-a terminat" atunci el nu progresează. Trebuie să mergem până la capăt. Aceasta este cea mai înaltă platformă de yoga. Întreaga scară poate fi numită sistemul yoga, conectarea, legătura. Dar nu vă mulțumiți să vă mențineți la etajul cincizeci sau la etajul al optzeci. Du-te la cea mai înaltă platformă, la etajul o sută sau la o sută cincizeci. Aceasta este bhakti-yoga. Continuă.

Devotat: "Dar dacă cineva este destul de norocos ca să ajungă la punctul bhakti-yoga, trebuie să înțelegem că el a depășit toate diferitele yoga ".

Prabhupāda: Acum, dacă cineva, în loc să meargă pe trepte, lui i se dă șansa să ia liftul, într-o secundă el ajunge la vârf. Deci, dacă cineva spune: "De ce să profit eu de acest lift? Voi merge treaptă cu treaptă, " el poate să meargă. Dar are o șansă. Dacă acceptați această bhakti-yoga, atunci voi aveți imediat ajutorul liftului și într-o secundă ești la etajul o sută. Acesta este procesul. Procesul direct. Puteți merge treaptă cu treaptă, urmând toate celelalte sisteme de yoga. Dar puteți să mergeți direct. Domnul Caitanya a recomandat ca în această epocă, când oamenii trăiesc foarte puțin, ei sunt tulburați, sunt plini de anxietate. De aceea, prin harul Său, prin mila Lui fără de cauză, El vă dă ascensorul imediat - veniți la bhakti-yoga prin a cânta Hare Kṛṣṇa. Imediat. Nu trebuie să aștepți. Acceptați imediat. Acesta este darul special al Domnului Caitanya. Prin urmare, Rūpa Gosvāmī se roagă, oferă respectul său Domnului Caitanya: namo mahā-vadānyāya kṛṣṇa-prema-pradāya te (CC Madhya 19.53). "Oh, ești cea mai generoasă încarnare pentru că Tu distribui dragoste directă de Kṛṣṇa. Pentru a atinge dragostea față de Kṛṣṇa, trebuie să treci prin atâția pași și etape ale sistemului yoga, dar Tu o dai direct. De aceea Tu ești cel mai generos. De fapt, aceasta este poziția. Continuă.

Devotat: "Prin urmare, a deveni conștient de Kṛṣṇa este cea mai înaltă fază a yoga, la fel cum vorbim despre Himalaya, ne referim la cel mai înalt, la munții cei mai înalți ai lumii, dintre care cel mai înalt vârf, Mount Everest, este considerat a fi punctul culminant. Este un mare noroc să ajungem la conștiența de Kṛṣṇa, pe calea bhakti-yoga, și este bine situat conform direcțiilor vedice. Yoghinul ideal își concentrează atenția asupra lui Kṛṣṇa, numit Śyāmasundara, frumos colorat ca un nor, Fața Lui ca un lotus, strălucitoare ca soarele și haina Lui strălucitoare, cu cercei, și pe trupul Său cu ghirlande de flori. Iluminând în toate părțile este strălucirea Lui superbă, numită brahmajyoti. El se încarnează în diferite forme, cum ar fi Rāma, Nṛsiṁha, Varāha și Kṛṣṇa, Personalitatea Supremă a Lui Dumnezeu. El descinde precum o ființă umană, ca fiul mamei Yaśodā, și este cunoscut precum Kṛṣṇa, Govinda și Vāsudeva. El este copilul perfect, soțul, prietenul, maestrul; și El este plin de toate opulențele și calitățile transcendentale. Dacă cineva rămâne pe deplin conștient de aceste trăsături ale Domnului, el este numit cel mai înalt yoghin. Această etapă a perfecțiunii yoga celei mai înalte poate fi atinsă numai de bhakti-yoga, așa cum este confirmat în toată literatura vedică ".

Prabhupāda: Acest bhakti, în Bhagavad-gītā veți găsi, bhaktyā mām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ (BG 18.55). La început, Kṛṣṇa spune că dintre milioane de oameni, unul poate că Mă înțelege de fapt, cu adevărat. Și aceleași cuvinte "de fapt" sunt folosite în Capitolul al optsprezecelea, cum că "Dacă cineva vrea să Mă cunoască," pe Kṛṣṇa sau pe Dumnezeu, "atunci el trebuie să treacă prin procesul lui bhakti-yoga." Bhaktyāmām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ (BG 18.55). Acest lucru este clar spus. În Vede de asemenea se mai spune: pur și simplu prin bhakti, serviciul devoțional, puteți atinge cea mai înaltă fază de perfecționare. Alt sistem de yoga trebuie să fie un amestec de bhakti. Dar bhakti-yoga este devotament pur. Prin urmare, acest proces direct de bhakti-yoga este recomandat pentru această epocă, deoarece oamenii nu au suficient timp să execute toate dotările, orice alt sistem de yoga. Mulțumesc foarte mult. (pauză)