MO/Prabhupada 0710 - Facem milioane și trilioane de idei și devenim încurcați în aceste ideiLecture on SB 3.26.39 -- Bombay, January 14, 1975

Deci, orice sistem de yoga, fie haṭha-yoga, jñāna-yoga, fie ... Karma-yoga este în cel mai de jos standard. Și mai presus de toate, e bhakti-yoga. Astfel, când vă angajați la bhakti-yoga, aceasta este perfecțiunea vieții. Bhakti-yogena manasa samyak praṇihite amale (SB 1.7.4). Bhakti-yogena amala: "Mintea devine curată." Ceto-darpaṇa-mārjanam (CC Antya 20.12). Acesta este efectul efectului direct al lui bhakti-yoga. Deoarece mintea este acum contaminată și sub creația simțurilor și a activităților simțurilor, facem milioane și trilioane de idei și devenim încurcați în aceste idei. Trebuie să acceptăm milioane și trilioane de corpuri și apoi continuăm în ciclul de naștere, moarte, vârstă înaintată și boală. Aceasta este implicația. Așa că purificați-vă mintea. Aceasta este cântatul lui Hare Kṛṣṇa mahā-mantra. Ceto-darpaṇa-mārjanaṁ bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇam. Când mintea noastră este curățată ... Aceasta este mahā-dāvāgni. Această extindere a ideilor mentale, mii și milioane, adică mahā, bhava-mahā-dāvāgni. Bhava-Maha-dāvāgni. Deci este datoria lui guru de a-și scoate discipolul din bhava-mahā-dāvāgni. Saṁsāra-dāvānala-līḍha-lokā-trāṇāya kāruṇya-ghanāghanatvam. Kāruṇya, kāruṇa.

Deci ce este guru? Guru a primit kāruṇya. Kāruṇya înseamnă, așa cum norul a primit apă de la mare, în mod similar, un guru, maestru spiritual, primește norul de milă din oceanul bunătății lui Kṛṣṇa. Ghanāghanatvam. Și numai norul poate stinge focul pădurii, saṁsāra. Nici un alt sistem de udare nu va fi de ajutor. Dacă există un foc în pădure, brigada dvs. de pompieri sau gălețile de apă nu vă vor ajuta. Este imposibil. Nici nu poți merge acolo; nici nu poți face nici un serviciu cu brigada de pompieri sau cu găleata. Atunci cum poate fi stins incendiul? Ghanāghanatvam. Dacă există nori pe cer și dacă există precipitații, atunci focul expansiv al pădurii poate fi stins imediat. Acest nor ar trebui să fie maestrul spiritual. El toarnă apă. El toarnă apă. Śravaṇa-kīrtana-jale karaye secana (CC Madhya 19.152). Ce este apa asta? Apa este acest śravaṇa-kīrtana. Bhava-mahā-dāvāgni, focul, focul forestier al existenței materiale, el continuă să ardă. Deci, trebuie să-l stingeți cu precipitațiile din nori, iar acele precipitații înseamnă śravaṇa-kīrtana. Śravaṇa înseamnă a auzi, iar kīrtana înseamnă a cânta. Aceasta este singura cale. Śravaṇa-kīrtana-jale karaye secana.