MO/Prabhupada 0715 - Devino iubitor de Dumnezeu. Aceasta e religia de primă clasăLecture on SB 1.16.25 -- Hawaii, January 21, 1974

Bhavān hi veda tat sarvaṁ yan māṁ dharmānupṛcchasi. Deci, Dharmarāja sau Yamarāja, el este una dintre cele douăsprezece persoane autorizate pentru menținerea corectă a civilizației umane. Principiul este dharma. Dharma nu înseamnă un sentiment religios. Dharma înseamnă îndatorire profesională. Toată lumea are o datorie profesională. Deci dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam (SB 6.3.19). Această datorie profesională este atribuită de către Personalitatea Supremă a Lui Dumnezeu. Tena tyaktena bhuñjīthāḥ (ISO 1). De fapt, principiul dharmă, așa cum învățăm din Bhagavad-gītā ... Kṛṣṇa spune: sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja (BG 18.66). Nu creați, fabricați, principiul vostru de religie, imaginat. Aceasta este dificultatea. Dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam (SB 6.3.19). Am explicat de mai multe ori acest lucru, dharma înseamnă - dharma, așa cum este tradusă în engleză, "religie" - religia înseamnă a asculta de legile lui Dumnezeu. Aceasta este religia. Nu este un sistem sentimental al sistemului religios pe care îl fabricăm noi. Acest tip de dharma nu ne va ajuta. Prin urmare, în Śrīmad-Bhāgavatam, la început se spune, dharmaḥ projjhita-kaitavo 'tra: (SB 1.1.2) "Tipul sistemelor religioase care înșeală sunt respinse". Aceasta este Bhāgavata-dharma. Nu înșela. În numele înșelăciunii și dharmei, principiului religios, asta nu va ajuta civilizația umană.

Dharma reală ... Dharma reală este declarată de Dumnezeu însuși. Dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam (SB 6.3.19). Nu trebuie să învățați decât de la Dumnezeu Însuși. Asta se explică foarte bine în Bhagavad-gītā, sarva-dharmān parityajya mām ... (BG 18.66). A se preda Personalității Supreme a Lui Dumnezeu, aceea este religia. Nu numai să vă predați, ci să acționați așa cum El dorește sau să deveniți iubitor de Dumnezeu. Aceea este religia de primă clasă. Am explicat asta de mai multe ori. Sa vai puṁsāṁ paro dharmo yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.6). Acel tip de religie este de primă clasă, care te învață cum să devii iubitor de Dumnezeu. Dacă devii un iubitor, atunci viața ta are succes. Atunci vei face totul pentru Dumnezeu. În caz contrar, veți întreba pur și simplu: "De ce să fac asta? De ce să fac asta? Asta înseamnă că nu există dragoste. Aceasta este formarea. Așa cum un novice este instruit, și el nu are nici o dragoste, astfel că el va întreba: "De ce să fac asta?" De ce să fac acest lucru? Ce beneficiu voi avea? Atât de multe întrebări vor fi. Dar când există dragoste, nu există nicio întrebare. Așadar, în Bhagavad-gītā, după ce am învățat atâtea lucruri, yoga, jñāna, karma și multe alte lucruri, în cele din urmă, spune Kṛṣṇa, sarva-guhyatamam: "Acum vă vorbesc cea mai confidențială instrucțiune." Care este asta? Sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja ... (BG 18.66). Aceasta este cea mai confidențială.