MO/Prabhupada 0885 - Bucuria spirituală nu se termină. Ea crește730413 - Lecture SB 01.08.21 - New York

Bucuria spirituală nu se termină. Ea crește. Doar unei entitați vii norocoase i se oferă ocazia să se asocieze cu Kṛṣṇa și cu devotatul lui Kṛṣṇa. Atunci viața îi devine sublimă.

ei rūpe brahmāṇḍa bhramite kona bhāgyavān jīva
guru-kṛṣṇa-kṛpāya pāya bhakti-latā-bīja
(CC Madhya 19.151)

Această bhakti-latā-bīja, sămânța serviciului devoțional, incantarea mantrei Hare Kṛṣṇa.

Kuntīdevī indică "Cine este persoana invizibilă, alakṣya?" Uite, Kṛṣṇa. "Kṛṣṇa? Sunt mulți Kṛṣṇa." Vāsudevāya, fiul lui Vasudeva. "Există mulți Vāsudeva." Nu, nanda-gopaya, nandanāya (SB 1.8.21), fiul adoptiv al lui Nanda Mahārāja. De trei ori indică: "Acesta este Kṛṣṇa." Kṛṣṇa, cel care se naște oficial ca și fiu al lui Devakī și Vasudeva, dar care se bucură de compania mamei Yaśodā și a lui Nanda Mahārāja în copilărie. Acestea sunt petrecerile lui Kṛṣṇa, ānanda-līlāmaya-vigrahaya.

Ānanda-līlā, līlā lui Kṛṣṇa, petrecerile sunt toate pline de bucurie. Ānanda-līlāmaya. Ānandamayo 'bhyāsāt (Vedānta-sūtra 1.1.12). El este prin natura Lui ānandamaya. Pe Kṛṣṇa nu-L veți vedea niciodată foarte nefericit. Kṛṣṇa nu este niciodată nefericit. Kṛṣṇa este mereu fericit. Ca urmare nanda-gopa-kumārāya govindāya (SB 1.8.21). El este fericit și oricine se asociază cu El este de asemenea fericit. Govindāya. Noi căutăm gratificarea simțurilor. Go înseamnă simțuri. Ca urmare, dacă te asociezi cu Kṛṣṇa, te bucuri mult de simțurile tale. Așa cum gopī-ile dansează cu Kṛṣṇa. Nu lipsește gratificarea senzorială. Dar nu este vorba de o gratificare senzorială grosieră. Este vorba despre simțurile spirituale. Ānanda-cinmaya-sad-ujjvala-vigrahasya (BS 5.32), cântăm noi în fiecare zi. Există gratificare senzorială, ānanda-cinmaya, cinmaya, în lumea spirituală. Nu ānanda de clasa a treia, cu aceste simțuri corporale. Asta nu este ānanda. Este iluzie. Noi gândim că "Eu mă bucur", dar asta nu este ānanda. Această ānanda nu este un fapt, pentru că nu ne putem bucura de această plăcere a simțurilor prea mult timp. Toți avem această experiență. Se termină. Dar bucuria spirituală nu se termină. Ci crește. Aceasta este diferența. Ānanda-cinmaya-sad-ujjvala-vigrahasya govindam ādi-puruṣam (BS 5.32).

Asocierea cu Govinda este necesară. Si aici se spune: govindāya namo namaḥ "Îmi ofer plecăciunile respectuoase lui Govinda." Acestă mișcare pentru conștiința de Kṛṣṇa este atât de plăcută pentru că intri în contact direct cu Govinda. Adorarea Divinității este de asemenea un contact direct cu Govinda. Śrī-vigrahārādhana-nitya-nānā-śṛṅgāra-tan-mandira-mārjanādau. Această vigraha, forma de pe altar a lui Kṛṣṇa, și ea este mila lui Kṛṣṇa. Deoarece Kṛṣṇa este alakṣya, invizibil, El devine vizibil pentru ușurința voastră, după cum puteți vedea. Cu toate astea, nu înseamnă că Kṛṣṇa este piatră sau lemn sau metal. Kṛṣṇa este mereu Kṛṣṇa. Dar El apare... Pentru că nu puteți vedea decât lemn, piatră și metal, El apare așa, din lemn, piatră sau metal. Dar El nu este lemn, piatră sau metal. Veți avea aceleași avantaje ca și Kṛṣṇa Însuși, dacă vă veți asocia, când vă veți asocia. Vă veți asocia cu Kṛṣṇa. Dar, la momentul prezent, deoarece Kṛṣṇa este invizibil, din bunătatea Sa, a luat o formă pe care o puteți vedea. Asta este mila lui Kṛṣṇa. Să nu credeți "O, aici e Kṛṣṇa, Kṛṣṇa de piatră." Kṛṣṇa este totul. Kṛṣṇa este totul, iar Kṛṣṇa este și piatra. Dar El nu este piatră care nu poate acționa. Kṛṣṇa poate acționa și în forma Sa de piatră. Kṛṣṇa poate acționa și în forma de metal. Și veți percepe asta. Svayam eva sphuraty adaḥ. Cu cât veți face mai mult serviciu, așa-zisa piatră vă va și vorbi. Există multe asemenea cazuri.