MO/Prabhupada 0972 - Încercați să înțelegeți: "Ce tip de corp voi primi data viitoare?"730400 - Lecture BG 02.13 - New York

Deci atât timp cât cineva rămâne în conceptul corporal de viață, iluzia sa crește. Nu va scădea niciodată. De aceea prima instrucțiune a lui Kṛṣṇa către Arjuna... Pentru că dacă Arjuna nu ar fi fost în acea poziție iluzionată, că "eu sunt acest corp, și de cealaltă parte, frații mei, bunicul meu, nepoții mei, ei sunt rudele mele. Cum pot să-i omor?" Aceasta este iluzia. De aceea pentru a disipa iluzia, întunericul, Kṛṣṇa începe cu prima lecție că "nu ești acest corp". Dehino 'smin yathā dehe kaumāraṁ yauvanaṁ jarā tathā dehāntara-prāptih (BG 2.13). Va trebui să schimbi acest corp la fel cum deja l-ai schimbat. Deja l-ai schimbat. Erai un bebeluș. Îți schimbi corpul într-unul de copil. Îți schimbi corpul într-unul de adolescent. Îți schimbi corpul într-unul de tânăr. Îți schimbi corpul într-unul de om bătrân. Acum, după schimbare... Cum te-ai schimbat de atâtea ori, la fel, va fi o altă schimbare. Va trebui să accepți un alt corp. Foarte simplu și logic. Deja te-ai schimbat.

Deci tathā dehāntara-prāptir dhīras tatra na muhyati (BG 2.13). Pentru că ei sunt în conceptul corporal de viață, "eu sunt acest corp. Și corpul nu se schimbă." Corpul se schimbă. El vede asta în această viață. Totuși nu va crede că "după schimbarea acestui corp, voi primi un alt corp". Este foarte logic. Dehino 'smin yathā dehe kaumāraṁ yauvanaṁ jarā tathā dehāntara-prāptih (BG 2.13). Exact cum am schimbat acest corp de atâtea ori, va trebui să îl schimb din nou. De aceea, cineva care este inteligent, ar trebui să încerce să înțeleagă că "ce tip de corp voi primi data viitoare?" Aceasta este inteligență. Deci asta este explicat în Bhagavad-gītā, ce fel de corp puteți primi.

yānti deva-vratā devān
pitṟn yānti pitṛ-vratāḥ
bhūtāni yānti bhūtejyā
yānti mad-yājino 'pi mām
(BG 9.25)

Dacă vreți să ajungeți în sisteme planetare unde trăiesc semizei pentru sute și mii și milioane de ani... Precum Brahmā. Nu puteți estima o zi a lui Brahmā Deci în sisteme planetare mai superioare, aveți facilități de mii și mii de ori mai bune să vă bucurați de simțuri și durata vieții. Totul. Altfel, de ce ar vrea karmīcii să ajungă pe planetele cerești? Deci yānti deva-vratā devān (BG 9.25). Dacă încercați să ajungeți în sisteme planetare superioare, puteți merge. Asta spune Kṛṣṇa. Există un proces. La fel cum pentru a ajunge pe lună, cineva trebuie să fie expert în karma-kāṇḍa, activitățile pentru roade. Prin karma-kāṇḍa, obțineți, prin rezultatele activităților pioase, puteți fi promovați pe lună. Aceasta este menționat în Śrīmad-Bhāgavatam. Dar nu puteți intra pe lună prin procesul vostru: "Prin forță o să mergem cu acest aeroplan și rachete și sputnikuri. O..." Să presupunem că am o frumoasă mașină în America. Dacă vreau să intru prin forță în altă țară, e posibil? Nu. Trebuie să obțineți pașaport, viză. Trebuie aprobare de la guvern. Apoi puteți intra. Nu că pentru că aveți o mașină foarte bună, veți fi lăsați. Deci nu putem prin forță... Aceasta este o încercare stupidă, copilărească. Ei nu pot merge. De aceea acum s-au oprit. Ei nu vorbesc. Ei își realizează eșecul. În acest fel nu puteți. Dar există o posibilitate. Puteți merge dacă adoptați procesul corect. Puteți fi promovați. La fel puteți merge în Pitṛlokas. Oferind śraddhā și piṇḍa, puteți ajunge în Pitṛloka. La fel puteți rămâne în această loka. Bhūtejyā. Similar puteți merge acasă, înapoi la divinitate.