NL/Prabhupada 0187 - Blijf altijd in het heldere licht



Lecture on SB 2.8.7 -- Los Angeles, February 10, 1975

Dus deze onwetendheid is aan de gang. Daarom voor de toekomstige leiding stelde Parīkṣit Mahārāja deze vraag; "Hoe kreeg het levende wezen dit materiële lichaam? Gebeurt het automatisch zonder enige oorzaak, of met oorzaak?" Maar met oorzaak, het zal worden toegelicht. Het is niet ... Net als wanneer je besmet raakt met een ziekte, automatisch zal je lijden aan die ziekte. Het zal automatisch komen. Dat is automatisch. Maar het besmet raken, dat is de oorzaak. Dus als je voorzichtig bent om niet besmet te worden, dan kan je de oorzaak van lagere geboorte of lijden voorkomen. Daarom zijn we deze gemeenschap begonnen. Gemeenschap betekent dat je hier de oorzaak krijgt om verheven te worden. Net zoals er zoveel gemeenschappen zijn, gelijke soort van mensen. "Soort zoekt soort." Dus hier is een gemeenschap. Wie zal hier komen? Omdat deze gemeenschap bedoeld is voor bevrijding. Mensen lijden als gevolg van hun materiële levens standaard. Niemand is gelukkig. Dat is een feit. Maar omdat ze in onwetendheid zijn accepteren ze hun ongeluk als geluk. Dit heet māyā.

Yan maithunādi-gṛhamedhi-sukhaṁ hi tuccham (SB 7.9.45). Deze māyā is heel prominent in het seksleven. Ze accepteren dat het seksleven erg fijn is, maar daarna is er zoveel rottigheid. Legaal of illegaal, het maakt niet uit. Legale rottigheid of illegale rottigheid, het is ellende. Ieder van ons weet het. Daarom, om toch het beste te maken van een miskoop. We hebben dit materiële lichaam. De oorzaak was er. De oorzaak was dat we wilden genieten en Kṛṣṇa niet wilden dienen. Dat is de oorzaak. Kṛṣṇa-bahirmukha hañā bhoga vāñchā kare. Wij dienen Kṛṣṇa. Het is onze plaats, constitutionele positie, om Kṛṣṇa te dienen, maar soms verlangen we: "Waarom zou ik Kṛṣṇa dienen? Waarom zou ik de spiritueel leraar dienen? Ik zal genieten." Maar dat genot was er door Kṛṣṇa te dienen, maar hij wilde genieter onafhankelijk van Kṛṣṇa worden. Dit is de oorzaak van neergang. Met Kṛṣṇa kan je heel fijn genieten. Je hebt de schilderijen gezien, hoe mooi de gopī's met Kṛṣṇa dansen en genieten, hoe de koeienherder jongens aan het spelen en genieten zijn. Met Kṛṣṇa, dat is je echte plezier. Maar als je zonder Kṛṣṇa wil genieten, dat is māyā.

Dus māyā is er altijd, en wij zijn... Want tenzij er duisternis is, kan je de kwaliteit van helderheid niet waarderen; daarom heeft Kṛṣṇa duisternis en māyā geschapen, zodat je kan waarderen wat helderheid is. Twee dingen zijn er nodig. Zonder helderheid kan de duisternis niet gewaardeerd worden. En zonder duisternis kan de helderheid niet gewaardeerd worden. Die twee dingen zijn er, zij aan zij. Net zoals er zonlicht en schaduw is, zij aan zij. Je kan in de schaduw blijven, je kan in de zon blijven. Dat is jouw keuze. Als we in de duisternis blijven is ons leven ellendig, en als we in het licht, helderheid blijven ... Daarom leert de Vedische literatuur ons; tamasi mā: "Blijf niet in het donker." Jyotir gama: "Ga naar het licht." Deze Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging is een poging om mensen van de duisternis naar het licht te brengen. Dus verspil deze gelegenheid niet. Op één of andere manier ben je in contact gekomen met deze beweging. Gebruik het goed. Ga niet naar de duisternis. Blijf altijd in helder licht.

Heel hartelijk bedankt.