NL/Prabhupada 0412 - Krishna wil dat deze Krishna-bewustzijnsbeweging verspreid wordt



Conversation with Devotees -- April 12, 1975, Hyderabad

Prabhupāda: Anāśritaḥ karma-phalaṁ kāryaṁ karma karoti yaḥ, sa sannyāsī (BG 6.1). Anāśritaḥ kar... Iedereen verwacht een goed resultaat voor zijn zinsbevrediging. Dat is āśritaḥ karma-phalaṁ. Hij heeft de beschutting van een goed resultaat genomen. Maar wie niet de beschutting van het resultaat van de activiteiten zoekt ... Het is mijn plicht. Karyam. Karyam betekent; "Het is mijn plicht. Maakt niet uit wat het resultaat is. Ik moet het oprecht doen naar mijn beste vermogen. Dan interesseert het resultaat me niet. Het resultaat is aan Kṛṣṇa." Karyam: "Het is mijn plicht. Mijn guru Mahārāja zei het, dus het is mijn plicht. Het maakt niet uit of het succesvol of niet succesvol is. Dat hangt van Kṛṣṇa af." Iedereen die op deze manier werkt is een sannyāsī. Niet de kleren, maar de werkhouding. Ja, dat is sannyāsa. Karyam: "Het is mijn plicht." Sa sannyāsī ca yogī ca. Hij is een yogi, eersteklas yogi. Net als Arjuna. Arjuna nam niet officieel sannyāsa. Hij was een gṛhastha, soldaat. Maar toen hij het heel serieus nam, karyam - "Kṛṣṇa wil deze strijd. Het maakt niet uit dat ik mijn familie moet doden. Ik moet het doen." - Dat is sannyāsa. Eerst redeneerde hij met Kṛṣṇa dat: "Deze vorm van vechten is niet goed," familie doden, enzovoort, enzovoort. Zo redeneerde hij. Maar na het horen van de Bhagavad-gītā, toen hij begreep dat: "Het is mijn plicht. Kṛṣṇa wil dat ik het doe." Karyam. Dus ondanks dat hij een huisvader en soldaat werd is hij een sannyāsī. Hij deed het - karyam. Karyam betekent; "Het is mijn plicht." Dat is echt sannyāsa. "Kṛṣṇa wil dat deze Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging verspreid wordt. Dus dit is mijn karyam. Dit is mijn plicht. En de richting is mijn spiritueel leraar. Dus moet ik het doen." Dit is sannyāsa. Dit is sannyāsa mentaliteit. Maar er zijn regels die gevolgd moeten worden.

Indiase man: Dat heeft een psychologisch effect.

Prabhupāda: Ah. Vooral in India vinden mensen het mooi. De sannyāsī kan prediken. Overigens, de werkwijze van sannyāsa is - karyam: "Maar dit is mijn enige plicht. Dat is alles. De Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging moet verspreid worden. Dit is mijn enige plicht." Hij is een sannyāsī. Want Kṛṣṇa komt persoonlijk, Hij eist: Sarva-dharmān parityaja mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja. (BG 18.66) En Chaitanya Mahāprabhu, Kṛṣṇa zegt: yei kṛṣṇa tattva vettha sei guru haya: "Iedereen die de wetenschap van Kṛṣṇa kent is een guru." En wat is de taak van de guru? Yāre dekha, tāre kaha 'kṛṣṇa'-upadeśa: (CC Madhya 7.128) "Wie je ook ontmoet, probeert hem de instructies van Kṛṣṇa te vertellen." Sarva-dharmān parityaja ... Dus op deze manier, als we dit heel serieus gaan doen- "Dit is mijn plicht" - dan ben je een sannyāsī. Dat is alles. Sa sannyāsī. Kṛṣṇa verklaart, sa sannyāsī. Mensen nemen de leringen van Kṛṣṇa niet serieus. Dat is India's ongeluk. Ze halen er zoveel rivalen voor Kṛṣṇa bij. En Rāmakrishna is net zo goed als Kṛṣṇa. Deze dwaasheid heeft het gedood. Zij hebben de slechtste dienst gedaan. In plaats van Kṛṣṇa hebben ze een dwaas, Rāmakrishna, gebracht.

Bhāgavata: In Bhuvaneśvara, hebben ze een grote Rāmakrishna maṭha. Vivekananda school, bibliotheek, veel land, alles heel georganiseerd.

Prabhupāda: Dus wij kunnen dat doen. Je moet de mensen overtuigen. Er is geen sprake van om met hun te concurreren. Maar je kan je eigen filosofie overal prediken.

Indiase man: Wat gebeurt er met de mensen in Orissa ...

Prabhupāda: Hm?

Indiase man: ... probeer ze te overtuigen: Nee, dat is bedriegerij en dit is de juiste manier.

Prabhupāda: Nee, de aantrekkingskracht van de Rāmakrishna missie is de daridra-nārāyaṇa-seva en het ziekenhuis. Dat is hun enige aantrekkingskracht. Ze hebben geen programma. Niemand wordt aangetrokken door hun filosofie. En wat voor filosofie hebben ze? Laat maar. We houden ons niet met hun bezig.