NL/Prabhupada 0749 - Krishna voelt pijn, dus wordt Krishna-bewust



Lecture on SB 1.7.7 -- Vrndavana, April 24, 1975

Prabhupāda: Mensen lijden doordat ze ongelovig worden. Dus iemand kan niet begrijpen wat God is, wat Kṛṣṇa is, tenzij hij zijn goddeloze activiteiten stopt.

yeṣāṁ tv anta-gataṁ pāpaṁ
janānāṁ puṇya-karmaṇām
te dvandva-moha-nirmuktā
bhajante māṁ dṛḍha-vratāḥ
(BG 7.28)

Het principe is dat mensen niet bezig kunnen blijven met hun goddeloze activiteiten en tegelijkertijd religieus of Godsbewust kunnen worden. Dat is niet mogelijk.

Dus Caitanya Mahāprabhu heeft een heel eenvoudige methode gegeven om vroom te worden. Dat is het chanten van de Hare Kṛṣṇa mahā-mantra. Ceto-darpaṇa-mārjanam (CC Antya 20.12). De echte ziekte zit in ons hart. Hṛd-roga-kāma(CC Antya 5.45–46). We hebben een hart ziekte. Wat is dat? Kāma, lustige verlangens. Dat heet hṛd-roga-kāma. Dus we moeten deze hart ziekte genezen, hṛd-roga-kāma. En dat kan eenvoudig door het chanten en horen van de Hare Kṛṣṇa mantra. Ceto-darpaṇa-mārjanam. Het hart is oké, maar het is bedekt met materiele onzuiverheden, namelijk de drie guṇa's; sattva-, raja- en tamo-guṇa. Maar door eenvoudig het Śrīmad-Bhāgavatam te horen en het horen en chanten van de Hare Kṛṣṇa mantra zal je gezuiverd worden.

Naṣṭa-prāyeṣu abhadreṣu nityaṁ bhāgavata-sevayā (SB 1.2.18). Nityaṁ bhāga ... Als we deze kans nemen ... We openen centra over de hele wereld om de mensen deze kans te geven, nityaṁ bhāgavata-sevayā. Anartha upaśamaṁ sākṣād bhakti-yogam (SB 1.7.6). Dan, zodra het hart gezuiverd is door te horen over Kṛṣṇa ...

Caitanya Mahāprabhu adviseert: yāre dekha, tāre kaha kṛṣṇa-upadeśa (CC Madhya 7.128). Dit Śrīmad-Bhāgavatam is ook kṛṣṇa-upadeśa want door het Śrīmad-Bhāgavatam te horen raak je geïnteresseerd in Kṛṣṇa. Upadeśa over Kṛṣṇa, dat is ook Kṛṣṇa-upadeśa, en de upadeśa, instructies door Kṛṣṇa gegeven, dat is ook kṛṣṇa-upadeśa. Dus dit is de missie van Śrī Caitanya Mahāprabhu; dat je gaat prediken en reclame maakt voor kṛṣṇa-upadeśa.

Dit is de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging. We leren al onze mensen om kṛṣṇa-upadeśa te verspreiden, om kṛṣṇa-bewustzijn te verspreiden. Dan anartha upaśamaṁ sākṣāt (SB 1.7.6). Dan zijn alle ongewenste besmettingen verdwenen. Dan zuiver bewustzijn ... Zuiver bewustzijn is Kṛṣṇa-bewustzijn. Zuiver bewustzijn betekent begrijpen dat: "Ik ben heel erg nauw verbonden met Kṛṣṇa als een essentieel deeltje." Net zoals mijn vinger heel nauw verbonden is met mijn lichaam. Als mijn vinger een beetje pijn doet raak ik erg verstoord omdat deze vinger nauw verbonden is met mij. Op dezelfde manier hebben we een nauwe verbinding met Kṛṣṇa en we zijn gevallen. Daarom voelt Kṛṣṇa ook een beetje pijn en daarom daalt Hij neer;

paritrāṇāya sādhūnāṁ
vināśāya ca duṣkṛtām
dharma-saṁsthāpanārthāya
sambhavāmi yuge yuge
(BG 4.8)

Kṛṣṇa voelt pijn. Dus wordt Kṛṣṇa-bewust, dan zal Kṛṣṇa plezier voelen. Dat is de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging.

Heel hartelijk dank.

Toegewijden: Jaya Prabhupāda!