SL/Prabhupada 0012 - Znanje bi morali pridobiti s poslušanjemLecture on BG 16.7 -- Hawaii, February 3, 1975

Vsak izmed nas, vsi smo nepopolni. Zelo smo ponosni na naše oči, "Ali mi lahko pokažete?" Kakšno kvalifikacijo so dobile vaše oči, da lahko vidite? Posameznik ne razmišlja, da, da "Nimam nobene kvalifikacije; toda kljub temu hočem videti." Te oči, oh, so odvisne od tako veliko pogojev. Sedaj je elektrika, lahko vidite. Takoj, ko bo elektrika izklopljena, ne morete videti. Kakšna je torej vrednost vaših oči? Ne morete videti kaj se dogaja za tem zidom. Torej ne verjemi svojim tako imenovanim čutilom kot, da so vir znanja. Ne. Vir znanja bi moral biti s poslušanjem. To se imenuje šruti. Zato je torej ime Ved Šruti. Sruti-pramāṇa, sruti-pramāṇa. Tako kot želi otrok ali fant vedeti kdo je njegov oče. Kaj je torej dokaz? Ta dokaz je šruti, poslušanje matere. Mati pravi, "On je tvoj oče." Torej sliši, ne vidi kako je postal njegov oče. Preden je bilo njegovo telo ustvarjeno je bil oče že prisoten, kako bi to lahko videl? Torej z zmožnostjo gledanja ne boste mogli ugotoviti kdo je vaš oče. To morate slišati od avtoritete. Mati je avtoriteta. Zato torej; šruti-pramāṇa: dokaz je slišati in ne videti. Videti...naše nepopolne oči... Obstaja tako veliko ovir. Torej podobno, z neposredno zaznavo, ne morete videti resnice.

Neposredno zaznavanje je špekulacija. Doktor Žaba. Doktor Žaba špekulira kaj je Atlantski ocean. On je v vodnjaku, v trimetrskem vodnjaku in prijatelj ga obvesti, "Oh, videl sem veliko vode." "Kaj je to veliko vode?" "Atlantski ocean." "Kako veliko je to?" "Zelo, zelo veliko." Torej, doktor Žaba razmišlja, "Mogoče štiri metre." Vodnjak je tri metre...lahko je štiri metre. Vredu, pet metrov. "Vredu, deset metrov." Torej na ta način, s špekuliranjem, kako bo žaba, doktor Žaba razumel Atlantski ocean ali Tihi ocean? Lahko ocenite dolžino in širino Atlantika, Tihega oceana s špekuliranjem? Torej s špekulacijo tega ne moreš vedeti. Že vrsto let špekulirajo o tem vesolju, koliko zvezd je, kakšna je dolžina in širina, kje je... Nihče ne ve ničesar celo o materialnem svetu in kaj šele govoriti o duhovnem svetu? To je daleč, zelo daleč.

Para tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). V Bhagavad-Giti boste našli, da obstaja druga narava. Ta narava, to kar vidite, nebo, okrogla kupola, nad njo, so znova plasti petih elementov. To je obloga. Ravno tako kot ste videli kokos. Obstaja trda obloga in znotraj ovoja je voda. Podobno je pod to oblogo... In zunaj te podloge je pet plasti, vsaka tisočkrat večja kot prejšnja. Vodna plast, zračna plast, ognjena plast. Torej morate prodreti vse te plasti. Nato boste prišli do duhovnega sveta. Vsi ti univerzumi, neomejeno število, koti. Yasya prabhā prabhavato jagad-anda-koti (Bs. 5.40) Jagad-anda pomeni univerzum. Koti, veliko milijonov zbranih skupaj, to je materialni svet. In nad tem materialnim svetom je duhovni svet, drugo nebo. To je prav tako nebo. Imenuje se paravyoma. Torej s čutnim zaznavanjem ne morete niti oceniti kaj se dogaja na luni ali soncu, na planetu v tem vesolju. Kako lahko potem razumeš, duhovni svet s špekulacijo? To je norost.

Zato šastre pravijo, acintyāḥ khalu vi bhava nu tams tarkeṇa yojayet. Acintya, kar je nedojemljivo, presega vaše zmožnosti čutnega zaznavanja, ne poskušajte se prerekati in razumeti ter špekulirati. To je norost. To ni mogoče. Zaradi tega moramo iti do guruja. Tad-vijñānārthaṁ sa gurum evābhigacchet, samit-pāṇiḥ śrotriyaṁ brahma-nistham (MU 1.2.12). To je proces.