SL/Prabhupada 0091 - Tukaj stoj nag

From Vanipedia


Tukaj stoj nag
- Prabhupāda 0091


Morning Walk -- July 16, 1975, San Francisco

Dharmādhyakṣa: Zadnje čase spoznavajo svoje napake in preučujejo smrt bolj, skušajo ljudi bolje pripraviti na smrt. Ampak edino kar jim lahko rečejo je: "Sprejmi." Edino kar lahko storijo je, da rečejo: "Umrl boš. Torej enostavno sprejmi z veselim razpoloženjem."

Prabhupāda: Ampak jaz ne želim umreti. Zakaj bi bil vesel? Ti baraba, pa mu rečeš: "Bodi vesel." 'Veselo bodi ubešen." (smeh) Odvetnik bi rekel: "Nima veze. Izgubili smo primer. Zdaj pa veselo bodi ubešen." (smeh)

Dharmādhyakṣa: To je dejansko celotni cilj moderne psihologije, da se ljudje privadijo na dejstvo, da morajo ostati v tem materialnem svetu, in če imaš kakšno željo zapustiti ta materialni svet, ti bodo rekli da si nor. "Ne, ne. Sedaj se moraš bolje privaditi na materialne pogoje."

Bahulāśva: Učijo nas da sprejmemo frustracije življenja. Učijo nas, da bi morali sprejeti vse frustracije življenja.

Prabhupāda: Čemu frustracija? Saj si velik, velik znanstvenik. Ne moreš razrešiti?

Dharmādhyakṣa: Ne morejo razrešiti, ker imajo iste probleme.

Prabhupāda: Ista logika, "Veselo bodi ubešen." To je vse. Takoj ko je kakšna težavna tema, obupajo. In špekulirajo o nekih neumnostih. To je vse. To je njihova izobrazba. Izobrazba pomeni atyantika-duḥkha-nivṛtti, dokončna rešitev vse nesreče. To je izobrazba, ne pa da po nekem napredku rečemo "Ne, lahko umreš veselo." In kaj je dukha, nesreča? To je predstavljeno s strani Krišne: janma-mṛtyu-jarā-vyādhi duḥkha-doṣānu... (BG 13.9). To so tvoje nesreče. Skušaj jih razrešiti. In za tem ko se jim previdno izogibajo. Ne morejo ustaviti smrti, niti rojstva, ne starosti, niti ne bolezni. In med kratkim trajanjem življenja, rojstva in smrti, gradijo velike, velike zgradbe, in v naslednjem življenju postane podgana v tej veliki zgradbi. Narava. Ne moreš se izogniti naravnim zakonom. Tako kot se ne moreš ogniti smrti, narava ti bo dala drugo telo. Postal boš drevo v tej univerzi. Stal boš pokončna petsto let. Želel si biti nag. Nihče ne bo nasprotoval. Sedaj stojiš tukaj nag.