SL/Prabhupada 0117 - Brezplačni hotel in brezplačna namestitevLecture on SB 7.9.24 -- Mayapur, March 2, 1976

To je ideja, postati sluga in postati služkinja. To je idealna človeška civilizacija. Vsaka ženska bi morala poskušati postati služkinja svojega moža in vsak mož bi moral poskušat postati stoti sluga od sluge od Krišne. To je Indijska civilizacija, ne pa da "Mož in žena, imava enake pravice." To, v Evropi, Ameriki, odvija se gibanje za "Enake pravice." To ni Vedska civilizacija. V Vedski civilizaciji bi moral biti mož iskren sluga Krišne in žena bi morala biti iskrena služkinja moža.

Zatorej je tu rečeno, upanaya māṁ nija-bhṛtya-pārśvam (SB 7.9.24). To je najboljša družba. Ko je Narada Muni opisoval kako naj se vede moški, kako naj se vede ženska. Sedaj razpravljamo in snemamo z diktafonom. Slišali boste posnetek. Ne obstaja možnost da postanemo gospodar. Nesmisleno je. Ne orete postati gospodar. Ahaṅkāra-vimūḍhātmā kartāham iti manyate (BG 3.27). Ne morete postati gospodar. Jīvera svarūpa haya nitya kṛṣṇa dāsa (CC Madhya 20.108-109). Moški ali ženska, vsi so sluge Krišne. Strenirani moramo biti na tem nivoju, kako postati najboljši sluga, ne zgolj sluga direktno, ampak sluga od sluge. Temu se reče paramparā sluga. Moj duhovni učitelj je sluga svojega duhovnega učitelja in jaz sem prav tako sluga svojega duhovnega učitelja. Podobno razmišljamo "sluga od sluge." Ni vprašanja o tem da bi postali... To je materialna bolezen (CC Madhya 13.80).

kṛṣṇa bhuliya jīva bhoga vāñchā kāre
pāsate māyā tāre jāpatīyā dhāre

Takoj ko postanemo napihnjeni - "Zdaj bom postal gospodar. Samo še dajal bom ukaze. Nikogar ne bom sledil" - to je māyā.

Torej ta bolezen se odvija vse od Brahme pa do navadne mravlje. Prahlāda Mahārāja je razumel tako imenovano lažno prestižen položaj nekoga, ki se ima za gospodarja. Pravi da "Dobro se zavedam te lažne zadeve. Prosim vključi me..." Nija-bhṛtya-pārśvam. Nija-bhṛtya-pārśvam pomeni tako kot vajenec. Vajenec, vajenec je vključen v služenje strokovnjaka. Mimogrede se tak vajenec nauči kako se stvarem streže. Zato pravi, nija-bhṛtya-pārśvam. "Ne da bom že kar takoj postal zelo vešč sluga, vendar prosim dovoli mi..." Naša institucija je za ta namen. Če nekdo pride sem za brezplačen hotel, brezplačno spanje in akomodacija, potem je njegov prihod brez smisla. Mora se naučiti kako služiti. Nija-bhṛtya-pārśvam. Ti ki služijo, oni... Naučiti bi se morali od take osebe, kako štiriindvajset ur na dan služi; potem bo naš pristop k tej ustanovi uspešen. In če sprejmemo "Tukaj je fina ustanova, da imamo lahko zastojn Hotel, zastojn življenje z brezplačnim čutnim uživanjem," potem bo cela ustanova se izpridila. Bodite pazljivi. Vsi GBCji bi morali biti pazljivi, da se takšna mentaliteta ne širi. Vsi bi morali biti zelo željni služiti, se naučiti služiti. Nija-bhṛtya-pārśvam, Potem bo vaše življenje uspešno. Najlepša hvala.