SL/Prabhupada 0153 - Inteligenca posameznika se sodi po literarnih prispevkihInterview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

Intervjuvar: Bi lehko podrobneje razložili te tri funkcije, ki ste jih omenjali - prehranjevanje, spanje in seks, in povejte mi podrobneje, kakšna pravila ali namige bi dali ljudem, ki iščejo duhovno razsvetljenje, da bi prispevali njihovemu življenju na ta način.

Prabhupāda: Ja. Ja, to je v naših knjigah. Naše knjige. Imamo dovolj snovi za razumevanje. Vendar to ni stvar, ki bi jo razumeli v minuti.

Intervjuvanec: Kot razumem spite zelo malo. Spite tri do štiri ure n dan. Imate občutek, da je to nekaj kar bi vsaka oseba, ki je duhovno oživljena, spoznala?

Prabhupāda: Ja, to vidimo iz vedenja Gosvāmījev. Praktično niso imeli materialnih potreb. To jedenje, spanje, spolno občevanje in branjenje, praktično niso imeli nič od tega. Enostavno so bili vključeni v Kṛṣṇov posel.

Intervjuvar: Vključeni v kaj?

Rāmeśvara: V Kṛṣṇov posel ali Božjo službo.

Bali-mardana: Predstavlja vam primer prejšnjih duhovnih učiteljev.

Intervjuvar: No, kar je mene zanimalo je zakaj... Je ugotovil, da je tri do štiri ure potreben čas za spanje?

Bali-mardana: Drugače povedano, zakaj... Sprašuje zakaj spite tri do štiri ure. Kako ste prišli do tega standarda?

Prabhupāda: To ni umetno. Bolj ste vključeni v duhovne aktivnosti, bolj ste osvobojeni materialnih aktivnosti. To je test.

Intervjuvar: In torej ste prispeli do zaključka da...

Prabhupāda: Ne, ne govorim o sebi, vendar to je test. Bhaktiḥ pareśānubhavo viraktir anyatra syāt (SB 11.2.42). Če napredujete v bhakti, v duhovnem življenju, potem vas več ne zanima materialno življenje.

Intervjuvar: Menite da obstaja razlika med različnimi ljudmi na svetu? Z drugimi besedami, ali menite, da imajo Indijci v nasprotju z Evropejci večjo nagnjenost ali, da je zanje bolj verjetno, da bodo pristopili zavesti Kṛṣṇe.

Prabhupāda: Ne, vsak inteligenten človek lahko postane zavesten Kṛṣṇe. To sem že razložil, da razen v kolikor je nekdo zelo inteligenten, ne more pristopiti k zavesti Kṛṣṇe. Je odprta za vse. Vendar obstajajo različni nivoji inteligence. V Evropi, Ameriki, so zelo inteligentni, vendar je njihova inteligenca uporabljena v materialne namene. In v Indiji je njihova inteligenca uporabljena za duhovne namene. Posledično najdete tako mnogo visokih duhovnih standardov življenja, knjig, literature. Tako kot Vyāsadeva. Vyāsadeva je bil prav tako družinski človek, vendar je živel v gozdu in samo poglejte njegov literarni prispevek. Nihče nebi mogel niti sanjati. Torej z literarnim prispevkom je inteligenca posameznika testirana. Vsi veliki, veliki možje tega materialnega sveta, znanstveniki, filozofi, celo tehniki, so prepoznani po njihovem pisanju, po njihovem prispevku in ne po njihovem velikem telesu.