SL/Prabhupada 0169 - Videti Krišno - v čem je težava?Lecture on BG 4.24 -- August 4, 1976, New Mayapur (French farm)

Yogeśvara: Kako naj meditiramo na Kṛṣṇo, glede na to, da še nismo zadosti napredni, da bi Ga neposredno videli kot Vsevišnjo Osebo?

Prabhupāda: Ne vidite Kṛṣṇe v templju? (smeh) Mar častimo nekaj nejasnega? Kṛṣṇo morate videti tako kot pravi Kṛṣṇa. Na trenutni stopnji... Kṛṣṇa na primer pravi: raso 'ham apsu kaunteya (BG 7.8). Kṛṣṇa pravi "Jaz sem okus vode." Poskusite videti Kṛṣṇo v okusu vode. Tako boste napredovali. Glede na različne stopnje... Kṛṣṇa pravi "Jaz sem okus vode." Ko torej pijete vodo, zakaj ne vidite Kṛṣṇe? "Oh, ta okus je Kṛṣṇa." Raso 'ham apsu kaunteya prabhāsmi śaśi-sūryayoḥ. Ko vidite svetlobo sonca in meseca. Kṛṣṇa pravi "Jaz sem svetloba sonca in meseca." Kakor hitro zjutraj vidite sončno svetlobo, vidite Kṛṣṇo.

Kakor hitro ponoči vidite svetlobo meseca, vidite Kṛṣṇo. Praṇavaḥ sarva-vedeṣu. Vse vedske mantre se začnejo z zlogom oṁ, oṁ tad viṣṇu para...Ta oṁkāra je Kṛṣṇa. Pauruṣam nṛṣu. Karkoli izrednega kdo naredi, ta sposobnost je Kṛṣṇa. Kṛṣṇo morate torej videti na tak način. Tako se bo Kṛṣṇa postopno sam razodel, boste videli. Ampak, med spoznanjem, da je Kṛṣṇa okus vode in tem, da Kṛṣṇo vidimo osebno, ni nobene razlike. Poskusite torej Kṛṣṇo, glede na vaš trenutni položaj, videti v tem. Potem Ga boste postopno videli. Če želite takoj videti Kṛṣṇove rasa lile - to ni možno. Videti morate... Vedeti morate, da kjer je vročina, tam je ogenj. Čim vidite dim, morate vedeti, da je nekje ogenj, čeprav ognja ne vidite neposredno. Ampak ker vidimo dim, lahko razumemo, da mora biti nekje tudi ogenj. Na podoben način se morate na začetku zavedati Kṛṣṇe. To je navedeno v sedmem poglavju. Poišči to.

raso 'ham apsu kaunteya
prabhāsmi śaśi-sūryayoḥ
praṇavaḥ sarva-vedeṣu
(śabdaḥ khe pauruṣaṁ nṛṣu)
(BG 7.8)

Jayatirtha: O Kuntījin sin, Jaz sem okus vode, svetloba sonca in meseca, zlog oṁ v vedskih mantrah. Zvok v etru sem in sposobnost v človeku.

Prabhupāda: Kṛṣṇo morate videti na ta način. V čem je težava? Kdo je postavil to vprašanje? Zakaj je težko videti Kṛṣṇo? Ali je težko videti Kṛṣṇo? Man-manā bhava mad-bhakto. Kṛṣṇa pravi: "Zmeraj misli Name." Čim torej pijete vodo in jo okusite, nemudoma recite: "Ah, tukaj je Kṛṣṇa." Man-manā bhava mad-bhakto. V čem je težava? Ni težave. Vse je tukaj. V čem je težava?

Abhinanda: Bi si morali poskusiti zapomniti, da je Kṛṣṇa Bog?

Prabhupāda: Kaj si misliš o Njem? (smeh) (Bengali) Nekdo je prebral celo Rāmāyaṇo in ko je zaključil, je vprašal: "Čigav oče je Sītā-devī?" (smeh) "Čigav oče je Sītā-devī?" (smeh) Tvoje vprašanje je podobno temu. (smeh)

Abhinanda: Srila Prabhupada, lansko leto v Mayapurju si nam povedal, da ne bi smeli pozabiti, da je Kṛṣṇa Bog. Večkrat si to omenil.

Prabhupāda: Da, zakaj potem pozabljaš? (smeh) Kaj je to?

Bhakta: Če bhakta ne uspe na poti vdanega služenja, ali je kdaj izpostavljen peklom, ki so opisani v Bhāgavatamu?

Prabhupāda: Bhakta nikoli ne pade. (smeh)

Bhakte: Jaya! Jaya Śrīla Prabhupāda!