SL/Prabhupada 0176 - Če ljubite Krišno, bo Krišna ostal večno z vamiLecture on SB 1.8.45 -- Los Angeles, May 7, 1973

Tudi mi imamo nekaj mističnih moči, vendar se tega ne zavedamo. Dan je primer jelena, ki ima v trebušni votlini mošus. Ker je aroma zelo prijetna skače sem in tja, da bi odkril od kje prihaja ta vonj. Ne ve, da ta vonj prihaja iz njegovega trebuha. Aroma je znotraj jelena, on pa poskuša odkriti od kje prihaja. Podobno so tudi znotraj nas številne mistične moči v mirujočem stanju. Tega se ne zavedamo. Toda če bi prakticirali sistem mistične joge, bi se nekatere izmed njih zelo lepo razvile. Ptice na primer letijo, mi pa ne moremo leteti. Včasih hrepenimo po tem. Pesem pravi: "Če krila bi imel, bi lahko nemudoma odšel." Ampak ta mistična moč je tudi znotraj nas. Če jo z jogijsko prakso razvijete, lahko tudi vi letite. To je možno. Obstaja planet, ki se imenuje Siddhaloka. Prebivalci Siddhaloke imajo zelo veliko mističnih moči. Mi poskušamo oditi na luno s pomočjo številnih strojev. Oni pa lahko letijo. Takoj ko si zaželijo, lahko poletijo.

Mistične moči so znotraj nas vseh. Morajo se le razviti. Parasya saktir vividhaiva sruyate (CC Madhya 13.65, komentar). Imamo številne speče moči, ki jih je le potrebno razviti. Vzemimo Krišno za primer. Recimo pred štirimi ali petimi leti, niste vedeli kdo je Krišna. Z izobraževanjem pa počasi spoznavate kdo je Bog, kdo je Krišna, kakšen je naš odnos z Njim. Človeško življenje je namenjeno razvijanju tega znanja. Ne za iskanje hrane, zavetja in seksa. Te stvari so že prisotne. Tasyaiva hetoh prayateta kovido na labhyate... (SB 1.5.18). Te stvari niso naš predmet poizvedovanja. Pridejo namreč same po sebi. Celo za ptice in zveri je vsega dovolj. Kaj šele za ljudi. Ljudje pa so postali taki malopridneži. Razmišljajo le o hrani, zavetju, seksu in obrambi. To je zapeljana civilizacija. Zapeljana. O teh stvareh sploh ni vprašanja. Sploh ni nobenega problema. Ljudje ne vidijo, da živali nimajo problemov, ptice nimajo problemov. Zakaj bi človeška družba imela takšne probleme? To sploh ni problem. Resnični problem je kako ustaviti ponavljanje rojstev, smrti, starosti in bolezni. To je resnični problem. Ta problem rešuje Gibanje za zavest Krišne. Če preprosto razumemo kdo je Krišna, tyaktva deham punar janma naiti (BG 4.9), se rojevanje v materialnem svetu konča.

Gibanje za zavest Krišne je tako čudovito. Če s Krišno skleneš prijateljstvo, potem se lahko z Njim pogovarjaš. Tako kot je zaprosil Yudhisthira Maharaja: "Krišna, bodi ljubezniv in ostani še nekaj dni." Krišna pa ne bo ostal samo nekaj dni. Če ljubite Krišno, bo Krišna ostal večno z vami.

Najlepša hvala.