SL/Prabhupada 0213 - Zaustavi smrt-potem bom želel videti tvoj misticizemMorning Walk -- June 17, 1976, Toronto

Bhakta Gene: To poraja vprašanje v moji glavi, vaša milost. Znotraj krščanstva je prisotna zgodovina misticizma od leta 100 po Kristusu dalje do sedaj. Obstajali so nekateri ugledni mistiki, nekaj je bilo takih in ogromno takih, ki niso bili tako zelo pomembni. Kako bi vi razvrstili te ljudi, te krščanske mistike, tako protestantske kot katoliške?

Prabhupāda: To je neke vrste jogijski misticizem. Nič skupnega nima z duhovnim življenjem. V večini primerov navadni ljudje želijo zgolj videti nekaj primerov čudežev. Pri tej mistični moči, ljudem pokažejo nekaj čudežev, ki jih navdušijo. To je vse. Nič skupnega nima z duhovnim življenjem.

Bhakta Gene: Mogoče ste me narobe razumeli. Nanašal sem se na pravi pobožni misticizem. tako kot na primer Sveti Janez od Križa, Sveti Frančišek Asiški.

Prabhupāda: Če je prisotno služenje, zakaj je potreben misticizem? Po tem ni potrebe. Bog je moj gospodar, jaz sem njegov sluga. Kje je potreba po temu nesmiselnemu misticizmu?

Bhakta Gene: Mislim, da se je veliko ljudi, posebej tu v Ameriki, poigravalo s pojmom misticizma.

Prabhupāda: Toliko ljudi, mi nimamo ničesar z njimi. Če si dejansko božji služabnik, torej Bog je tu, ti si njegov služabnik. Tako da, tvoj posel je tu. Samo izvrši Božja navodila. To je vse. Zakaj si želiš misticizma? Samo zato, da bi ljudem pokazal nekaj trikov? Ti služiš Boga. To je vse. Je zelo preprosta stvar, to, kar ti Bog naroči. Man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Kje je tu vprašanje misticizma? Ni govora o tem. Bog pravi: "Zmeraj misli na mene. Daruj mi svoje poklone in časti me." To je vse. Kje je tu potreba po misticizmu. Vse je le žonglerstvo.

Indijski mož: Povem vam, mislim, da je tu koncept....

Prabhupāda: Ti misliš po svoje.

Indijski mož: Ne, gospod. Tu je napačen koncept...

Prabhupāda: V tvojem mišljenju ni pomena, razen če se ne dopolniš.

Indijski mož: Ne, gospod. Tu obstaja napačen koncept o misticizmu. Ljudje pravijo, da pride skupaj z duhovnim napredkom. Mislim, da je to tisto, o čemer je govoril.

Prabhupāda: Problem je v tem, da ljudje, v tem materialnem svetu, trpimo življenje za življenjem, in naš cilj je, kako priti nazaj domov, nazaj k Bogu. Oni tega ne vedo. Kažejo nek misticizem. Kar oni... prepreči smrt. Potem bom želel videti ta tvoj misticizem. Kaj je ta nespametni misticizem? Lahko zaustaviš smrt? Je to mogoče? Kakšen je potem pomen tega misticizma? Vse je lažno. Moj problem je, da sprejmem eno telo in trpljenje, kajti takoj, ko dobim to materialno telo, moram trpeti. Potem ustvarjam drugo telo. Umrem. Tathā dehāntara-prāptiḥ (BG 2.13). Znova se začne drugo poglavje. Na ta način, iz grobega telesa, vse do telesa polbogov, zgolj spreminjam telo, umiram in se znova rojevam. To je moj problem. Kaj bo misticizem storil pri tem? Toda oni ne vedo, kje je tu problem. To je jasno zapisano v Bhagavad-gīti. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). To je tvoj problem. Ponavljajoče rojstvo in smrt, vse dokler živiš, je veliko težav prisotnih. Jarā-vyādhi. Posebej starost in bolezni. To je torej problem. Kako ti bo misticizem v pomoč? Bo lahko zaustavil tvoje rojstvo, smrt, starost in bolezen? Potem je to misticizem. V nasprotnem primeru, kakšna je uporabnost tako nesmiselne stvari. (premor) ... odvrne te od prave poti. Ljudje ne vedo, kaj je pravi cilj življenja, kaj je problem življenja. Ustvarijo neke vrste misticizem, nekateri neumneži jim pri tem sledijo. To je tudi vse. "Tu je mistika."

Indijec: Kako pomembno je druženje z bhaktami?

Prabhupāda: Ja. Satāṁ prasaṅgān mama vīrya-saṁvido bhavanti hṛt-karṇa-rasāyanāḥ kathāḥ (SB 3.25.25). Zato je sādhu-saṅga iskana. Druženje z bhaktami. To je iskano. Potem bodo naša življenja uspešna. Ne misticizem.