SL/Prabhupada 0221 - Māyāvādīji mislijo, da so postali eno z BogomJanmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day -- Bhagavad-gita 7.5 Lecture -- Vrndavana, August 11, 1974

Ko je Arjuna vprašal Krišno - "Praviš, da si pojasnil filozofijo Bhagavad-gīte Bogu Sonca. Kako naj verjamem v to?" - odgovor je bil: "Stvar je v tem, da sva bila takrat oba prisotna, le da si ti pozabil na to. Jaz nisem pozabil."

To je razlika med Krišno in navadnim živim bitjem... On je popoln, mi nismo. Smo nepopolni delčki Krišne. Zato moramo biti nadzorovani s strani Krišne. Če se ne strinjamo, s tem, da nas Krišna kontrolira, potem bomo kontrolirani s strani materialne energije, te bhūmir āpo 'nalo vāyuḥ (BG 7.4). V bistvu smo duhovna energija. Prostovoljno bi se morali strinjati s tem, da nas Krišna kontrolira. To je vdano služenje. To je vdano služenje. Mi smo duhovna energija in Krišna je najvišji duh. Če pristanemo na to, da nas Krišna kontrolira, potem napredujemo v duhovni svet. Če se strinjamo. Krišna se ne vmešava v tvojo malo neodvisnost. Yathecchasi tathā kuru (BG 18.63). Krišna reče Arjuni, "Storiš lahko, kar te je volja." To neodvisnost imamo.

S pomočjo te neodvisnosti smo prišli v ta materialni svet, da bi lahko svobodno uživali. Tako da, Krišna nam je dal svobodo, "Lahko prosto uživaš." In to mi poskušamo. Rezultat tega je, da smo se zapletli. Dobili smo svobodo, da delujemo v tem materialnem svetu. Vsakdo si želi postati gospodar materialnega sveta. Nihče ne želi postati sluga. Zgolj mi, Vaiṣṇave, želimo to postati. Karmīji in jñānīji ne želijo postati sluge. Nas kritizirajo, češ "Vi,Vaiṣṇave, imate mentaliteto sužnja." Ja, imamo suženjsko... Caitanya Mahāprabhu je učil, gopī-bhartuḥ pada-kamalayor dāsa-dāsānudāsaḥ (CC Madhya 13.80). To je naša pozicija. Kakšna je korist od umetnega zatrjevanja, "Jaz sem gospodar"? Če bi bil gospodar, zakaj potem potrebujem ventilator? Sluga sem temu vplivu poletja. Podobno, bom sluga v času zime, ko bo mraz.

Zmeraj smo sluge. Zato Caitanya Mahāprabhu reče, jīvera svarūpa haya nitya-kṛṣṇa-dāsa (CC Madhya 20.108-109). V resnici je naša prirojena pozicija ta, da smo večni sluge Krišni. Krišna je vrhovni kontrolor. To gibanje za zavest Krišne je namenjeno, da ti nespametneži ali rascali, mūḍhāḥ... Besedi "neumno" in "neumnež" nista moj proizvod. To je rekel Krišna. Na māṁ duṣkṛtino mūḍhāḥ prapadyante narādhamāḥ (BG 7.15). Tako je govoril. Boste našli zapis. Duṣkṛtinaḥ, zmeraj grešno delujoče, in mūḍhāḥ, in rascal, osel. Narādhamāḥ, najnižji od človeštva. "Oh, vi ste...? Krišna, Ti govoriš tako slabo o teh materialističnih znanstvenikih? Tako veliko filozofov je. So vsi narādhamāḥ?" "Ja, vsi so narādhamāḥ." "Toda oni so izobraženi." "Ja, to je tudi..." Kakšne vrste izobrazbo imajo? Māyayā apahṛta-jñānāḥ: "Rezultat njihove izobrazbe - znanje jim je bilo odvzeto s strani māye." Bolj kot je nekdo izobražen, večji ateist je.

V sedanjem trenutku... Seveda, izobrazba ne pomeni... Izobrazba pomeni, da razumeš. Jñānī. Izobraziti se, izobraženost pomeni modrega, izobraženega moža, jñānī. Pravi jñānī pomeni māṁ prapadyate. Bahūnāṁ janmanām ante jñānavān māṁ prapadyate (BG 7.19). To je izobrazba. Izobrazba ne pomeni postati ateist, "Boga ni. Jaz sem Bog, ti si Bog, vsi so Bog." To ni izobrazba. To je ajñāna. Māyāvādīji mislijo, da so postali eno z Bogom. To ni izobrazba.