SL/Prabhupada 0280 - Vdano služenje pomeni očiščenje čutovLecture on BG 7.2 -- San Francisco, September 11, 1968

Tako da, Zavest Krišne, ali vdano služenje, pomeni očiščenje čutov. To je vse. Čutne aktivnosti nam ni treba izkoreniniti, ali se ji izogniti. Ne. Zgolj, očistiti moramo svoje čute. Kako se lahko izogneš čutom? Ker si živo bitje, so čuti tu. Stvar je taka, ker smo, v sedanjem trenutku, materialno onesnaženi, naši čuti ne dobijo polnega uživanja. To je najbolj znanstveno, kar je. Tako da, vdano služenje pomeni očiščenje čutov. Sarvopādhi-vinirmuktaṁ tat-paratvena nirmalam (CC Madhya 19.170). Nirmalam pomeni očiščenje. Kako lahko očistiš svoje čute? To je pojasnjeno v Nārada-bhakti-sūtri. Rečeno je, sarvopādhi-vinirmuktam. Očiščenje pomeni, da moraš biti osvobojen od vseh vrst označb. Naše življenje je polno označb. Tako kot si jaz mislim "Jaz sem Indijec," si mislim"Jaz sem sanjasi," ti si misliš, da si Američan, misliš si "mož," ti si misliš "žena," ti si misliš "bel," ti si misliš "črn." Tako veliko označb. To so vse oznake. Tako da, očiščenje čutov pomeni očiščenje od označb. Zavest Krišne pomeni to, da "Jaz nisem ne Indijec, ne Evropejec, ne Američan, nič od tega. Večno sem povezan s Krišno. Sem delček Krišne." Ko smo dejansko prepričani, da "Jaz sem delček Krišne," je to zavest Krišne in prav tako očiščevanje tvojih čutov. Kot delčki Krišne, Mu moramo služiti. To je tvoje zadovoljstvo. Sedaj, mi poskušamo zadovoljiti lastne, materialne čute. Ko postaneš... pri sebi spoznaj, da si delček Krišne, potem boš zadovoljil Krišnove čute, Govindo. S tem, ko jih boš zadovoljil, bodo tudi tvoji čuti zadovoljeni. Vzemimo en primitiven primer - to ni duhovno - tako kot je mož razumet kot uživalec, je žena razumeta kot uživana. Toda, če žena zadovolji moževe čute, so njeni čuti prav tako zadovoljeni. Podobno je, ko imaš neko srbečico na telesu in ko del tvojega telesa, prsti, počohajo ta del na telesu, je bilo to olajšanje tudi za prst. Ne gre se za to, da zgolj en del telesa čuti občutek zadovoljstva, temveč kar celo telo.

Podobno je, v primeru Krišne, s tem, ko je vse, ko zadovoljiš Njegove čute, čute od Krišne, Govinde, nastopi zadovoljstvo celotnega vesolja. To je ta znanost. Tasmin tuṣṭe jagat tuṣṭa. Drugi primer je, tako kot, ko v svojem telesu, zadovoljiš želodec, je vso telo zadovoljeno. Želodec bo, s prebavo hrane, sprostil toliko energije, da se bo ta pretvorila v kri, kri bo prišla do srca, od koder bo poslana po celem telesu, kjer bo krožila po telesu, vse dokler, ne bodo deli telesa zadovoljeni. Tako da, to je proces pri zavesti Krišne. To je znanost zavesti Krišne, ki jo Krišna osebno razlaga.

Tako da, yaj jñātvā, če mi razumemo znanost o zavesti Krišne, ne bo nič neznanega. Vse bo znano. To je tako dobra stvar.