SL/Prabhupada 0295 - Ena živa sila oskrbljuje, vse zahteve, vseh drugih živih bitij

From Vanipedia


Ena živa sila oskrbljuje, vse zahteve, vseh drugih živih bitij
- Prabhupāda 0295


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

To življenje, to človeško življenje... Sedaj imamo... V drugem življenju smo uživali čutno do najvišje možne mere. Kaj lahko uživamo v tem človeškem življenju? V drugem življenju... Seveda, je bilo, sodeč po Darwinovi teoriji, pred tem človeškim življenjem, življenje opic. Tako da, so opice... Nimate izkušenj s tem. V Indiji jih imamo. Vsaka od opic ima najmanj sto deklet, ki so z njim. Sto. Tako da, kaj smo bili sposobni uživati? Vsak, vsak, imajo žur, pri katerem, jih ima vsaka opica najmanj petdeset, šestdeset, ne manj kot petindvajset. V življenju svinje, ti imajo prav tako na ducate... Ducate. Prav tako ne delajo razlike, "Katera je moja mama, katera je moja sestra, kdo je moj sorodnik." Vidite? Oni uživajo. S tem mislite reči, da je človeško življenje, namenjeno za to - tako kot opice, svinje, mačke in psi? Je to popolnost človeškega življenja, da zadovoljiš čutno uživanje? Ne. To smo uživali v različnih oblikah življenja. Sedaj? Vedānta pravi, athāto brahma jijñāsā. To življenje je namenjeno poizvedovanju in razumevanju, kod je Brahman. Kaj je ta Brahman? Īśvaraḥ paramaḥ brahma or parama, īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (Bs. 5.1). In Krišna je Para-brahman. Brahman, mi vsi smo Brahman, toda On je Para-brahman, najvišji Brahman. Īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (Bs. 5.1). Tako kot ste vsi vi Američani, vaš predsednik Johnson pa je najvišji Američan. To je naravno. Vede pravijo, da je, najvišji od vseh, Bog. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Kdo je Bog? On je najbolj popolni večni, On je najbolj popolna živeča sila. To je Bog. Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān.

Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Pomen tega je, da ena živa sila oskrbljuje vse zahteve, vseh ostalih živih bitij. Tako kot je v družini, oče tisti, ki ženi, otrokom, služabnikom, priskrbljuje vse potrebno - majhna družina. Podobno, potem to razširiš: državna vlada ali kralj, državljane oskrbljujeta z vsem potrebnim. Toda vse je nepopolno. Vse je nepopolno. Lahko oskrbljuješ svojo družino, svojo družbo, svojo državo, toda vseh ne moreš oskrbovati. Obstaja na milijone oziroma trilijone živih bitij. Kdo ji priskrbljuje hrano? Kdo priskrbljuje na stotine in na tisoče mravelj, ki so v luknji, tvoje sobe? Kdo jim priskrbljuje hrano? Ko greste do Green Lake, je tam na tisoče rac. Kdo skrbi zanje? Toda, one živijo. Je na milijone vrabcev, zveri, slonov. Slon, naenkrat poje 45 kilogramov. Kdo ga preskrbljuje s hrano? Ne le tu, vsepovsod je na milijone in trilijone planetov in vesolj. To je Bog. Nityo nityānām eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Vsi so odvisni od Njega in On priskrbljuje vse potrebno, vse potrebno. Vse v popolnosti. Tako kot je ta planet, vse je popolno.

pūrṇam idaṁ pūrṇam adaḥ
pūrṇāt pūrṇam udacyate
pūrṇasya pūrṇam ādāya
pūrṇam evāvaśiṣyate
(Isopanisad Invocation)

Vsak planet je narejen tako, da je sam po sebi popoln. Voda je prisotna, shranjena je v morjih in oceanih. Vodo vzema sončna svetloba. Ne le tu, tudi na ostalih planetih, se dogajajo isti procesi. Transformira se v oblak, potem pa se porazdeli čez ostalo zemljo, zaradi česar rastejo rastline, sadje in zelenjava, vse. Tako da je vse popoln aranžma. To moramo razumeti, kdo je tisti, ki je uredil ta popolni aranžma, vsepovsod. V točno določenem času vzhaja Sonce, prav tako tudi Luna, letni časi se spreminjajo na ta način. Kaj lahko rečeš na to? V Vedah je dokaz, da obstaja Bog.