SL/Prabhupada 0328 - To gibanje zavesti Krišne je vseobsegajočeUniversity Lecture -- Calcutta, January 29, 1973

Torej je to gibanje za zavest Krišne vsestransko. Lahko reši vse svetovne probleme - politične, družbene, ekonomske, verske, vse. Je vsestransko. Torej, moja želja je, da zdaj delam s svojimi ameriškimi in evropskimi učenci. Zakaj ne z Indijci? Mislim, da je na tem srečanju veliko mladih, izobraženih in učenih znalcev. Pridružite se temu gibanju tudi po naročilu Śrī Caitanya Mahāprabhuja,

bhārata-bhūmite manuṣya janma haila yāra
janma sārthaka kari' karo paropakāra
(CC Adi 9.41)

Zdaj je čas za dobrodelno dejavnost za ves svet. Povsod se dogaja zmeda. Veste, da je v zahodnih državah hippy gibanje. Kdo so hipiji? Oni so prav tako izobraženi, prihajajo iz bogatih družin, toda ni jim všeč okolje, ki ga imajo radi njihovi očetje in dedki. Oni so ga zavrnili. To je torej zlata priložnost, da pridigamo kult Krišne po vsem svetu. Pritožujete se zaradi nekaj metrov ozemlja, ki je bilo odvzeto vaši državi, Pakistan, toda, če razširite to gibanje za zavest Krišne, bo ves svet postal Hindustan. Tu je tolikšna moč; dajem vam mojo neposredno dojemanje. Ljudje hrepenijo po tem. Dokler sem v Indiji, na nek način zapravljam svoj čas. Izven Indije, je ta sprejem tako resno vzet, da je vsak del mojega gibanja pravilno uveden.

Torej, prišel sem na to univerzo z upanjem, da bi nekateri izmed vas postali pravi brahmane. Področje Sanskrita je namenjeno brahmanam. Paṭhan pāṭhan yajana yājana dāna pratigraha. Brahmana se imenuje pandita. Zakaj? Ker je brahmana učen. On ni neumen. Torej to področje Sanskrita je namenjeno brahmanom. Želim, da bi se nekateri izmed vas pridružili temu gibanju, šli v tuje države, pridigali o vzvišenem kultu Caitanya Mahāprabhuja. Pṛthivīte āche yata nagarādi grāma. Po tem je velika potreba. Mi smo seveda vzpostavili veliko templjev, toda še vedno je potreba po vzpostavljanju templjev, Rādhā-Kṛṣṇa templji, tempelj Caitanye Mahāprabhuja, v vsaki vasi, v vsakem mestu na svetu. Sedaj, iz vsakih od naših centrov, pošiljamo bhakte z avtobusi. Grejo v evropske in ameriške vasi, kjer so dobro sprejeti. Še posebej v Angliji. Dobro jih sprejmejo. Ta kult je tako dober. Celo krščanski duhovniki so presenečeni. Zelo presenečeni. Eden od duhovnikov v Bostonu je uporabil pamflet "Ti fantje so naši, od Kristjanov in Judov. Pred tem gibanjem jim je bilo celo vseeno priti v cerkev. Sedaj so nori na Boga". To priznavajo. Krščanski duhovniški razred ni proti nam. Tisti, ki so v tem razredu, priznavajo, da "Swami daje nekaj oprijemljivega". Njihovi očetje in dedje so prišli do mene in se mi priklonili. Rekli so, "Swami, veliko sreče imamo, da si prišel v našo deželo." Torej jaz sam delam na tem in gibanje je cenjeno. In če bi osebe, učenjaki s te univerze prišli naprej in učili v tem gibanju... Temu je to namenjeno. Posel brahmana je pridiganje. Brahmā jānāti. Oseba naj bi poznala brahmano in razširila znanje o brahma-jñāna. To je posel brahman.