SL/Prabhupada 0351 - Nekaj napišete; namen mora biti, da obožujete VrhovnegaLecture on SB 1.5.9-11 -- New Vrindaban, June 6, 1969

Tako kot obstaja naravna razlika med vranami in labodi, podobno obstaja razlika med Kṛṣṇe zavestno osebo in navadno povprečno osebo. Povprečnega človeka lahko primerjamo z vranami in človek, ki je popolnoma zavesten Kṛṣṇe, je kot labod ali raca.

Potem pravi:

tad-vāg-visargo janatāgha-viplavo
yasmin prati-ślokam abaddhavaty api
nāmāny anantasya yaśo 'ṅkitāni yat
śṛṇvanti gāyanti gṛṇanti sādhavaḥ
(SB 1.5.11).

Nasprotno, to je literatura, ki je zelo lepo napisana, v metaforah in poetična, vse. Vendar ne slavi Gospoda. Takšna literatura se primerja z mestom kjer uživajo vrane. Na drugi strani je druga vrsta literature. Kaj je to? Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavo yasmin prati-ślokam abaddhavaty api (SB 1.5.11). Literatura predstavljena ljudem oz. javnosti za branje, ki je lahko celo slovnično nepravilna, pa lahko ustvari revolucijo, ker slavi Gospoda. Lahko očisti celotno človeško družbo. Moj Guru Mahārāja, ko je izbiral članke za objavo v Harmonistu, enostavno, ko je videl, da je avtor večkrat napisal ime Krišna, Gospod Caitanya," je takoj rekel: Vredu je. Vse je vredu. (smeh) to je vse vredu. Tolikokrat je izgovoril ime Krišna in Caitanya, da je vse vredu.

Tudi, če predstavimo našo revijo Nazaj k Bogu ali katerokoli drugo literaturo v ne povsem pravilnem jeziku, ni važno, zato ker je tam slavljenje Gospoda. To je priporočil Nārada. Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavaḥ. Janatā agha. Agha pomeni grešne aktivnosti. Če nekdo prebere eno vrstico te literature, čeprav je predstavljena v ne ravno pravem jeziku, ampak, če enostavno posluša o Krišni, potem se njegove grešne aktivnosti nemudoma izničijo. Janatāgha viplavaḥ. Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavo yasmin prati-ślokam abaddhavaty api nāmāny anantasya (SB 1.5.11). Ananta pomeni neomejen. Njegovo ime, Njegova slava, Njegovo veličanstvo, Njegove lastnosti so opisane. Nāmāny anantasya yaśo 'ṅkitāni. Če je slavljenje prisotno tudi, če ni slovnično pravilno, potem śṛṇvanti gāyanti gṛṇanti sādhavaḥ. Ravno tako kot moj Guru Mahārāja, sādhu, sveta oseba, takoj odobrava: Ja, vse je vredu, vse je vredu. Zato ker je prisotno slavljenje Gospoda. Seveda, javnost ne bo razumela. Ampak to je standard, standardna verzija, izgovorjena s strani Nārade. Napišite nekaj; cilj bi moral biti enostavno slavljenje Vsevišnjega. Potem je tvoja literatura pavitra, očiščena. In ne glede na to, kako lepo, bodisi slovnično pravilno ali metaforično ali poetično, če napišete nekaj literature, ki nima nič skupnega z Bogom, ali Kṛṣṇo, to je vāyasaṁ tīrtham. To je mesto užitka za vrane.

To je verzija od Nārada Munija. To je potrebno upoštevati. Za Vaiṣṇave obstaja ena kvalifikacija: poetična. Moral bi... Vsi bi morali biti poetični. Torej... Ampak ta poezija, ta poetični jezik, bi moral biti enostavno za slavljenje Gospoda.