SL/Prabhupada 0380 - Dasavatara Stotra 2. del

From Vanipedia


Daśāvatāra Stotra 2. del
- Prabhupāda 0380


Purport to Dasavatara Stotra, CD 8

Potem, naslednja inkarnacija je Vamanadeva. Ta Vamanadeva, pritlikavec, je šel do Bali Maharaja in ga prosil za tri korake zemlje. in njegov guru, Sukracarya, ga je spodbujal k temu, da mu ne obljubi, ker je Višnu. Toda Bali Maharaja je bil zelo zadovoljen s tem, da bi ponudil nekaj Višnuju, odpovedal se je povezavi svojega guruja, ker mu je prepovedal služiti Višnuju. Zatorej je Bali Maharaja eden izmed mahajanov. Nihče ne sme posegati v čaščenje Višnuja. Če že kdo, čeprav je guru, oče, lahko je sorodnik, ga je potrebno zavreči, nemudoma. Zatorej je Bali Maharaja mahajana. Tukaj je pokazal primer: ker je njegov guru postavljal ovire na pot oboževanja Gospoda Višnuja, je opustil povezavo s svojim gurujem. Torej, s tem procesom je prosjačil, ampak to ni bilo prosjačenje, praktično, to je bilo varanje. Ampak Bali Maharaja se je strinjal, da ga bo Gospod prevaral. To je simptom bhakte. Bhakta se strinja z vsakim Gospodovem dejanjem in Bali Maharaja je videl, da ga hoče Gospod prevarati. S tem ko je prosil za tri korake zemlje, bo vzel celotno vesolje in na to je pristal. In z dvema korakoma je bilo celotno vesolje pokrito gor in dol. Potem pa ga je Vamanadeva vprašal, kam pa naj stopi za tretji korak? Tako se je Bali Maharaj strinjal, Gospod moj, stopi na mojo glavo, še vedno imam svoje telo. Na ta način je kupil Gospoda Višnuja, Vamanadeva in Vamanadeva je ostal kot vratar Bali Maharaja. Torej, z dajanjem vsega, sarvatma snapane bali, on je dal vse Gospodu in s tem odrekanjem, je kupil Gospoda. Prostovoljno je ostal kot vratar Bali Maharaja. Torej, chalayasi vikramane balim adbhuta-vamana pada-nakha-nira-janita-jana-pavana, ko je Vamanadeva razširil nogo navzgor, je s prstom naredil luknjo v prekrivalo vesolja, in skozi to luknjo je reka Ganga sestopila iz Vaikunthe. Pada-nakha-nira-janita, in voda reke Gange še zdaj teče po vesolju, prečiščuje vse, kjerkoli je reka Ganga. Pada-nakha-nira-janita-jana-pavana.

Naslednja inkarnacija je Bhrigupati, Parasurama. Parasurama je šaktyaveša avatara. In On je enaindvajsetkrat ubil kšatriye. In iz strahu pred Parašuramom, so se vsi kšatriye preselili proti Evropi, tako je rečeno v zgodovini, Mahabharata. Torej, enaindvajsetkrat je napadel vse kšatriye. Niso se držali reda, zatorej jih je pobil in v Kurukšetri je velik rezervoar, kjer je bila vsa kri rezervirana. Kasneje je postala voda. Torej ksatriya-rudhira, z namenom da bi pomiril prizadeto Zemljo, je namočil zemljo s krvjo kšatriy, snapayasi payasi samita-bhava-tapam.

Vitarasi diksu rane dik-pati-kamaniyam dasa-mukha-mauli-balim ramaniyam. Potem naslednji avatar je Ramacandra. Torej Ravana, kateri je imel deset glav, je izzval Gospoda. in Gospod Ramacandra je sprejel izziv in ga ubil. Potem pa vahasi vapusi visade vasanam jaladabham hala-hati-bhiti-milita-yamunabham. Ko je Baladeva želel, da se Mu Yamuna približa se mu ona ni približala. Zato je hotel s Svojim plugom razcepiti zemljo, in v tistem trenutku se je Yamuna podredila in je prišla bližje Gospodu. Hala-hati-bhiti-yamuna, hala-hati-bhiti-milita-yamunabham, Yamune je bila kaznovana od strani Gospoda Baladeva. Kesava dhrta-haladhara-rupa, hala, haladhara pomeni plug, haladhara-rupa jaya jagadisa hare.

Naslednji, Buddha, Gospod Buddha. Nindasi yajna-vidher ahaha sruti-jatam. Gospod Buddha je kljuboval Vedskemu ukazu, ker je bila Njegova misija zaustaviti ubijanje živali, v Vedah, pa je v nekaterih izmed žrtvovanj predpisano ubijanje živali. Torej tisti, ki so tako imenovani sledilci Vedskih pravil, so hoteli ustavili Buddhadeva v Njegovi misiji za zaustavitev ubijanja živali in tako, ko so ljudje hoteli podati dokaz iz Ved, da je v Vedah opis odobritve ubijanja živali v žrtvovanjih, zakaj Ti to preprečuješ? On, nindasi, On je zanikal. In ker je kljuboval avtoriteti Ved, Buddhina filozofija ni bila sprejeta v Indiji. Nastika, kdorkoli bo zanikal avtoriteto Ved, bo bil klican nastika, ne-vernik. Vede ne smejo biti zanemarjene. In na ta način je Gospod Buddha želel rešiti uboge živali ter je tako včasih zavrgel odredbe Ved. Kesava dhrta buddha-sarira jaya jagadisa.

Naslednji avatara je Kalki avatara. Na to še čakamo, po štiristo tišoč letih od tega časa, bo prišel Kalki avatara in vzel bo meč ter konja, tako kot kralj in preprosto bo ubil vsa ta neverujoča, brezbožna bitja. Ne bo več pridiganja. Medtem ko v drugih inkarnacijah je pridiganje, v času Kalki avatara bo celotna populacija sveta tako padla na nivo živalstva, da ne bo niti kančka moči, da bi lahko razumeli kaj je Bog, oziroma kaj je to duhovnost. In že je tu, Kali-yuga. Povečala se bo. Ljudje ne bodo imeli zmožnosti razumeti te filozofije, zavesti Boga. In v tistem trenutku ne bo nobene druge možnosti, kot vse pobiti, in jih poslati v naslednjo Satya-yugo. To je način (nerazločno).