SL/Prabhupada 0421 - Deset žalitev svetemu imenu - od 1 do 5Lecture & Initiation -- Seattle, October 20, 1968

Madhudviṣa: Śrīla Prabhupāda? Ali naj preberem deset žalitev?

Prabhupada: Ja.

Madhudviša: Imamo jih tukaj.

Prabhupada: Poglej. Preberi. Ja, ti preberi.

Madhudviša: "Izogibanje desetih žalitev med petjem maha-mantre. Številka ena: Kritiziranje Gospodovih bhakt."

Prabhupada: Sedaj pa poskusimo razumeti. Noben Gospodov bhakta nebi smel biti kritiziran. Ni pomembno v kateri državi. Tako kor Gospod Jezus Kristus, on je velik bhakta. In celo Muhammad, tudi on je bhakta. Ni tako, da mi smo bhakte, oni pa ne. Ne mislite tako. Kdorkoli pridiga slave Boga, on je bhakta. On ne bi smel biti kritiziran. Morate biti previdni. Potem?

Madhudviša: "Številka dve: "Gledati na Gospoda in druge polbogove enako, ali misliti, da obstaja veliko Bogov."

Prabhupada: Da, Tako kot je veliko traparij, tako pravijo da polbogovi... Seveda, nimate nobenih zadev s polbogovi. V Vedski religiji obstaja sto in tisoče polbogov. Še posebej se dogaja, da bodisi obožuješ Krsno ali Gospoda Šivo ali Kali, je to ista stvar. To je nesmisel. Ne smete jih, mislim, postaviti na isti nivo z Vsevišnjim Gospodom. Nihče ni večji od Gospoda. Nihče ni enak Gospodu. Torej tej enakopravnosti se je potrebno izogniti. Potem?

Madhudviša: "Številka tri: Zanemarjati navodila duhovnega učitelja."

Prabhupada: Ja. Navodila duhovnega učitelja naj bi bila kot vaša življenje in duša. Tako bo vse jasno. Potem?

Madhudviša:"Številka štiri: Zmanjševati avtoriteto Ved."

Prabhupada: Da. Nihče ne sme zmanjševati avtoriteto spisov. To je tudi žalitev. Potem?

Madhudviša: "Številka pet: Tolmačiti sveta imena Boga."

Prabhupada: Da. Tako kot, mi pojemo Hare Krišna, tako kot prejšnji dan je bil nek fant: "simboličen." To ni simbolično. Krišna, mi pojemo "Krišna," naglašujoč Krišna. Hare pomeni nagovarjati Krišnovo energijo in mi molimo, da, "Prosim vključite me v vašo službu." To je Hare Krišna. Druge razlage ni. Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare, Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare. Edina molitev je, "O Gospodova energija, O Gospod Krišna, Gospod Rama, Prosim vključite me v Vašo službo." To je vse. Ni druge, drugačne razlage.