SL/Prabhupada 0435 - Popolnoma smo ujeti v vse te svetovne problemeLecture BG 2.8-12 -- Los Angeles, 27. November, 1968

Bhakta: "Ne morem najti nobenega sredstva, da bi odvrnil to žalost, ki mi izsušuje čute. Ne bom ga mogel niti uničiti, če pridem na zemljo brez konkurence, s suverenostjo, kot je tista, ki jo imajo polbogovi v nebesih (BG 2.8). Sañjaya je dejal: Ko je tako govoril, je Arjuna, kaznovalec sovražnikov, povedal Kṛṣṇi: Govinda, Ne bom se boril, in utihnil (BG 2.9). O potomec Bharate, takrat Kṛṣṇa, nasmejan sredi obeh vojsk, je prizadetemu Arjunu je povedal naslednje besede (BG 2.10). Bog je rekel ... "

Prabhupada: Ko postanemo zelo resni v nevarnem položaju, kot da smo izgubljeni, ampak Kṛṣṇa se nasmehne. Vidiš? Včasih mislimo ... To se imenuje iluzija. Enak primer, samo človek v sanjah, joka in misli tam je tiger. Tam je tiger in me bo pojedel. In človek, ki se je prebudil, se nasmehne: "Kje je tiger? Kje je tiger?" In ta človek joče: "Tiger, tiger, tiger." Podobno, ko smo zelo zmedeni ... Tako kot so politiki včasih zmedeni v političnih razmerah in trdijo: "To je moja dežela, moja država," in druga stranka, ki tudi trdi: "To je moja dežela, moja država," in se borijo zelo resno. Krišna se nasmehne in si misli kakšne neumnosti govorijo, da je to njihovo? To je Moja zemlja in oni govorijo "moja zemlja" in se borijo. Dejansko zemlja pripada Krišni, toda ti ljudje, pod iluzijo, trdijo: "To je moja dežela, to je moja država," pozabljajo pa kako dolgo bodo pripadali tej državi ali temu narodu. To se imenuje iluzija.

To je torej naš položaj. Brez razumevanja našega dejanskega položaja smo zbegani s vsemi temi svetovnimi problemi, ki so vsi napačni. Janasya moho 'yam ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Moha, moha pomeni iluzija. To je iluzija. Torej so vsi pod to iluzijo. Torej tisti, ki je inteligenten, če lahko razume, da je ta svetovni položaj samo iluzija... Vse misli, ki sem jih naredil, temeljijo na načelu "jaz" in "moje", to je vsa iluzija. Torej, ko je nekdo inteligenten, da bi se izvlekel iz iluzije, se preda duhovnemu učitelju. To ponazarja Arjuna. Ko je preveč zmeden ... Govoril je s Kṛṣṇo kot prijateljem, vendar je videl, da "Ta prijateljski pogovor ne bo rešil mojega vprašanja." Izbral je Krišno, ker je vedel za vrednost Krišne. Vsaj moral bi vedeti. On je prijatelj. In ve, da je Krišna sprejet ... "Čeprav deluje kot moj prijatelj, vendar pa so velike oblasti Krišno sprejele kot Vsevišnjo Božansko Osebnost. " To je bilo znano Arjuni. Rekel je torej: "Tako zelo sem zmeden, da ne razumem. Tudi če sprejmem, da bom zmagal v tej bitki, še vedno ne bom srečen Kaj govoriti o zmagi na tem planetu, če postanem kralj vseh drugih planetov. ali če bom postal polbog v višjem planetarnem sistemu, še vedno te stiske ni mogoče ublažiti. "