SL/Prabhupada 0484 - Prema je zrelo stanje bhaveLecture -- Seattle, October 18, 1968

Prabhupāda: Imate kakšno vprašanje?

Jaya-gopāla: Kakšna je razlika med bhavo in premo?

Prabhupāda: Prema je zrelo stanje bhave. Tako kot zrel mango in zeleni mango. Zeleni mango je vzrok zrelega manga. Toda okus zrelega manga je boljši od nezrelega manga. Podobno, preden ste dosegli ljubezen do Boga, ste imeli različne faze. Tako kot mango prehaja skozi različne faze, potem nekega dne dobi lepo rumeno barvo, postane popolnoma zrel, okus pa je zelo dober. Mango isto. Mango se ne spremeni, ampak pride v zrelo fazo. Torej to ... Kot ta primer, mango je na začetku cvet, nato postopoma nastane sadež. Nato postopoma raste. Potem postane zelo trd, zelen, nato pa postopoma postane malo, malo rumenkast, in potem postane popolnoma zrel. To je postopek vseh stvari. Tudi v materialnem svetu je šest procesov, zadnji postopek pa je, da izgine.

Ta primer manga ali kateri koli drug materialni primer, lahko sprejmemo, ko govorimo o rasti, vendar materialni primer ni popoln. Tako kot mango, ko je zrel, ga nekdo poje, to je vredu. V nasprotnem primeru bo zgnil, razpadel padel po tleh in izginil. To je materialni aspekt. Toda duhovno ni tako. Ni izgine. Če enkrat pridete do stopnje zrele ljubezni, potem se ta popolna stopnja večno nadaljuje in vaše življenje je uspešno. Premā pum-artho mahān. V tem materialnem svetu obstaja veliko različnih vrst popolnosti. Nekdo razmišlja: "To je popolnost življenja." Materialisti razmišljajo: "Če lahko uživam v zadovoljevanju svojih čutih, je to popolnost življenja. "To je njihovo stališče. In ko so frustrirani, skušajo poiskati nekaj boljšega. Če nima vodstva, zavetja, potem je to "boljše" ista stvar - seks in intoksikacija, to je to. Postane neodgovoren. To je vse. Ker nima zavetja. Išče, išče nekaj boljšega, ampak, ker nima zavetja, pride do iste stvari, seks in intoksikacija - da na vse pozabi. Poslovnež, ko je neuspešen je zelo vznemirjen Vse skuša pozabiti s popivanjem. Ampak to je umeten način. To pravzaprav ni zdravilo, pravi način. Kako dolgo lahko ne razmišljaš o tem? Spanje - kako dolgo lahko spite? Spet se zbudite, spet ste v istem položaju. To ni pravi način. Ampak, če pridete do stopnje, ko imate ljubezen do Boga, potem seveda pozabite na vse te neumnosti. Naravno. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). Če ugotovite, kaj je bolj prijetno, boljše se odrečeš neumnostim, ki po okusu niso tako dobre.

Torej zavest Krišne je taka stvar. Vodi vas do stanja, kjer boste pozabili na vse te neumnosti. To je pravo življenje. Brahma-bhūtaḥ prasannātmā (BG 18.54). Takoj, ko pridete do tega stanja, bo vaš simptom to, da boste veseli. Počutiš se povsod. Obstaja ... Primerov je veliko. Ko torej sprejmete ta materialni svet v odnos s Krišno, boste okusili to ljubezen do Boga, tudi v tem materialnem svetu. Pravzaprav materialni svet pomeni popolnoma pozabo Boga ali Krišne. To je materialni svet. V nasprotnem primeru, če ste popolnoma zavestni Krišne boste videli samo duhovni svet, tudi v tem materialnem svetu. Zavest - vse je zavest. Isti primer. Tako kot kralj in hrošč sedita na istem prestolu, toda hrošč ve "Moja naloga je dobiti nekaj krvi." To je vse. Kralj ve "Moram vladati. Jaz sem vladar te države." Torej sedita na istem mestu, zavest pa je drugačna. Podobno, če spremenite svojo zavest v zavest Kṛṣṇe, kjerkoli že ste, ste v Vaikuṇṭhi. Kjer koli, ni pomembno.