SL/Prabhupada 0499 - Vajšnava je zelo mehkosrčen, usmiljen, ker je sočuten z drugimiLecture on BG 2.15 -- Hyderabad, November 21, 1972

Brahma-bhūtaḥ prasannātmā na śocati na kāṅkṣati (BG 18.54). Takrat lahko čutite, da je vsako živo bitje točno takšno kot vi. Ni pomembno, ali je učen brāhmaṇa, ali je pes, ali je caṇḍāla, ali je slon.

vidyā-vinaya-sampanne
brāhmaṇe gavi hastini
śuni caiva śva-pāke ca
paṇḍitāḥ sama-darśinaḥ
(BG 5.18)

To je potrebno. To je duhovni vid. Paṇḍitāḥ sama-darśinaḥ. Zato je bhakta prvovrstni paṇḍita. Bhakta. Ker je sama-darśinaḥ. Sama-darśinaḥ pomeni, da je sočuten. Vaiṣṇava ... Para-duḥkha-duḥkhī, kṛpāmbudhir yaḥ. Vaiṣṇava ima mehko srce, je milostljiv, ker je sočuten do drugih. Sočuten je v tem smislu, da se zaveda kaj je on. Vsako živo bitje vidi kot Božji delec: "Tu je Božji delec. Moral bi se vrniti domov, nazaj k Bogu, da bi plesal z Njim ter živel zelo lepo, večno, blaženo. Zdaj pa gnije tukaj kot svinja, kot človek ali kot kralj. Ista stvar. Samo za nekaj let. " Torej bhakta ga zato skuša rešiti iz te iluzije. Zato se imenuje para-duḥkha-duḥkhī. Pravzaprav čuti stisko drugih. Ne pa ti politični voditelji in družbeni ... Kaj delajo? Svoje bogastvo si služijo. To je vse. Kaj pa je to bogastvo? To bogastvo je tudi vir trpljenja Če nekdo misli "Imam nekaj denarja. Zato imam veliko sreče." Pravzaprav to ni bogastvo. Resnično srečen je tisti, ki je napreden v zavesti Krišne. Ta je srečen. Sicer pa so vsi nesrečni. Vsi so nesrečni.

Na ta način je treba priti do duhovnega razumevanja, in simptom tega je, da ga materialne spremembe ne motijo. Yaṁ hi na vyathayanty jejte puruṣaṁ puruṣarṣabha, sama-duḥkha-sukham (BG 2.15). Simptom je sama-duḥkha ... Ker ve, da so to sanje. Recimo, da sanjate. Torej ali trpite v prisotnosti tigra ali pa postanete kralj v sanjah, kakšna je vrednost tega? To je ista stvar. Razlike ni. Konec koncev so to sanje. Zato sama-sukha-duḥkha. Če bom postal zelo vesel, ker sem postal kralj ali kakšen velik človek, so to tudi sanje. In če menim "Tako reven sem, trpim, bolan sem", je to isto. Zato je Krišna v prejšnjih verzih dejal: tāṁs titikṣasva bhārata (BG 2.14). "Prakticirajte, da boste lahko tolerirali. Opravite svojo nalogo, to je zavest Krišne. Yudhyasva mām anusmara (BG 8.7). Naš pravi posel je, kot pravi Kṛṣṇa, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). "Vedno misli Name." To moramo prakticirati. Ni važno, ali sem srečen ali žalosten. Tukaj ... V Caitanya-caritāmṛti je rečeno: 'dvaite' bhadrābhadra-jñāna saba 'manodharma', 'ei bhāla ei manda' ei saba 'bhrama'. Dvaite, v tej dvojnosti, svetu dualnosti, tu, v tem materialnem svetu: "Ta stvar je zelo dobra, ta stvar je zelo slaba." to je samo stvar uma. Tukaj je vse slabo. Nič ni dobro. Torej, to je samo naša projekcija uma. "To je dobro, to je slabo." To počnemo. Tako kot na političnem področju. "Ta stranka je dobra. Ta stranka je slaba." Toda katera koli stranka pride na oblast, je vaš položaj enak. Cene blaga rastejo. Cena ne vpada, če pride ta ali ona stranka na oblast. To je samo stvar uma.