SL/Prabhupada 0534 - Ne poskušajte na Krišno gledati umetnoRadhastami, Srimati Radharani's Appearance Day -- London, August 29, 1971

Prabhupāda: Torej moramo slediti stopinjam Gosvamijev, kako iskati Kṛṣṇo, Rādhārāṇī v Vṛndāvanu ali v svojem srcu. To je bhajana Caitanye Mahaprabhuja: občutek ločenosti, vipralambha, vipralambha-sevā. Tako kot Caitanya Mahāprabhu, ki je čutil ločenost Kṛṣṇe, je padal v morje. Sredi noči je šel ven iz Svoje spalnice. Nihče ni vedel, kam je odšel. To je bilo Njegovo iskanje. Ta proces predanega služenja poučuje Caitanya Mahāprabhu. Ni tako enostavno, "Videli smo Krišno ali Rādhārāṇī v rāsa-līli." Ne, ni tako. Začutite ločenost. Bolj kot čutite ločenost od Krišne, bolj napredujete. Ne poskušajte umetno videti Krišne. Bodite napredni v občutku ločenosti in potem bo to popolno. To so nauki Gospoda Caitanye. Ker s svojimi materialnimi očmi ne moremo videti Krišne. Ataḥ śrī-kṛṣṇa-nāmādi na bhaved grāhyam indriyaiḥ (CC Madhya 17.136). S svojimi materialnimi čutili ne moremo videti Kṛṣṇe, ne moremo slišati o Njegovem imenu. Toda sevonmukhe hi jimvādau. Ko se vključite v službo Gospoda ... Kje se služenje začne? Jihvadau. Služenje se začne z jezikom. Ne z nogami, očmi ali ušesi. Začne se z jezikom. Sevonmukhe hi jimvādau. Če začnete služiti skozi svoj jezik ... Kako? Pojte Hare Kṛṣṇa. Uporabite jezik. Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare, Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare. In častite Kṛṣṇa prasādam. Jezik ima dve naloge: proizvajati zvok, Hare Kṛṣṇa; in častiti prasādam. S tem postopkom boste spoznali Kṛṣṇo.

Bhakta: Haribol!

Prabhupada: Ne poskušajte videti Krišno. Krišne ne morete videti s svojimi materialnimi očmi. Niti ne morete slišati o Njem s svojimi materialnimi ušesi. Ne morete se Ga dotakniti. Če pa jezik uporabljate v službi Gospoda, potem se vam bo razkril: "Tukaj sem." To si želimo. Torej, začutite ločenost od Krišne tako kot Rādhārāṇī, kot nas uči Gospod Caitanya, in vključite svoj jezik v Gospodovo službo; potem pa nekega dne, ko boste dovolj zreli, boste videli Kṛṣṇo iz oči v oči.

Najlepša hvala.