SL/Prabhupada 0536 - Kakšen je pomen proučevanja Ved, če ne razumemo Krišne?Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973

Ko je bil Krišna na bojišču na Kurukṣetra, videli ste sliko, izgleda kot fant star 20 let ali največ 24 let. Ampak v tem času je imel že pravnuke.. Torej Krišna je vedno mlad. Navayauvanam ca. To so izjave vedske literature.

advaitam acyutam anādiṁ ananta-rūpam
ādyaṁ purāṇa-puruṣaṁ nava-yauvanaṁ ca
vedeṣu durlābhaṁ adurlābhaṁ ātmā-bhaktau
(Bs. 5.33)

Torej razumeti Krišno, samo če beremo vedsko književnost kot formalnost, bo zelo težko razumeti, kaj sploh je Krišna. Vedesu durlābhaṁ. Čeprav so vse Vede namenjene za razumevanje Krišne. V Bhagavad-giti je rečeno, vedaiś ca sarvair aham eva vedyo. Aham eva vedyo. Kakšna je korist branja Ved, če ne razumeš Krišne? Kajti končni cilj izobraževanja je razumeti. Vrhovnega Gospoda, Vrhovnega očeta, Vrhovni vzrok. Kot je dejal v Vedanta-sutri, janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). athāto brahma jijñāsā. Brahma-jijñāsā, razpravljati o Vrhovni Absolutni Resnici, Brahmanu. Kaj je to Brahman? Janmādy asya yataḥ. Ta Brahman pomeni od koder vse izvira. Torej, znanost, filozofija pomeni, da bi ugotovili, končni vzrok vsega. To dobivamo iz šaster, vedske literature, da je Krišna vzrok vseh vzrokov. Sarva karana-kāraṇam. sarva karana-kāraṇam.

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Bs. 5.1)

Vzrok vseh vzrokov. Tako kot, poskušajte razumeti. sem posledica mojega očeta. Moj oče je posledica njegovega očeta. On je posledica njegovega očeta, njegov oče ... Nadaljujte z raziskovanjem, na koncu boste potem končno prišli do nekoga, ki je vzrok. On pa nima vzroka. Anādir adir govindaḥ (Bs. 5.1). Jaz sem lahko vzrok mojega sina, vendar sem tudi posledica vzroka, mojega očeta. Ampak sastre pravijo, da anādir adir, On je prvotna oseba, vendar nima vzroka. To je Krišna. Zato, Krišna pravi, janma karma ca me divyaṁ yo jānāti tattvataḥ (BG 4.9). Pojavitev Krišne, je zelo pomembna stvar. Morali bi puskusiti razumeti Krišno, zakaj se je pojavil, zakaj je prišel na ta materialni svet, kaj je Njegova naloga, kaj so Njegove dejavnosti. Če bomo le preprosto poskušali razumeti Krišno, kakšen je potem rezultat? Rezultat je tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mam eti kaunteya (BG 4.9). Dobimo nesmrtnost. Cilj življenja je doseči nesmrtnost. Amṛtatvāya kalpate. Zaradi tega je Krišna prišel, morali bi poskusiti razumeti filozofijo Krišne. Njegova ekscelenca je govoril o miru. Formula za mir je tam, izgovorjena od Krišne. Kaj je to?

bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ
sarva-loka-maheśvaram
suhṛdaṁ sarva-bhūtānāṁ
jñātvā māṁ śāntim ṛcchati
(BG 5.29)

Če se politiki, diplomati, trudijo vzpostaviti mir na svetu... Združeni narodi so tam in obstajajo številne druge organizacije. Te poskušajo vzpostaviti resničen mir in spokojnost, brez nesporazumov med ljudmi, med narodi. Ampak to se ne dogaja. To se ne dogaja. Pomanjkljivost je v tem, da je že v korenu nekaj narobe. Vsakdo razmišlja ;"To je moja država. To je moja družina. To je moja družba. To je moja lastnina." To "moje" je iluzija.