SL/Prabhupada 0562 - Moja avtoriteta je Vedska literaturaPress Interview -- December 30, 1968, Los Angeles

Prabhupāda: Moja avtoriteta je vedska literatura, ja. Našli jo boste v Bhagavad-gīti ... Ste videli našo knjigo Bhagavad-gītā?

Novinar: Da. Imamo jo v pisarni. Videla sem jo.

Prabhupāda: Obstajajo opisi. Obstajajo opisi teh stvari. Obstaja opis druge narave, ki se imenuje duhovna narava. To je materialna narava. Nebo, kolikor vidite, je to eno vesolje. Podobno obstaja na milijone vesoljev. In vse to skupaj, to je materialno nebo. In zunaj tega je duhovno nebo, ki je veliko, veliko večje od tega. In obstajajo duhovni planeti. Torej, te informacije smo dobili v Bhagavad-gīti. in tudi v drugih vedskih literaturah. Bhagavad-gītā, vsak dan jo berejo praktično po vsem svetu, vendar je ne razumejo. Preprosto postanejo študenti Bhagavad-gīte ali pa preprosto samo, zmotno mislijo, da sem "Bog." To je vse. Vendar ne sprejmejo nobenih posebnih informacij. V osmem poglavju je verz paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Ob tej materialni naravi je še ena narava, ki je večna. Ta narava nastaja in se znova in znova uniči in izgine. Toda ta narava je večna. Te stvari so tam. Podobno so tam tudi planeti večni. Tam so tudi živa bitja večna. To se imenuje sanātana. Sanātana pomeni večno, brez konca in brez začetka. Toda tako kot ta narava, kot jo imamo,ima tudi to telo svoj začetek in svoj konec, podobno kot karkoli, ima tudi ta kozmična narava svoj začetek in svoj konec. Torej, naše gibanje za zavest Kṛṣṇe je, kako prenesti svoj jaz v tisto naravo, večno naravo.

Novinar: To je človekovo iskanje.

Prabhupada: Da. To je iskanje. Vsi se trudijo biti srečni, ker je to prisotno v naravi vsakega živega bitja. Po naravi je srečen, vendar ne ve, kje iskati srečo. Poskuša biti srečen tam, kjer so štiri stvari, tam so nesrečne razmere, in sicer rojstvo, smrt, bolezen in starost. Toliko znanstvenikov se trudi da bi postali srečni in da bi osrečili tudi druge ljudi, toda kateri znanstvenik je poskušal ustaviti smrt, starost in bolezen? Ali je kateri znanstvenik to poiskušal?

Novinar: Ne vem.

Prabhupada: Kaj je potem to? Zakaj ne upoštevajo, da "samo nekaj izboljšujemo, kaj pa smo izboljšali pri teh štirih stvareh? " Nobenih izboljšav nimajo na teh področjih. In še vedno so zelo ponosni, napredni v izobraževanju, znanosti. Toda štirje primarni bedni pogoji ostajajo takšni, kot so. Vidiš? Morda je napredek v medicinski znanosti, vendar ni zdravila, ki bi lahko ozdravilo razloge za bolezen"Nič več bolezni, daj." Ali obstaja kakšno zdravilo? Kakšen je torej ta napredek? Bolj se bolezni povečujejo v različnih oblikah. Izumili so jedrsko orožje. Zakaj? Da bi lahko ubijali. Ali ste si kaj izmislili, da ne bi ljudje več umirali? To je kredit. Človek umira vsak trenutek, zato ste si izmislili nekaj, s čimer bi pospešili to smrt. To je vse. Je to zelo, zelo dober kredit? Torej ni rešitve za smrt, ni ... Skušajo ustaviti, mislim reči, prenaseljenost. Toda kje je rešitev? Vsako minuto se število prebivalstva povečuje To je statistika. Torej ni rešitve za rojstvo, ni rešitve za smrt, ni rešitve za bolezen in ni rešitve za starost. Tudi velik znanstvenik, profesorEinstein je umrl v starosti Zakaj ni zaustavil starosti? Vsi se trudijo ostati mladostni. Zakaj? Zato jim je vseeno, kako to rešiti, ker to presega njihove zmožnosti. Nekaj blefirajo, to je vse. Ne zanima jih kaj je pravi problem in kako ga rešiti.Vseeno jim je Toda tukaj je gibanje za zavest Kṛṣṇe. Prava rešitev vseh težav je resnična, če jo ljudje jemljejo resno. Da. In celotna stvar je opisana v Bhagavad-gīti.Poiskusite to razumeti. Vsaj naredite eksperiment. Zakaj so tako brezsrčni in gredo po svoje?