SL/Prabhupada 0598 - Ne moremo razumeti, kako velik je Bog, to je naša napakaLecture on BG 2.23 -- Hyderabad, November 27, 1972

Torej je končna, zadnja beseda, da je Absolutna resnica oseba. Ampak na žalost bedaki, oziroma manj inteligentni, avajānanti māṁ mūḍhā mānuṣīṁ tanum āśritam (BG 9.11), "O, Krišna? Morda je Bog, toda postal je oseba, ki je potreboval pomoč māye." To je filozofija Māyāvāda. Učijo se māyo; zato so tudi Boga postavili znotraj māye. To je filozofija Māyāvāda. Toda Bog ni māyā. Boga nikoli ne prekriva māyā. Kṛṣṇa pravi, mām eva ye prapadyante, māyām etām taranti te: (BG 7.14) "Kdor se Mi preda, postane osvobojen māyinih okovov." Kako je Krišna lahko pod vplivom māye? To ni zelo dobra filozofija. Preprosto, če se predate Krišni, se osvobodite māye. Kako je oseba, Vrhovna oseba, Krišna, lahko pod vplivom māye? Zato je Krišna rekel: avajānanti māṁ mūḍhā mānuṣīṁ tanum āśritam, paraṁ bhāvam ajānantaḥ (BG 9.11). Ne vedo, koliko potenciala je v Gospodu, kako močan je. Moč Vrhovnega Gospoda primerjajo s svojo lastno močjo. To je žabja filozofija. Žaba. Žaba razmišlja: "Atlantski ocean je morda nekoliko večji od vodnjaka." Ker vedno živi na način. Kūpa-maṇḍūka-nyāya.V sanskrtu se imenuje kūpa-maṇḍūka-nyāya. Kūpa pomeni dobro, maṇḍūka pa pomeni žaba. Žaba je stalno v vodnjaku in če jo kdo obvesti da je še ena velika vodna površina, Atlantski ocean, preprosto izračuna, da je "morda je nekaj večja kot ta vodnjak, malo večja kot ta vodnjak." Toda ne more razumeti, kako velik je Bog. Torej Bog je velik. Ne moremo razumeti, kako velik je On! To je naša norost. Preprosto izračunamo: "Morda je en centimeter večji od mene. Ali pa za eno nogo večji od mene. "To je miselna špekulacija. Zato Krišna pravi, manuṣyāṇāṁ sahasreṣu kaścid yatati siddhaye: (BG 7.3) Izmed milijonov ljudi si le eden prizadeva da bi razumel Absolutno resnico in bi njegovo življenje postalo uspešno. In yatatām api siddhānāṁ kaścin māṁ vetti tattvataḥ (BG 7.3).

Zato ne moremo razumeti Boga z našim umskim naporom. Niti ne moremo razumeti, kaj je merilo duše. To ni mogoče. Zato moramo sprejeti informacije od najvišje avtoritete, Krišne, kakšna je narava Boga, kakšna je narava Absolutne resnice, kakšna je narava duše. To moramo slišati. Moramo slišati. Zato se vedska literatura imenuje śruti. Ne morete eksperimentirati. To ni mogoče. Toda na žalost obstaja del ljudi, ki mislijo da lahko eksperimentirajo in lahko na tak način spoznajo Absolut po mentalnih špekulacijah. Brahma-saṁhitā pravi:

panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo
vāyor athāpi manaso muni-puṅgavānām
so 'py asti yat prapada-sīmny avicintya-tattve
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.34)

Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyaḥ. Že na milijone let si prizadevate da bi našli Boga ... Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi. Ne na tem navadnem nivoju, ampak na nivoju zraka, hitrosti zraka. Ali pa uma. Hitrost uma je zelo hitra. Takoj sedite tukaj, vaš um pa lahko odide veliko milijonov kilometrov stran, če imate takšno idejo. Torej na nivoju uma ali zraka, in potujete več milijonov let, pa ne morete ugotoviti. Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi manaso muni-puṅga ... (Bs. 5.34). Muni-puṅgavānām. Ne samo običajne osebe, ampak tudi velike svete osebe, modreci, ne morejo.