SL/Prabhupada 0644 - V zavesti Krišne je vseLecture on BG 6.1 -- Los Angeles, February 13, 1969

Prabhupāda: Aktivnosti?

Bhakta: Rekreacija.

Bhakta: Kaj je rekreacija za Krišne zavestno osebo?

Prabhupāda: Rekreacija?

Bhakta: Da.

Prabhupāda: Ples. (smeh) Pridite, zaplešite z nami. Ali ni to rekreacija? In ko se utrudiš, vzemi prasādam. Si želiš več rekreacije od tega? Kakšen je tvoj odgovor. Ali to ni rekreacija?

Bhakta: Da. Menim, da je to težko za nekoga, ki prihaja iz...

Prabhupāda: Zakaj težko? Je ples težak? Petje in plesanje?

Bhakta: To je lažje za bhakto, ki živi v templju.

Prabhupada: O, toda tudi lahko prideš, vsak lahko pride. Vsi so dobrodošli. Za ta ples ničesar ne zaračunamo. Udeležiš se prestižnih in toliko drugih plesov in za to plačaš. Mi pa ne zaračunavamo. Mi preprosto, ti učenci preprosti prosijo za dar, saj se moramo vzdrževati. Ničesar ne zaračunamo. Če torej preprosto prideš in plešeš, tudi za rekreacijo, je to zelo lepo. Tu je vse v zavesti Krišne. Želimo glasbo in tu je glasba. Želimo ples in tu je ples. Lahko prinesete lepe glasbene inštrumente, lahko se pridružite. Delimo prijetne, okusne jedi. Torej gre tu praktično v celoti za sistem rekreacije. (smeh) Da. Če dobro premislite, boste ugotovili, da v tem sistemu sploh ni prisiljenega dela. Preprosto rekreacija. Su-sukham (BG 9.2). To je zapisano v Bhagavad-gītā; v devetem poglavju boste našli, su-sukham - vse je prijetno in srečno. Poskusite v našem sistemu najti karkoli težavnega. Povejte mi praktičen primer, kdorkoli. "Ta del je zelo moteč." Samo predstavite svoj protiargument. Preprosto prijetno. Gre preprosto za rekreacijo. To je vse. Samo povejte, "Swamiji, pri tem navodilu ne gre zgolj za rekreacijo, predstavlja neprijeten del nauka." Ničesar.

Ljudje si to želijo. To je njihovo naravno stanje, kot pri teh otrocih. Ko vidijo, da fantje in dekleta plešejo, tudi otroci pričnejo plesati. Samodejno. To je spontano, to je življenje. In to je naše resnično življenje v duhovnem svetu. Ni tesnobe. Ljudje preprosto plešejo in pojejo in se lepo prehranjujejo. To je vse. Ni tovarn, ni delovne sile, ni tehničnih ustanov. Za to ni potrebe. Vse to je umetno. Ānandamayo 'bhyāsāt, (Vedānta-sutra 1.1.12) pravi Vedānta. Bog je ānandamaya, poln blaženosti in užitka, in mi kot deli Boga imamo prav tako te kvalitete. Ānandamayo 'bhyāsāt. Naš celoten proces je torej, da se pridružimo vrhovnemu ānandamayi, Kṛṣṇi, na Njegovi plesni zabavi. To nas bo naredilo dejansko srečne. Tu [v materialnemu svetu] poskušamo biti srečni s pomočjo umetnih sredstvev. In postajamo frustrirani. Če pa ste dejansko vključeni v zavest Kṛṣṇe, preprosto oživite svoj prvoten položaj, ki je radosten, preprosto radosten. Ānandamayo 'bhyāsāt. To so izrazi Vedānte. Ker je naša narava ānandamaya. Vsi ljudje se trudijo, da bi to našli. V tej aveniji La Cienega se nahaja toliko restavracij, tako veliko letakov. Zakaj? Oglašujejo: "Pridite, tu je ānanda, tu je užitek." Spet drugi oglašuje, da to velja tudi zanj. "Tu je ānanda." Vsi torej iščejo ānando, oziroma užitek. Obstajajo pa različne ravni užitka. Čeprav gre za isto stvar. Nekateri užitek poskušajo najti iz materialnega gledišča, nekateri užitek poskušajo najti s špekulacijo, filozofijo, poezijo ali umetnostjo. In nekateri poskušajo najti užitek na transcendentalni ravni. Vsi poskušajo najti užitek. To je naš edini smoter. Zakaj dan in noč tako garate? Ker veste, da se boste ponoči "Združili s to žensko" ali "Združil z mojo ženo, užival bom." Vsi sprejemajo vse vrste težav, da bi našli ta užitek.

Užitek je končni cilj. Ne vemo pa, kje je užitek. To je iluzija. Pravi užitek je na transcendentalni ravni, s Kṛṣṇo. Kṛṣṇo boste vedno našli veselega. To lahko vidite na toliko slikah. In če se pridružimo, tudi mi postanemo veseli, to je vse. Ste že videli kakšno sliko, na kateri Kṛṣṇa dela za strojem? (smeh) Velikim strojem? Ali pa ste ga morda na kakšni sliki videli kaditi? (smeh) Užitek ga spremlja po sami naravi, vidite? Užitek. Torej se morate na tak način razviti, osvoboditi, in tako najdete užitek. Preprosto poln užitka, to je vse. Ānandamayo 'bhyāsāt (Vedānta-sūtra 1.1.12). Užitek preprosto po sami naravi. Ne pa preko umetnih sredstev.

Ānanda-cinmaya-rasa-spremljabhāvitābhiḥ. To lahko najdete v Brahma-saṁhiti.

ānanda-cinmaya-rasa-pratibhāvitābhis
tābhir ya eva nija-rūpatayā kalābhiḥ
goloka eva nivasaty akhilātma-bhūto
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs . 5.37)

Ānanda-cinmaya-rasa. Rasa pomeni prijeten okus. Prav tako kot poskušamo okušati slaščice, sladke bonbone, kakršnekoli. Zakaj? Ker so zelo dobrega okusa. Vsi se torej trudijo imeti nekaj okusa iz vsega. Želimo uživati spolno življenje. Tu je nekaj okusa. To se torej imenuje ādi - okus. Obstaja tako veliko okusov. V Brahma-saṁhitā piše, ānanda-cinmaya-rasa. Ta okus, materialni okus, lahko okusite, vendar bo hitro izginil. Nemudoma izginil. Recimo v nekaj minutah. Denimo, da ste dobili zelo okusno slaščico. Okusite jo. Dobite jo, "O, to je zelo dobro." "Vzemi drugega." "V redu." "Želiš še enega?" "Ne, hvala," zaključeno. Vidite? Materialni okus je torej dokončen. Ni neomejen. Toda pravi okus je neomejen. Če ga enkrat okusite, ga ne boste več pozabili. Želeli ga boste dalje in dalje, vedno bolj, bolj. Ānandāmbudhi-vardhanam. Caitanya Mahāprabhu je dejal: "Ta okus se preprosto povečuje." Čeprav je podoben oceanu, ogromen, se še vedno povečuje. Tu ste že videli ocean. Omejen je. Vaš Tihi ocean plimuje, vendar se ne povečuje. Če se poveča, nastane razdejanje, vidite? Toda po naravnem zakonu, po ukazu Boga, ne preseže svojih meja. Ostane znotraj mej. Caitanya Mahāprabhu pa pravi, da obstaja ocean blaženosti, ocean okusa, transcendentalne blaženosti, ki se povečuje. Ānandāmbudhi-vardhanaṁ spremlja-padaṁ pūrṇāmṛtāsvādanaṁ sarvātma-snapanaṁ paraṁ vijayate śrī-kṛṣṇa-saṅkīrtanam (:CC Antya 20.12, Śikṣāṣṭaka 1). S petjem Hare Kṛṣṇa se bo vaša zmožnost za sprejemanje užitka povečevala vedno bolj in bolj, bolj in bolj.