SL/Prabhupada 0658 - Srimad-Bhagavatam je vrhovna kombinacija Jnana-yoge in Bhakti-yogeLecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Bhakte: Vsa slava Śrīli Prabhupādi.

Prabhupāda: Hare Kṛṣṇa. Sāṅkhya-yoga je aṣṭāṅga-yoga. Sedeča drža in meditacija se imenuje sāṅkhya-yoga. In jñāna-yoga pomeni doseganje preko filozofskega procesa. Z analitičnim procesom spoznavati, kaj je in kaj ni Brahman. Neti neti. To je jñāna-yoga. Kot je o jñāna-yogi povedano v Vedānta-sūtri. Če preučujete Vedānta-sūtro, pravi, janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Daje namig, da je Vrhovni Brahman, Absolutna Resnica, tisti, iz katerega vse izvira. Potem pa moramo poskušati razumeti, kaj bi to lahko bilo. To je razloženo v Śrīmad-Bhāgavatamu. Kakšna je narava Absolutne Resnice. V prvem verzu Śrīmad-Bhāgavatama je rečeno, da je Absolutna Resnica: janmādy asya yato 'nvayād itarataś cārtheṣv abhijñaḥ svarāṭ (SB 1.1.1). Kakšne so torej posledice, če je Absolutna Resnica vrhovni vzrok vsega stvarstva? Bhāgavatam pravi, da mora biti zavedna. Ni mrtva. Gotovo je zavedna. In kakšne vrste zavest ima? Anvayād itarataś cārtheṣu. Tako kot se zavedam jaz, se zavedate tudi vi. Toda ne vem, koliko las imam na telesu. Trdim, da je to moja glava. Toda če kogarkoli vprašam, "Morda veš, koliko las imaš na svojem telesu?" Takšne vrste znanje ni znanje. Toda Bhāgavatam pove, da Vrhovni posredno in neposredno ve vse. Vem, da jem, ne vem pa, kako moje prehranjevanje pomaga kroženju krvi, kako se hrana preobrazi, kako to deluje, kako se prenaša po venah. Ničesar ne vem. Bog pa mora biti tisti, ki ve vse - vedeti mora, kaj se dogaja v vsakem kotičku njegove stvaritve. Zato Bhāgavatam razloži, da Vrhovna Resnica, iz katere vse izhaja, mora biti vrhovno zavedna. Zavedna. Abhijñaḥ, abhijñaḥ pomeni zavedna.

Sedaj bi lahko vprašali, "Če je tako mogočen, moder in zaveden, se je vsega tega moral naučiti od nekoga enakega..." Ne. Trdimo, da kdor se znanja nauči od nekoga drugega, ni Bog. Svarāṭ. Avtomatsko. Je neodvisen. To je jñāna-yoga. Preučevanje, kakšna je narava od... Suhoparno analiziranje, kakšna mora biti narava vrhovnega iz katerega vse izhaja. To je razloženo v Śrīmad-Bhāgavatamu. Zato je Śrīmad-Bhāgavatam obenem vrhovna jñāna-yoga in bhakti-yoga. Da. Postopek jñāna-yoge pomeni iskati Absolutno Resnico oziroma razumeti naravo Absolutne Resnice preko filozofske poti. In to se imenuje jñāna-yoga. Mi izvajamo bhakti-yogo. Pri bhakti-yogi je postopek isti, cilj je isti. Nekateri poskušajo doseči vrhovni končni cilj preko filozofske poti, nekateri poskušajo osredotočiti svoj um na vrhovnega; in drugi, bhakte, se preprosto vključijo v služenje Vrhovnemu Gospodu, ki se jim razodene. Prvi postopek je razumevanje preko špekulacije. In drugi postopek je postopek sestopajočega znanja. Tako kot če v temi s špekulativnim postopkom poskusite razumeti, kaj je sonce preko izstrelitev vaših zelo močnim letal ali sputnikov, samo letite okoli po nebu in ga ne morete videti. Preko procesa sestopanja pa ga, ko vzide, nemudoma razumete. Špekulativni proces - naše prizadevanje, se imenuje tudi induktivni proces. Induktivni proces. Oče mi na primer pove, da so ljudje smrtni. To sprejmem. Če želite preučiti, če so ljudje res smrtni, preučujete, preverite več tisoč ljudi, če so nesmrtni ali smrtni. To zahteva tako veliko časa. Če pa znanje sprejmete od nadrejene avtoritete, da je človek smrten, je vaše znanje popolno.

Torej, athāpi te deva padāmbuja-dvaya-prasāda-leśānugṛhīta eva hi jānāti tattvaṁ bhagavan-mahimno na cānya eko 'pi ciraṁ vicinvan (SB 10.14.29). Zato je rečeno, "Moj dragi Gospod, oseba, ki je prejela malo Tvoje milosti, Te lahko zelo hitro razume. In drugi, tisti, ki Te poskušajo razumeti s špekulativnim postopkom, lahko nadaljujejo s špekuliranjem na milijone let, pa te še vedno ne bodo razumeli." Nikoli ne bodo razumeli. Prišli bodo do točke frustracije in zmedenosti. "O, Bog je nič." To je vse, končano. Če je Bog nič, kako potem iz ničle, bi lahko rekli, prihaja toliko številk? Bog ni nič. Bhāgavatam pravi, Vedānta pravi janmādy asya yataḥ (SB 10.14.29). Vse je ustvarjeno iz Najvišjega. Zdaj moramo preučiti, kako je ustvarjeno. To je tudi razloženo, kakšen je način, kakšen je postopek, kako to vedeti. To je Vedānta-sūtra. Vedānta pomeni vrhovno znanje. Veda pomeni znanje in anta pomeni dokončno. Vedānta torej pomeni vrhovno znanje. Vrhovno znanje je Vrhovni Gospod.