SL/Prabhupada 0692 - Bhakti joga je najvičji princip med jogiskimi principiLecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Bhakta: "Jogi je večji od asketa, večji od empirista in večji od plodonosnega delavca. O Arjuna, zato bodi jogi v vseh okoliščinah. "

Prabhupāda: Jogi, to je najvišje popolno materialno stanje življenja. V tem materialnem svetu obstajajo različne stopnje življenja, če pa se človek uveljavi v principu joge, zlasti v tem principu bhakti-joge, to pomeni, da živi v najbolj popolni fazi življenja. Zato Krišna priporoča Arjuni: "Moj dragi prijatelj Arjuna, v vseh okoliščinah bodi jogi, ostani jogi. "Ja, pojdi naprej. Bhakta "In od vseh jogijev, tisti, ki vedno prebiva v Meni z veliko vero, Me časti v transcendentalni ljubeči službi, je v jogi najbolj intimno združen z Mano in je najvišji od vseh. "

Prabhupada: Tukaj je jasno zapisano, da med vsemi jogiji obstajajo različne vrste jogijev. Aṣṭāṅga-yogī, haṭha-yogī, jñāna-yogī, karma-yogī, bhakti-yogī. Torej je bhakti-joga najvišja platforma načel joge. Torej, Krišna pravi tukaj: "In od vseh jogijev." Obstajajo različne vrste jogijev. "Od vseh jogijev je tisti, ki vedno prebiva v Meni," - v Krišni. Meni pomeni, Krišna pravi »v Meni«. To pomeni tistega, ki se vedno drži v zavesti Krišne. "Prebiva v Meni z veliko vero in Me časti v transcendentalni ljubeči službi, je v jogi najbolj intimno združen z Mano in je najvišji od vseh. " To je glavno navodilo tega poglavja, Sāṅkhya-yoga, da če želite postati popolni jogiji najvišje platforme, nato se ohrani v zavesti Krišne in postani prvorazredni jogi. Nadaljuj.

Bhakta: Komentar: "Sanskritska beseda, bhajate, je tukaj pomembna."

Prabhupāda: Ta beseda bhajate se pojavlja v izvirnem sanskrtskem verzu,

yoginām api sarveṣāṁ
mad-gatenāntar-ātmanā
śraddhāvān bhajate yo māṁ
sa me yuktatamo mataḥ
(BG 6.47)

Ta bhajate, ta bhajate, ta beseda, sanskrtska beseda, izvira iz korena bhaj, bhaj-dhātu. To je glagol, bhaj-dhātu. Bhaj pomeni opravljati služenje. Bhaja. Torej, prav ta beseda se uporablja v tem verzu, bhaj-dhātu. To pomeni tistega, ki je bhakta. Kdo opravlja službo Krišni, razen bhakte? Predpostavimo, da tukaj opravljate službo. Zakaj? Službo lahko opravljate kjer koli, vsak mesec dobite tisoč do dva tisoč dolarjev. Ampak tukaj ste prišli in služite brez kakršnega koli plačila. Zakaj? Zaradi ljubezni do Kṛṣṇe. Zato ta bhaja, ta služba, ljubeča služba, temelji na ljubezni do Boga. Sicer zakaj bi moral človek zapravljati čas za nič? Tukaj se ti študentje ukvarjajo s toliko stvarmi. Nekdo vrtnari, nekdo tipka, nekdo kuha, nekdo počne kaj drugega, vse. Je pa povezano s Krišno. Zato zavest Krišne vedno prevladuje, štiriindvajset ur. To je najvišja vrsta joge. Joga pomeni ohranjati svojo zavest nedotaknjeno z Višnujem ali Krišno, Vrhovnim Gospodom. To je popolnost joge. Tu je to samodejno - tudi otrok to zmore. Otrok pride skupaj z mamo in se prikloni, "Krišna, priklonim se." Torej je tudi on zavesten Krišne. Majhen otrok, ploska. Zakaj? "Hej Krišna." Kakor koli, vsi se vedno spominjajo Krišne. Ohranjanje zavesti Krišne. Tudi otrok je tu najvišji jogi. To ni naša bahavost. Navedeno je v avtoritativnem spisu, kot je Bhagavad-gītā. Ne pravimo, da smo te besede ustvarili za svoje, bahanje. Ne, je dejstvo. Tudi otrok se lahko v tem templju drži najvišje platforme joge. To je najvišji dar tega gibanja zavesti Krišne. Nadaljuj.