SL/Prabhupada 0704 - Pojte Hare Krišna in uporabite ta inštrument (uho) za poslušanjeLecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Prabhupāda: Ja?

Viṣṇujana: Prabhupāda? V materialnem svetu obstajajo instrumenti za merjenje različnih vrst energij. Kako nekdo ugotovi, da ta instrument, ki ga razvija, meri duhovno energijo?

Prabhupāda: Materialna energija... Tvoje vprašanje je, tako kot energija in elektrika?

Viṣṇujana: To lahko izmerimo z določenim instrumentom. Toda kakšen je instrument za merjenje Krišnine duhovne energije?

Prabhupāda: Ta instrument imaš. Mdaṅga in karatale. Uporabi ju. Sta zelo preprosta za uporabo. Instrument je tudi tvoj jezik. Poj Hare Kṛṣṇa. To imamo, imate vsi. Tega ne moremo kupiti. Instrument je prav tako vaše uho. Preprosto poslušajte vibracije. Vse instrumente že imate. Ničesar vam ni potrebno kupovat, najemati. Imate jezik in ušesa. Pojte Hare Kṛṣṇa in poslušajte. Dokončano. Vsa popolnost je tam. Za to ni treba biti izobražen znanstvenik in filozof, to ali ono - nič. Samo poješ Hare Kṛṣṇa in poslušaš. Vse je tam. Vsi imamo te inštrumente. Ni vam treba plačati nobenega davka. Uporabljate električno energijo, ki jo morate plačati. Tu pa imate vse popolno. Pūrṇam idaṁ pūrṇam adaḥ (Śrī Īśopaniṣad, Invokacija). Vse, kar je ustvaril Bog, je popolno. Ali ne vidite te zemlje? Vzemimo celoten obstoj te zemlje. Je popolna. V morju in oceanih je dovoljšna zaloga vode. Sončna svetloba deluje tako, da voda izhlapeva in s se spreminja v oblak. Potem je po vsej deželi dež in pridelek raste. In potem izvira reka. Rezervoar za vodo imate visoko, v vrhovih gorah, kjer je zaloga vode vse leto in reka je vse leto polna. Ali ne vidite, kako dobro vse to deluje? Lahko nalijete vodo? Sto... Če želite izhlapeti sto litrov vode, morate zaposliti ogromno strojev. Sonce pa izhlapi vodo iz oceana v trenutku, tvorijo se oblaki, lahki oblaki, tako da dežja mogoče ne bo takoj. Razumete? Ne delujejo tako kot rezervoarji. Voda je shranjena v vrhovih gora in potem se razporedi po vsej deželi, tako da je za vse poskrbljeno. Za proizvodnjo žit in zelenjave potrebujete vodo. Torej je vse tam.

Pūrṇam adaḥ pūrṇam idam (Śrī Īśopaniṣad, Invokacija). Ker to izdelujejo popolni in inteligentni možgani, je vse popolno. Podobno je tudi vaše telo popolno za duhovno realizacijo. Ni vam treba iskati nič zunanjega. Ta sistem joge je popoln in pomembno je, da razumemo to popolnost. Vse je popolno. Vaša hrana je popolna, vaša ureditev je popolna, vaše človeško telo je popolno. Poskusite to izkoristiti in se popolnoma osvobodite tega, osvoboditi vseh življenjskih muk. Śabda (nejasno). Vedānta-sūtra pravi, da se z zvočnimi vibracijami lahko človek osvobodi. Torej to śabda - śabda pomeni zvok. Śabda (nejasno). Vidiš? Torej stroj že imate. Samo izkoristi ga. Tako preprosto. Pojte Hare Kṛṣṇa in poslušajte. To je vse. Da.