SL/Prabhupada 0737 - Prvobitno duhovno znanje je - "Jaz nisem to telo"

From Vanipedia


Prvobitno duhovno znanje je - "Jaz nisem to telo"
- Prabhupāda 0737


Lecture on BG 4.1 -- Bombay, March 21, 1974

Prabhupada: Telo je narejeno drugače. Duhovna duša pa je enaka. Tvoja duhovna duša in moja duhovna duša sta enaki. Toda vaše telo se imenuje ameriško telo, moje telo se imenuje indijsko telo. To je razlika. Tako kot imaš ti drugačno obleko, imam tudi jaz drugačno obleko. Vāsāṁsi jīrṇāni yathā vi ... (BG 2.22) Telo je kot obleka.

Torej prvo duhovno znanje je to, da "Jaz nisem to telo." Potem se začne duhovno znanje. V nasprotnem primeru ni možnosti za duhovno znanje. Yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhātuke sva-dhīḥ kalatrādiṣu bhauma ijya-dhīḥ (SB 10.84.13). Nekdo, ki razmišlja: "To telo sem. To, kar sem, sem jaz," je bedak, žival. To je vse. Ta neokusni animalizem se dogaja po vsem svetu. "Sem Američan", "Sem Indijanec", "Sem brahmana", "Sem kšatrija." To je neumnost. Morate se dvigniti nad to. Potem je to duhovno znanje. To je bhakti-joga.

māṁ ca yo 'vyabhicāreṇa
bhakti-yogena sevate
sa guṇān samatītyaitān
brahma-bhūyāya kalpate
(BG 14.26)

Ahaṁ brahmāsmi. To je potrebno. Da bi razumeli ta sistem joge, bhakti-jogo ... Ker samo z bhakti-jogo lahko prideš do duhovnega nivoja. Ahaṁ brahmāsmi. Nāhaṁ vipro ... Samo Caitanya Mahaprabhu je rekel, nāhaṁ vipro na kṣatriya ... Katera šloka je to?

Bhakta: Kibā vipra kibā nyāsī ...

Prabhupada: "Nisem brahmana, nisem kšatrija, nisem vaišja, nisem šudra. Nisem brahmačari, nisem grihastha, nisem vanaprastha ... " Ker naša vedska civilizacija temelji na varni in ašrami. Torej je Caitanya Mahaprabhu vse to zanikal: "Jaz ne pripadam nobeni od teh." Kakšen je potem vaš položaj? Gopī-bhartuḥ pada-kamalayor dāsa-dāsānudāsaḥ: (CC Madhya 13.80) "Jaz sem večni služabnik Vzdrževalca gopij."(pastiric v Vrindavani) To pomeni Krišna. In On je pridigal: jīvera svarūpa haya nitya-kṛṣṇa-dāsa (CC Madhya 20.108-109). To je naša identifikacija. Mi smo večni služabniki Krišne. Zato so služabniki, ki so se uprli Krišni, prišli v ta materialni svet. Zato prihaja sem Krišna, po svoje služabnike. In Krišna pravi,

paritrāṇāya sādhūnāṁ
vināśāya ca duṣkṛtām
dharma-saṁsthāpanārthāya
sambhavāmi yuge yuge
(BG 4.8)

Krišna prihaja. Tako prijazen je.

Zato izkoristimo Krišnov prihod, za seboj je pustil Bhagavad-gito, dobro jo preberite, ter s tem naredite svoje življenje popolno. To je gibanje za zavest Krišne. Ne gre za lažno gibanje. Je najbolj znanstveno gibanje. Tako tudi zunaj Indije, ti Evropejci in Američani to izkoriščajo. Zakaj ne bi to izkoristila tudi indijska mladina? Kaj je narobe s tem? To ni dobro. Združimo se, zelo resno vzamite to gibanje za zavest Krišne, in odrešite to trpeče človeštvo. To je naš namen. Trpijo zaradi želje po znanju. Vse je tam, popolno. Preprosto z napačnim upravljanjem ... Preprosto z ... Upravljajo ga razbojniki in lopovi. Vzemite. Postanete popolni v zavesti Krišne in prevzemite upravljanje in naredite svoje življenje uspešno.

Najlepša hvala. Hare Krišna.